Recept na dušené plátky z hovězí kýty s jemnou pažitkovou omáčkou. Hlavní chod, který můžeme podávat s knedlíkem, ale výborně chutná i s opečeným bramborem.
500 ml | vývar |
2 lžíce | máslo |
150 ml | bílé víno |
3 lžíce | hladká mouka |
150 ml | smetana na vaření |
4 plátky | hovězí kýta |
2 ks | cibule šalotka |
1 hrst | čerstvá pažitka |
podle potřeby | |
---|---|
3 lžíce | olej |
150 ml | voda |
1 lžíce | hořčice plnotučná |
podle chuti | |
sůl | |
mletý černý pepř |
Plátky masa přibližně o váze 150 g naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí a v hrnci na oleji z obou stran zprudka opečeme. Pak maso podlijeme vínem a vodou a zakryté zvolna dusíme doměkka. Mezitím si připravíme z cibulky, másla a mouky světlou jíšku, kterou necháme vychladnout. Měkké plátky masa vyjmeme, výpek naředíme vývarem a vše přivedeme k varu. Pak vmícháme připravenou jíšku a zvolna vaříme asi 20 minut. Nakonec omáčku zjemníme smetanou, ochutíme nasekanou pažitkou, vše necháme přejít varem a vložíme plátky masa, které už jen prohřejeme. Dušené hovězí plátky rozdělíme na porce, přelijeme pažitkovou omáčkou a podáváme s houskovým knedlíkem jako hlavní chod.
Budete je milovat! TOP 8 receptů na české omáčky
Co vás jako první napadne, když se řekne typicky české jídlo? Přece omáčka! Tradiční českou kuchyni si bez omáček nedokážeme představit - koprová, svíčková, rajská, ale hlavně kvalitně připravený guláš! Pojďme se podívat na ty nejlepší recepty našich čtenářů.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena