Pivo zjemňuje maso, dodává šmrnc omáčkám a skvěle se hodí i při pečení sladkých moučníků. Upečete z něj skvostné čokoládové korpusy, pivní závin, rohlíky, chléb i preclíky. Zkuste vařit s pivem!
Buřty na pivě nejsou zdaleka jedinou možností, jak zapojit pivo v kuchyni. Pivo vnáší specifickou chuť, texturu i vůni do těst, omáček, masa i nejrůznějších náplní. To je jeden z důvodů, proč se objevuje v řadě tradičních i moderních receptů na sladké i slané pokrmy.
Pivo obsahuje slad, chmel a kvasnice, což jsou prvky, které při vaření a pečení dodávají pokrmům hořkost, sladkost a kyselost. Pivo pomáhá při křehčení masa v marinádách i při pomalém vaření a prohlubuje chuť omáček. Navíc může funguje také jako kypřící prostředek v těstech a těstíčkách.
Alkohol obsažený v pivu se při vaření odpařuje, takže chuť zůstává, zatímco alkohol mizí. Proto můžete pivo používat i v jídlech pro děti a abstinenty.
Pivo se s oblibou přidává do omáček a marinád. Hodí se do pivních gulášů a dalších dušených masových pokrmů, kde jeho hořkost vyvažuje sladké tóny cibule a papriky. Pivo se také používá i při přípravě těst, například na pivní rohlíky, pivní štrúdl nebo v pivním těstíčku na smažení.
Použít můžete různá piva, každý typ však má jinou chuť a vlastnosti.
Ležáky se hodí k nakládání masa a do těstíček - například na řízky, cibulové kroužky nebo zeleninu. Vhodný je také do pivních polévek a lehkých omáček.
Pšeničné pivo má lehkou, citrusovou a osvěžující chuť, díky čemuž se hodí zejména do pečení. Používá se do těsta na chléb, vdolky nebo bábovku.
Tmavá piva mají bohatou, karamelovou až čokoládovou chuť s tóny kávy a praženého sladu. Jsou ideální pro přípravu těžších masových pokrmů, jako jsou guláše, dušená masa nebo masové omáčky.
Tmavé pivo také dobře funguje v čokoládových a karamelových dezertech, skvěle se hodí do kakaových korpusů.
IPA je výrazně hořké pivo s ovocnými tóny, které se často používá v moderní kuchyni pro přípravu pikantních omáček a marinád nebo glazur.
Pivní recepty, které stojí za to vyzkoušet:
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena