Naučíme vás krok za krokem, jak připravit famózní salát Caesar. Ten trhá rekordy v popularitě po celé zeměkouli už léta a dočkal se mnoha variací. Základem je římský salát, nezaměnitelný dresink, křupavé krutony a parmazán.
Caesar salát je jedním z těch jídel, která jsou na první pohled jednoduchá, ale ve skutečnosti stojí na dokonale vyvážených chutích a kvalitních surovinách.
Křupavý římský salát, výrazná zálivka s ančovičkami, česnekem a parmazánem, opečené krutony a často i kuřecí maso – to vše dohromady tvoří ikonický pokrm, který se objevuje na jídelních lístcích po celém světě.
Caesar salát se často objevuje ve variantách s kuřecím masem, avokádem, vejcem na tvrdo nebo s opečenou slaninou do křupava.
Na 4 porce salátu Caesar si připravíme 1 velký římský salát, 100 g parmazánu, olivový olej, 2 - 3 stroužky česneku, 1 bílou bagetku, sůl a pepř. Tento recept je doplněn také o kuřecí maso (2 kousky kuřecích prsou), maso však do původního receptu nepatří.
Římský salát omyjeme a překrájíme na kousky o velikosti soust. Salát výjimečně netrháme.
Salát vsypeme do velké mísy.
Na zálivku budeme potřebovat 150 ml olivového oleje, 2 žloutky, 1 citron, 4 ančovičky, 1 lžičku dijonské hořčice, 2 lžičky strouhaného parmazánu a 1 lžičku worcestru. Podle chuti můžeme přidat 1 - 2 lžičky krupicového cukru
Do misky rozklepneme žloutky, přidáme hořčici, citronovou šťávu, worcestrovou omáčku a jemně nastrouhaný parmazán. Osolíme a opepříme.
Postupně přiléváme olej a šleháme.
Nezapomeneme přisypat najemno nakrájené ančovičky.
Zálivka na salát Caesar je hotová, když má majonézovou konzistenci.
Bílou bagetku nakrájíme na kostičky.
Na troše olivového oleje necháme rozvonět oloupané stroužky česneku. Poté česnek vyjmeme a dáme stranou.
Na ovoněném oleji dozlatova osmahneme na kostky nakrájené kuřecí maso, které jsme osolili a opepřili.
Parmazán nastrouháme na hoblinky, můžeme si pomoci škrabkou.
Kostičky bagety nasucho opečeme.
Na kousky salátu (těsně před podáváním) vlijeme připravenou zálivku a dobře promícháme.
Přidáme opečené kousky kuřecího masa a opět promícháme.
Ochucený salát naservírujeme na talíře, posypeme krutonky a nakonec i hoblinkami parmazánu. Takto připravený salát Caesar ihned podáváme. Kdo chce, připraví bezmasou variantu.