
Smažený řízek, to je oblíbená česká klasika, bez níž si málokdo umí představit nedělní oběd. Dá se připravit na mnoho způsobů a my pro vás vybrali recepty s výborným hodnocením.

Štola se řadí mezi sladké pečivo, které pomalu nahrazuje symbol českých Vánoc - vánočku. Vánoční štola má čím dál více příznivců i u nás.

Zkušení mistři pekaři dovedou umně splétat spodní patro vánočky i ze šesti pramenů. Vy můžete zkusit daleko jednodušší metody, jak vánočku uplést. Pojďme na to!

Poleva je vlastně lesklý povlak (glazura) nejčastěji používaná na moučníky a cukroví, ale hlavně na perníčky. Podle tradice by vánoční perníčky měly být zdobeny pouze bílou bílkovou polevou.

Tip na skvělou večeři. Topinka tak trochu v jiném podání, navíc ze samých zdravých surovin. Zkuste náš recept, uvidíte, jak si pochutnáte.

Perník a perníčky patří k nejoblíbenějšímu pečivu. Dají se upéct rychle a z dostupných surovin, navíc v nekonečném množství variací – od klasických babiččiných receptů až po modernější a zdravější verze s celozrnnou moukou či ořechy.

Skrze listové těsto vede nejrychlejší cesta k perfektním chuťovkám na večírek i k televizi. S našimi recepty zvládnete pikantní šneky, křehké tyčinky, plněné rolky, rohlíčky nebo šátečky!

Mít listové těsto v lednici se vyplatí. Vmžiku z něj totiž připravíme dokonalé slané pohoštění. Vyzkoušejte jednoduchý recept na plněné škebličky modrým sýrem – chutnají skvěle teplé i studené!

Svátek svatého Martina by měl být stejně jako Vánoce hlavně o rodinném setkání. Tradiční svatomartinská hostina se jinak vychutnat ani nedá. Vypečená husička a další svatomartinské pochoutky jsou v tomto období každoročně sázkou na jistotu.

Husí sádlo je poklad v kuchyni. Pečení svatomartinské husy nabízí ideální příležitost, jak ho vyškvařit, skladovat a využít - nejen na chleba, ale i na vaření a pečení.

Připravte si větrníky či věnečky, jedny z nejoblíbenějších cukrárenských zákusků, sami doma. Jejich základem je někdy trochu obávané odpalované neboli spařované těsto. Není třeba se ho však děsit, s námi ho zvládnete!

Tápali jste doteď, jak připravit knedlíčky gyoza doma? Už dál pátrat nemusíte, máme pro vás recept krok za krokem, jak tyto japonské knedlíčky připravit vlastníma rukama.

Jednoduchý a vychytaný recept na nakládaný sýr si připravil šéfkuchař restaurace Pork's Jakub Hirsch. Jak připravuje nakládané Blaťácké zlato? Stačí jen sýr, jarní cibulka, česnek, vločky pikantní papriky a olej. Výsledkem je skvělá chuťovka k pivu a vínu nebo skvělý jedlý dárek.

Co potřebujete na salát coleslaw? Velmi málo. Celé kouzlo mají na svědomí obyčejné základní suroviny: zelí, mrkev a majonéza. S dochucením si můžete ještě pohrát, ve výsledku však vždy za pár korun získáte lahodný doplněk ke grilovanému masu, řízkům, steakům i hamburgerům.

Křen je jednou z tradičních surovin české kuchyně. Jídlům dodává nenapodobitelnou štiplavou chuť. Jak ho můžeme v kuchyni využít, kam se hodí a kde se projeví jeho řízná povaha nejlépe?

Máloco vyvolá takovou radost v houbařském srdci, jako hnědé hlavy praváků či žluté kluboučky lišek. Když se urodí, přichází (někdy těžká fáze) rozhodování, jak je zužitkovat. Jak z nich dostat to nelepší: Jsou to houbové řízky, smaženice, houbová omáčka nebo kulajda?

Slepice (nebo častěji spíš kuře) na paprice je tak trochu návyková záležitost. Zvlášť pokud žijete ve střední Evropě. Tady máme totiž pro dušené drůbeží maso s paprikovou omáčkou slabost. A roli příliš nehraje, jestli se jako příloha podávají knedlíky, špecle, těstoviny nebo noky.

Dokážete si představit klasickou svíčkovou s něčím jiným než s nadýchaným kynutým knedlíkem? Nebo vepřové výpečky, zelí a? Správně: Knedlík. Máme jich spoustu druhů, většina se dá zaměňovat a hodí se k masu i omáčkám. Jak se které knedlíky připravují?

Sníte o rozpadavé a křehké vepřové pečínce? V našich krajích po nich snad občas prahne každý. Ať už se zelím a knedlíkem nebo jen s krajícem chleba. Jak si oblíbené kousky masa připravit?

Nakládané špekáčky nejsou jen hospodská klasika, ale i skvělá domácí pochoutka. Jak připravit nálev na utopence, který recept zvolit a jak dlouho by měli utopenci zrát?

Tento týden se s kulinární show Prostřeno! vydáme na malebnou Vysočinu, kde se u jednoho stolu setká pětice soutěžících – tři ženy a dva muži. Bojovat se bude nejen o hlavní výhru 60 tisíc korun, ale také o prestiž nejlepšího kuchaře týdne. Celým týdnem navíc zamíchá úkol týdne, kterým je příprava salámu Vysočina. Kdo se s ním popere nejlépe a kdo ho jen tak ledabyle naservíruje?
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena