
Vyzkoušejte domácí přípravu hummusu podle našeho krokového fotoreceptu. -Oblíbená orientální pomazánka má vysoký obsah bílkovin, vlákniny, železa, vápníku a vitamínů je bonusem navíc.

Ochutnejte energii a svěžest korejského kimchi v čistě rostlinném podání – zvládnete ho připravit doma krok za krokem podle našeho receptu. Fermentovanou zeleninu ocení i vegani!

Letní měsíce bývají plné dovolených, přesunů i nových kulinářských prožitků. Jak vrátit stravovací návyky do starých pořádků (či nastolit nové)? Zeptali jsme se výživové poradkyně Karolíny Beranové z FitKitchen. Přinášíme vám tipy, jak nastolit zdravější stravovací návyky.

Recept na jemnou rybí polévku s kořenovou zeleninou a kousky lososa. Rybu lze zaměnit i za kapra či jinou bílou rybu podle toho, která nám chutná.

Abychom kypěli zdravím, byli fit a psychicky odolní, potřebuje naše tělo dobré palivo. Co znamená dobře jíst? Zajímat se o to, co vkládáme do pusy, dbát na střídmost a vařit ze základních surovin. V jídle víc než kde jinde totiž často platí, že méně je více. S naším kvízem si můžete udělat obrázek o tom, jestli sami jíte zdravě.

Řapíkatý celer je víc než zelenina do vývaru. Křupe, voní, hodí se snad do každého zeleninového jídla a chová se skvěle v teplé i studené kuchyni. Upotřebíme ho od omáček přes polévky asaláty až po rychlé přílohy a pomazánky. Přidáním řapíkatého celeru rozhodně nezkazíme žádný recept.

Aronie je trpká a plná tříslovin, kvůli kterým se zasyrova skoro nedá pozřít. Přitom je tak zdravá! V sirupu se ovšem promění v hebkou lehce svíravou sladkou tekutinu. Můžeme ji pak ředit vodou, vyrábět z ní koktejly či domácí limonády nebo ji použít do dezertů a čajů. Jak sirup z aronie nebo také černé jeřabiny uvařit, kolik cukru potřebuje a s čím tvoří jedinečnou kombinaci?

Zkoušíte rádi nové pokrmy? Nebojíte se experimentovat? Sáhněte v obchodě se zdravou výživou po kukuřičné mouce a připravte si doma polentu.

Na přípravu kompotů používáme ovoce zdravé, vyzrálé, s přiměřeně pevnou dužinou, jen angrešt konzervujeme téměř zralý. Další rady a tipy k zavařování najdete v článku.

Taky máte svá místa, kde se to právě v těchto dnech tak krásně modrá borůvkami? Když ale tu parádní nadílku přinesete domů, vyvstává otázka, co s nimi, aby nepodlehly zkáze dřív, než je zpracujete.

Bublající pití je něco mezi limonádou a elixírem mládí. Kombucha si stále získává srdce příznivců zdraví, i těch, co rádi experimentují. Připravte si doma nápoj, který tisíce let okouzluje chuťové pohárky. Možná vás nasměruje k novému způsobu vaření a životnímu stylu.

Rajská jablíčka neboli rajčata, oblíbený pokrm dodávající spoustu antioxidantů. Konzumací červených, žlutých, velkých, drobných, šťavnatých či masitých rajčátek, bojujeme proti rakovině. Navíc si na nich skvěle pochutnáme! Co si z rajčat uvařit a připravit?

"Trápí" vás přebytky cuket a trochu tápete, co s nimi? Vyzkoušejte tento slaný koláč, který efektně vypadá a báječně chutná! Ocení ho vegetariány, vegany i všichni ostatní.

Lesní borůvky jsou menší a chuťově výraznější – skvělé jsou v koláči i kynutých knedlících. Zahradní jsou větší a šťavnatější, hodí se do pohárů, na cheesecake nebo jen tak s jogurtem. Ať máme borůvky jakékoliv, můžeme z nich vytvořit luxusní borůvkový dezert.

Letní salát nemusí nutně znamenat jen zelené listy a dresink. Existují recepty na saláty, které vycházejí z tradic světových kuchyní a skvěle fungují. Jsou syté, plné bylinek a obejdou se bez masa. Ideální na dny, kdy nechceme stát u plotny a přesto si dát něco dobrého. Seznamte se se čtyřmi hvězdami letní sezóny – každý z nich je jiný, ale všechny spojuje jednoduchost a perfektní chuť.

Přerostlé okurky, nad kterýma by někdo zlomil hůl, chutnají skvěle! Báječně se totiž hodí ke kvašení a rychlonakládání. Jen si představte, jak se v letním vedru zakusujete do baňaté okurky plné kyselé šťávy. Příprava kvašáků i rychlokvašek je přitom jednoduchá.

Když teploty šplhají ke třicítce, hledáme lehké, svěží a rychlé recepty. Potřebujeme zasytit, ale příliš nezatížit trávení. Poradíme vám, jaké suroviny vybírat, co z hlediska výživy, počasí i vaření dává smysl — a přidáme sedm receptů, které se hodí do letní kuchyně.

Možná právě keříčky rybízu, jejichž větvičky jsou obalené dlouhými hrozny s černými nebo červenými plody a pod tíhou ovoce se sklánějí k zemi, by chtěl mít na své zahrádce nejeden z nás.

Třešně jsou ideální do koláčů, knedlíků, zmrzlin i kompotů. Poradíme, jak s nimi naložit v kuchyni, kolik cukru přidat do sklenice a proč má smysl zavařovat kompoty. Praktické rady, recepty a tipy, co si schovat na zimu.

Šopský salát je balkánská klasika, kterou znají nejen dovolenkáři z Bulharska. V jednoduchosti je síla – když použijeme správné suroviny a nepokazíme ho zálivkou, vznikne osvěžující letní hit, co neomrzí ani po týdnu.

Jaro je obdobím nových začátků, probouzející se přírody a přívalu nové energie. A kde jinde začít den plný svěžesti než u výživné a lahodné snídaně? Správně zvolené ranní jídlo dokáže doslova zázraky. Dodá vám potřebnou energii na celé dopoledne, zlepší náladu a pomůže udržet koncentraci.
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena