Vybíráme suroviny na brownies
Brownies, česky by se dalo říct "čokoládovník", zvládne upéct úplně každý. Stačí se držet postupu, zvolit správně suroviny a pak už si jen pochutnávat na moučníku s tenoučkou křupavou čokoládovou vrstvou na povrchu a téměř tekutým jádrem uvnitř. Základní pravidlo při přípravě brownies, které se vyplatí neporušovat, je nešetřit. Recept je překvapivě jednoduchý a rychlý, ale hodně záleží na investici do kvalitní čokolády a cukru. V ideálním případě volíme čokoládu s 60 - 70% obsahem kakaa, cukr použijeme jemný třtinový. Máslo nikdy nenahrazujeme jiným tukem na pečení. Kdo má rád, může do těsta přimíchat ještě nadrcené vlašské ořechy a dodat více chuti pomocí vanilkového extraktu.
FOTORECEPT
1) Odvážíme si všechny potřebné suroviny. Na zhruba 16 kousků budeme potřebovat 400 g kvalitní čokolády, 280 g másla, 350 g třtinového cukru, 150 g hladké mouky a 5 - 6 vajec.
2) Čokoládu nalámeme a polovinu rozpustíme společně s máslem. Rozpouštíme ve vodní lázni nebo v kastrolku na mírném ohni za stálého míchání, abychom čokoládu nepřipálili. Získáme tak krásně hladký krém, který necháme mírně zchladnout.
3) Do čokoládové směsi vmícháme vše ostatní - vejce, třtinový cukr a hladkou mouku. Na závěr přidáme zbylou čokoládu nasekanou na malé kousky.
4) Troubu předehřejeme na 170 °C. Připravíme si pekáček nebo jinou formu o rozměrech 20x30 cm, kterou vymažeme tukem a až poté vyložíme pečícím papírem, díky tomuto triku nám nebude papír po plechu klouzat.
5) Těsto na brownies vylijeme na připravený pekáček a vložíme do vyhřáté trouby. Čokoládový brownies pečeme asi 35 minut (podle typu trouby). Nahoře nám vznikne čokoládová krustička, na dotek by měl být brownies pevný, mírně lesklý a suchý. Uvnitř bude moučník hutný a zároveň mazlavý. Zkoušíme-li propečenost pomocí špejle, měly by na ní ulpět vlhké drobečky. Pozor, abychom brownies nepřesušili. Těsto během chladnutí ještě trochu dojde.
6) Upečený brownies necháme před krájením vychladnout.
7) Vychladlý moučník brownies nakrájíme a podáváme například se šlehačkou nebo trochou zakysané smetany. Výborný je i horký s vanilkovou zmrzlinou.
Přejeme dobrou chuť! A protože brownies může být i vynikajícím základem (korpusem) pro cheesecake, připravíme si příště další chuťově luxusní záležitost.