
Znáte správný čas na pečení nejznámějších druhů cukroví? Víte, kdy začít s přípravou krémů? Nebo se chystáte letos péct svou první domácí vánočku? Podle našeho plánu si s letošním pečením hravě poradíte!
Vánoce jsou svátkem jídla, rodinné pohody a klidu, alespoň by to tak mělo být. Nákupy dárků a jídla, úklid, plánování rodinných návštěv a především příprava pokrmů - to vše zabírá spoustu času a energie.
A jestli jeden druh nedopadne podle představ? Svět se nezboří.
Vánoce nestojí na tom, jak miniaturní vánoční cukroví zvládneme, ale na lidech, se kterými si chceme svátky vychutnat.
Abyste se v tom letošním shonu neztratili, přinášíme vám tipy k přípravě vánočního cukroví, smaženého kapra, bramborového salátu a třeba i vánoční štoly.
S pečením začneme ideálně u stolu s tužkou, ne u rozpálené trouby. Dobré je položit si otázky:
Potom se hodí udělat inventuru spíže a mrazáku a zjistit, kolik máme hladké a polohrubé mouky, moučkového a krupicového cukru, ořechů, kakaa, kokosu, čokolády, marmelád a koření.
Hodně stresu vzniká tím, že v půlce přípravy těsta zjistíme, že nemáme prášek do pečiva nebo chybí skořice.
Udělejte si nákupní seznam a pořiďte zavčasu vše potřebné.
-> Cukroví bez másla aneb Pořád je tu spousta možností, co připravit na vánoční stůl
Předem, nejlépe na konci listopadu, je potřeba zadělat těsto na perníčky. Těsto z medu, mouky a koření výrazně získá na kvalitě, když ho necháme v chladu klidně týden.
-> Křehké linecké: Recept na těsto krok za krokem
Dostatečně dlouho předem pečeme cukroví, které je dobré nechat uležet.
S pečením perníčků můžeme začít již poslední týden v listopadu. Cukroví díky uležení zvlhne, zvláční a zkřehne.
Tento čas je vhodný i pro pečení zázvorek a vánoční štoly, která se nechává 2 - 4 týdny odležet.
Vyplatí se péct po druzích: jeden den linecké, druhý den rohlíčky, třetí den perníčky. Trouba pak jede efektivně a na konci víkendu máme většinu suchého cukroví pěkně v krabicích.

Tento čas je vhodný k pečení pracen a medvědích tlapek, vánočních kokosek a cukroví z kakaového těsta.
Můžeme zdobit perníčky a slepovat linecké cukroví třeba domácím rybízovým džemem.
-> Neodolatelné kokosky: od klasických receptů po netradiční

Týden před Vánocemi je potřeba začít připravovat nepečené cukroví, jako jsou sladké kuličky, nepečené roládky, ořechové hrudky nebo pralinky.
V tuto dobu také připravujeme krémy, kterými slepujeme vybrané druhy cukroví, jako jsou plněné ořechy a plníme jimi košíčky a trubičky.
-> Když nestíháte péct: Snadné nepečené cukroví na poslední chvíli
Mezi ty nejnáročnější úkoly bude patřit pečení domácí vánočky, tu bychom měli péct nejlépe 21.-22. prosince.
Receptů na vánočku existuje nespočet, s malou pomocí je zvládnete i zaplést.
-> Sněhové cukroví sluší Vánocům i oslavám. Zkuste pusinky, suchárky či chlebíčky
Spousta druhů cukroví je nejlepší, když dostane pár dní klidu. Linecké zvláční, perníčky změknou, rohlíčky zkřehnou.
Vánoční maková hvězda krok za krokem
Vánoční menu: Štědrý večer tradičně a po česku
Jaké dobroty letos naservírujete na štědrovečerní stůl? Budete se držet zažitých pokrmů, nebo budete chtít zkusit něco nového? Přinášíme vám řadu receptů, ze kterých lze sestavit výborné vánoční menu.

Originální pohoštění: Sýrový vánoční stromeček krok za krokem
Recept na originální sýrový vánoční strom s pestem, který ozvláštní každý stůl s pohoštěním.

Kvíz: Jak dobře znáte vánoční tradice? Víte, co je pučálka a proč si lidé schovávají šupiny z kapra?
<p">Jaké lidové zvyky a tradice se dodržují o Vánocích dodnes? A máte přehled, jaký mají tyto obyčeje význam? Prověřte si znalosti v našem vánočním testu. Možná v něm najdete i překvapivá zjištění.

Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena