Jak na to: Rady pro správné vaření brambor
Jak na to: Rady pro správné vaření brambor

Brambory jsou podle kraje nazývány též zemáky, zemská jablka, erteple, kobzole, jablóška, zemčátka, krumple, grule, bandory, arteple či zemák. Jak je správně uvařit, abychom v nich zachovali i nějaký ten vitamín?

21.09.2021

ČÍST VÍCE
Podzimní čaje pro zahřátí a silnější imunitu: Sáhněte po zázvoru, černé jeřabině i borůvkách
Podzimní čaje pro zahřátí a silnější imunitu: Sáhněte po zázvoru, černé jeřabině i borůvkách

Konec babího léta na sebe nenechá dlouho čekat. Čekají nás dny chladnější a naše tělo uvítá, když si pravidelně dopřejeme hřejivý čaj. Co takhle místo pytlíku z krabičky sáhnout po čerstvých či sušených bylinkách, zázvoru a ovoci? Jde to i zdravěji a my jsme si pro vás připravili tipy na čaje z domácích surovin ve vybraných receptech.

20.09.2021

ČÍST VÍCE
Houby v kuchyni: Jak je zpracovat, uchovat v nich vitamíny a zároveň si pochutnat
Houby v kuchyni: Jak je zpracovat, uchovat v nich vitamíny a zároveň si pochutnat

Češi jsou národem houbařů. Říká se, že všechny houby jsou jedlé, některé však pouze jednou. Ale zanechme černého humoru a ponořme se do článku, který nám přiblíží houby z té zdravotní a kuchařské stránky.

08.09.2021

ČÍST VÍCE
Sklízíme a zavařujeme švestky: Na povidla i na koláč
Sklízíme a zavařujeme švestky: Na povidla i na koláč

Začátkem školního roku se zahrady zbarvují do modra. Je čas dozrávání švestek, trnek, duranců, jak se jim jinak krajově říká. Sazenice švestky k nám přišly z Francie za vlády Karla IV. a na jeho počest se jim na Moravě říká kadlátky.

08.09.2021

ČÍST VÍCE
Není burčák jako burčák aneb nepijte splašky
Není burčák jako burčák aneb nepijte splašky

Pozdní léto je oblíbeným obdobím pro milovníky vína a hlavně burčáku. Vychutnejte si tento lahodný nápoj v té nejlepší kvalitě. Pár rad nejen k nákupu.

06.09.2021

ČÍST VÍCE
Bylinky našich babiček aneb jak přírodní cestou utužit své zdraví
Bylinky našich babiček aneb jak přírodní cestou utužit své zdraví

Už od dávných časů sbíraly naše babičky a také prababičky bylinky. Dnes jen málo lidí se sbíráním bylinek výrazněji zabývá. A je to velká škoda!

05.09.2021

ČÍST VÍCE
Videorecept: Jak se zbavit nepříjemného kašle? Zkuste tymiánový sirup
Videorecept: Jak se zbavit nepříjemného kašle? Zkuste tymiánový sirup

Domácí tymiánový sirup je přírodním lékem na vlhký kašel, který dokáže i v pozdním létě hodně potrápit. Postačí voda, cukr, tymián a med. Stačí krátce povařit a druhý den po vyluhování je sirup připraven k podávání. Zkuste to!

31.08.2021

ČÍST VÍCE
Lívance, palačinky a vafle: Snídaně, se kterými vám děti rády pomohou
Lívance, palačinky a vafle: Snídaně, se kterými vám děti rády pomohou

Už dost možná nevíte, jakou snídani dětem den co den připravit. Vajíčka už je omrzela, zapečený toast není dost dobrý, klasické palačinky se také nedají jíst pořád. Pokud vám dochází nápady a nechcete své ratolesti odbývat, bude se vám jistě hodit pár receptů, ve kterých nechybí ovoce, ovesné vločky a tvaroh. A co je nedůležitější, dětem budou chutnat a do přípravy je můžete bez obav zapojit.

29.08.2021

ČÍST VÍCE
Švestky pro zdraví i krásu: Odhalte jejich skrytá tajemství
Švestky pro zdraví i krásu: Odhalte jejich skrytá tajemství

Možná málo z nás ví, že švestky nejsou jen lákavým ovocem, které je vhodné mít v misce na stolech, a které lze použít pro přípravu vynikajících koláčů nebo jako náplň pro kynuté buchty.

18.08.2021

ČÍST VÍCE
Na zahrádkách dozrávají švestky: Užijte si jejich všestrannost
Na zahrádkách dozrávají švestky: Užijte si jejich všestrannost

Švestky jsou výborné nejen čerstvé, ale i sušené a zavařené. V domácnosti je máme vždy po ruce. Podle expertů mohou být švestky užitečné i při ochraně organismu.

16.08.2021

ČÍST VÍCE
Léto prostě chutná: Zavařujte, grilujte a zkuste nové recepty
Léto prostě chutná: Zavařujte, grilujte a zkuste nové recepty

Léto oproti ostatním obdobím v roce přináší čerstvou zeleninu a ovoce. V kuchyni to pak pro nás znamená, že měníme své zaběhlé stravovací návyky a zásobujeme tělo větším množstvím vitamínů.

22.07.2021

ČÍST VÍCE
Nenápadná barevná dieta: Zeleninové saláty jako hlavní jídlo
Nenápadná barevná dieta: Zeleninové saláty jako hlavní jídlo

Vyměňte nudné pokrmy bez barevnosti za chutné zeleninové saláty. Zasytí, přitom nezatíží trávení na dlouhé hodiny. Energetický příjem nenápadně snížíme a budeme se cítit fyzicky lépe.

21.07.2021

ČÍST VÍCE
10+1 otázek: Jak vybrat tu nejlepší zmrzlinu?
10+1 otázek: Jak vybrat tu nejlepší zmrzlinu?

Máte rádi smetanové zmrzliny, nebo raději dáte přednost ovocnému sorbetu? Jak poznat kvalitní produkt? Která zmrzlina je ta nejzdravější? Spoustu otázek zodpoví Míša Bebová, biochemička a odbornice na zdravou výživu.

21.07.2021

ČÍST VÍCE
Jak vyzrát na únavu? Dopřejte tělu dostatek železa!
Jak vyzrát na únavu? Dopřejte tělu dostatek železa!

Železo je životně důležitá minerální látka. Podle světové zdravotnické organizace WHO trpí 600-700 milionů osob nedostatkem železa, to znamená, že mají nízký příjem tohoto minerálu ve své stravě. Jak železo dostat do těla a svého jídelníčku mnohem častěji?

20.07.2021

ČÍST VÍCE
Sklízíme a zavařujeme maliny a ostružiny
Sklízíme a zavařujeme maliny a ostružiny

Právě teď dozrávají na našich zahrádkách sladké maliny. Ke konci prázdnin se přidají i temně fialové ostružiny. Tento článek vám pomůže s jejich zpracováním.

19.07.2021

ČÍST VÍCE
Cuketa na talíři: Oblíbené recepty, které musíte vyzkoušet!
Cuketa na talíři: Oblíbené recepty, které musíte vyzkoušet!

Cuketa - velmi tvárná a zdravá zelenina, která se dá připravit na tisíce způsobů a dokáže zpestřit každý jídelníček. Její sezóna právě vrcholí, proto vám přinášíme tipy na ty nejlepší cuketové pokrmy.

19.07.2021

ČÍST VÍCE
Josta - drobné ovoce na našich zahradách
Josta - drobné ovoce na našich zahradách

Zajímavé a možná ne příliš pěstované ovoce na našich zahradách. Přesto jde o druh ovoce, které stojí za pozornost.

16.07.2021

ČÍST VÍCE
Recept na domácí bazalkové pesto krok za krokem
Recept na domácí bazalkové pesto krok za krokem

Výroba domácího pesta není vůbec složitá a výsledek je úžasný! Proto vám dnes přinášíme FOTOPOSTUP krok za krokem, díky kterému se recept na domácí pesto podaří na jedničku.

13.07.2021

ČÍST VÍCE
Bojujeme se stresem: Které potraviny nás dokáží dostat do pohody?
Bojujeme se stresem: Které potraviny nás dokáží dostat do pohody?

Každý z nás měl někdy chvilku, kdy by nejraději se vším praštil, všeho nechal a utekl. Kdy měl pocit, že je na všechno sám, že se na něj všechno sype a nic nezvládá. Jedná se o stres. My se pokusíme s ním bojovat a zvítězit.

11.07.2021

ČÍST VÍCE
Sklízíme meruňky: Hodí se skvěle k zavařování, pečení i na gril
Sklízíme meruňky: Hodí se skvěle k zavařování, pečení i na gril

Je období prázdnin a to je čas, kdy zrají žluté, oranžové nebo načervenalé peckovice, které se řadí k nejzdravějšímu ovoci. Je čas dozrávání meruněk, které jsou známé již 4000 let a někdy se jim také říká "arménská jablka".

09.07.2021

ČÍST VÍCE