Recept na špízy z vepřového bůčku, slaniny, cibule a papriky. Maso nakládáme do kořeněné marinády s chutí rozmarýnu, koriandru, římského kmínu a česneku.
100 g | slanina |
1 ks | velká cibule |
2-3 ks | paprika různobarevná |
600 g | vepřový bůček bez kosti |
marináda | |
---|---|
2 stroužky | česnek |
1 ks | žloutek |
3 lžíce | olivový olej |
1 lžička | citronová kůra |
0.3 lžičky | římský kmín |
0.3 lžičky | koriandr mletý |
1 hrst | čerstvá petrželka |
2 větvičky | čerstvý rozmarýn |
podle chuti | |
sůl | |
mletý černý pepř |
Nejdříve si připravíme marinádu. Čerstvý rozmarýn a petrželku velmi jemně usekáme a vložíme do misky. Přidáme utřený česnek, mletý kmín, koriandr, citronovou kůru a žloutek. Za stálého míchání postupně přiléváme olej a třeme tak dlouho, dokud nevznikne hladký krém. Nízký libový bůček bez kostí a kůže očistíme, nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme a nejlépe ručně prohněteme s marinádou. Takto připravené maso zakryjeme a necháme nejméně 8 hodin rozležet v chladu. Cibuli oloupeme rozkrojíme na čtvrtiny a rozebereme na klínky. Papriky očistíme od jadérek a nakrájíme na stejné kousky. Slaninu nakrájíme na menší tenké kostičky. Na jehly střídavě napichujeme maso, slaninu, cibuli a papriky. Pokračujeme do vypotřebování všech surovin. Kořeněné špízy z bůčku grilujeme na alobalovém tácku za občasného potírání olejem a obracení. Grilujeme doměkka. Kořeněné špízy z bůčku podáváme se zeleninovými saláty, pečivem a pikantními dresinky.
Češi milují vepřové! Ale jak takovou kotletu či bůček správně připravit?
Vepřové maso patří mezi oblíbené. V našich krajích snad každý občas prahne po klasické vepřové pečeni, knedlíku a zelí. Jsou dokonce totiž lidé, kteří s tím vystačí celý život!
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena