Hovězí sekaná pečeně na smetaně

Vyzkoušejte recept na sekanou z hovězího mletého masa s chutí tymiánu, pečenou na kořenové zelenině, ze které připravíme smetanovou omáčku. Pokrm podáváme jako hlavní chod.


0.00x
120 min

Ingredience

60 gslanina
0.3 kscibule
30 gmrkev
3 špetkysušený tymián
500 gmleté hovězí maso
50 mlslunečnicový olej
1 lžícesolamyl

omáčka

1 kscibule větší
80 gceler
60 gmrkev
30 gkořenová petržel
1 ksbobkový list
3 kuličkynové koření
6 kuličekcelý černý pepř
2 lžícemáslo
2 lžícehladká mouka
500 mlvoda nebo vývar
180 mlsmetana ke šlehání

podle chuti

sůl
mletý černý pepř

Postup přípravy

Nejdříve si připravíme masovou směs. Slaninu nakrájíme na drobné kostičky, které necháme na pánvičce rozškvařit. Jakmile slanina pustí tuk, přidáme jemně nakrájenou cibuli, kterou necháme zesklovatět. Potom vmícháme drcený tymián a 2 lžíce nahrubo nastrouhané mrkve. Vše krátce ze všech stran orestujeme a necháme vychladnout. Mleté hovězí maso vložíme do mísy, přidáme 50 ml slunečnicového oleje, 1 plnou lžíci solamylu a vychladlý obsah celé pánvičky se slaninovou směsí. Vše osolíme, opepříme a důkladně propracujeme v celistvou hmotu, kterou odložíme asi na 20 minut do chladu.

Cibuli oloupeme a nakrájíme na hrubší kolečka. Očištěnou kořenovou zeleninu, celer, mrkev a petržel nakrájíme na větší kousky.

Z odležené mleté masové směsi vypracujeme šišku, kterou přendáme do pekáčku, obložíme cibulí a kořenovou zeleninou, přidáme bobkový list, nové koření a celý černý pepř, a vše podlijeme malým množstvím vývaru. Sekanou pečeme při teplotě 180 °C (za občasného přelévání vlastní štávou a podle potřeby podlévání vývarem) přibližně 1 hodinu. Upečenou sekanou vyjmeme z pekáčku a uchováme na teple.

Připravíme si omáčku. Pekáček přendáme na plotýnku, přidáme máslo a výpek se zeleninou za stálého míchání opékáme, dokud se tekutina neodpaří až na tuk. Vše zaprášíme hladkou moukou, necháme asi 2 minuty zasmahnout a podlijeme vývarem. Směs důkladně rozmícháme, asi 15 minut povaříme a potom přes síto slijeme do kastrůlku a zeleninu propasírujeme. Omáčku zjemníme smetanou ke šlehání a podle potřeby dochutíme. Vše prohřejeme, ale již nevaříme.

Upečenou hovězí sekanou nakrájíme na plátky, rozdělíme na porce, přelijeme omáčkou a podáváme jako hlavní chod. Vhodnou přílohou jsou knedlíky.

Nejlepší recepty na domácí knedlíky: K pečené huse, bůčku i ke guláši

Jsou pokrmy, které si bez knedlíku neumíme představit. Ale jak udělat opravdu dobrý houskový knedlík? Nebo máte raději vídeňský, karlovarský či bramborový? Na vydařené domácí knedlíky potřebujete ten správný recept, vybrali jsme pro vás ty s nejlepším hodnocením.

Nejlepší

Recept na poctivý hovězí vývar krok za krokem

Dnes si ukážeme, jak si připravit domácí hovězí vývar. Poctivý vývar vyžaduje pomalé vaření a kvalitní suroviny. Proto si na jeho přípravu vyhradíme dostatek času.

Recept


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Hovězí sekaná pečeně na smetaně

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena