Ačkoli někdo může mínit, že kuřecí prsa jsou suchá a nudná, opak je pravdou. Je však potřeba vědět, co jim svědčí a jak je upravit. Mít kuřecí prsa v mrazničce vždycky po ruce umožní vždycky uvařit něco dobrého, i když nemáme nakoupeno. Co tedy uvařit z kuřecího masa? Dobrých jídel je nespočet!
Chřest je v jarní kuchyni skutečným pokladem. Nabízí nejen jemnou chuť a šťavnatost, ale také neuvěřitelnou variabilitu v přípravě. Zjistěte, jaké druhy chřestu existují, v čem se liší, kdy je nejlepší sezóna a jak si je naplno užit na pěti skvělých způsobů.
Rýžová slanina, muž v drahém svatebním obleku nebo dětský zámek na sporáku – to všechno tento týden čeká soutěžící i diváky. A přijde i řeč na to, co to vlastně znamená “šufan”. U stolu se schází pět maminek, které žijí na sociálních sítích.
Co uvařit z jehněčího? Pečené jehněčí je lahůdka, který zaslouží výjimečné příležitosti. Jehněčí se peče v mnoha zemích na Velikonoce a považuje se za delikatesu. Pokud se dostanete k jehněčímu, určitě si pochutnáte. Jak ho připravit?
Bílá sobota je dnem, kdy se kuchyně probouzí po dlouhém půstu a začíná vonět: po mazanci, beránkovi, čerstvých bylinkách... Právě v tento den se mísí dávné zvyky s přípravou na velikonoční hostinu. Zatímco se ve starých chalupách vymetalo smetí a rozdmýchával oheň, na stole se objevovaly první sváteční dobroty. Připravte si je i vy.
Ředkvičky jsou skvělou zeleninou na chroupání. Ale - představují také perfektní surovinu, ze které můžeme vyčarovat zajímavé pokrmy, které vás navíc nebude stát balík peněz. Vyhrňte si rukávy, jde se do kuchyně!
K oslavám Velikonoc neodmyslitelně patří typická česká jídla jako pučálka, nádivka, vařená vajíčka, pečené jehněčí nebo skopové maso, špenát, mazanec či jidášky.
Rozhodli jste se vyzkoušet něco málo z tradičních velikonočních jídel? Jestli ano, tak se připravte na často neobvyklé kombinace a zdravé hodování.
Vždycky jste chtěli zkusit upéct doma makronky, ale obávali se, že se nepovedou? Makronky jsou jemné jako krajka, ale také rozmarné jak aprílové počasí. Vyzkoušejte je podle našeho názorného návodu krok za krokem.
Dvě ženy, tři muži, pět různých přístupů k vaření. Tento týden zavítá pořad Prostřeno! do Pardubického kraje, kde se budou servírovat domácí bagety, španělští ptáčci, gravlax i řízky s nostalgií po Tuzemáku. Mezi soutěžícími najdeme projektovou manažerku, kadeřnici na mateřské, školáka i bývalého provozovatele vývařovny. Kdo z nich zaboduje nejvíc?
Tvarohová náplň vypadá na první pohled jednoduše – jenže když je moc řídká, špatně se balí do těsta a při pečení vyteče. A když je naopak suchá, drolí se po upečení v puse a dusí. Jak ji udělat dobře?
Představte si, že usedáte ke stolu v restauraci, o které jste už roky slyšeli, ale nikdy se tam nedostali. Obsluha přináší první chod z tříchodové hostiny... a vy zažíváte malý obřad. Tohle přesně nabízí Restaurant Week. Do jeho konce zbývá už jen pár dní.
Vzpomínáte na jídla ze školní jídelny, nedělní obědy u babičky nebo oblíbené pochoutky z restaurací za socialismu nebo v devadesátkách? Mnohá z nich zůstala v srdcích i chuťových vzpomínkách celé generace. Pojďte si s námi uvařit pět retro jídel, na která už možná mnozí zapomněli. Přitom je opravdu jde udělat tak, že se budou všem dělat boule za ušima.
Profesionální kuchaři usedají ke stolu a servírují nejen sebevědomá jídla, ale i ostré názory. V menu se objeví tlačenka z krabice, koprová omáčka bez kopru, domácí lanýže i nečekané kuchyňské zkratky. Dojde i na tanec, staré kuchařky a příchod tajemného hosta v masce. Tenhle týden v Prostřeno! rozhodně nebude chutnat obyčejně.
Zlatavá kůrka, nadýchaná střídka a nezaměnitelná vůně – mazanec je velikonoční stálice, která má mnoho podob. Vedle klasického kynutého se můžeme pustit do kváskového, tvarohového nebo rychlého jen s práškem do pečiva. Upéct mazanec směle můžeme i pro vegany, diabetiky i bezlepkáře, velikonoční tradici si zkrátka mohou užít všichni.
Jak udělat pampeliškový med? Sbírejte květy za slunečných dní, ideálně kolem poledne, kdy jsou plně rozvité a obsahují nejvíce nektaru. Do receptu budeme potřebovat žluté hlavičky květů bez hořkých stonků a zelených částí. Získáme tak báječné sladidlo do čajů při nachlazení, na palačinky i do těst.
Víte, co je aleluja? A hlavičku nebo řežábek znáte? Obojí označuje velikonoční nádivku. Jde v podstatě vždycky o nákyp z bílého pečiva s vejci, uzeným masem a tradičně také kopřivami. Její příprava není obtížná, ale pro super výsledek je dobré znát pár zásad, aby byla nádivka krásně nadýchaná a chutnala, jak má. Na konci článku vás čeká velikonoční kvíz!
V nadcházejícím týdnu pořadu Prostřeno! se diváci mohou těšit na pestrou směsici soutěžících z Prahy, jejichž životní příběhy a kulinářské dovednosti slibují zajímavou podívanou. Každý den přinese nové menu, nečekaná odhalení a možná i šokující momenty.
Není snad nic lepšího než si ke kávičce jednou za čas dopřát něco sladkého a lahodného. Kremrole, větrníky, rakvičky, indiánky i oblíbené punčové řezy, makronky či nepřekonatelný Sacher dort, to všechno můžeme vlastnoručně uchystat.
Rozpeky jsou tradiční západočeské vdolky, které mají podobný úkol jako kynuté knedlíky. Na rozdíl od nich se však pečou v troubě, uvnitř jsou nadýchané a měkké a mají křupavý povrch. Na Plzeňsku a Domažlicku se vedle rozpeků připravují také rozpíčky.
Chcete si užít zážitek v prvotřídní restauraci, ale trochu vás odrazuje, kolik to bude stát? Akce s názvem Restaurant Week otevírá dveře do špičkových podniků všem, i těm, co mají obavy. Stanovené tříchodové menu má pevně stanovenou cenu 490 Kč nebo 790 korun a kupuje se předem online. Možnost ochutnávat je právě teď!
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena