
Štola se řadí mezi sladké pečivo, které pomalu nahrazuje symbol českých Vánoc - vánočku. Vánoční štola má čím dál více příznivců i u nás.

Křehké košíčky s lahodným meruňkovým džemem zdobené vločkou z marcipánu? Proč ne, vaše mísa s vánočním cukrovím dostane punc jedinečnosti!

Zkušení mistři pekaři dovedou umně splétat spodní patro vánočky i ze šesti pramenů. Vy můžete zkusit daleko jednodušší metody, jak vánočku uplést. Pojďme na to!

Poleva je vlastně lesklý povlak (glazura) nejčastěji používaná na moučníky a cukroví, ale hlavně na perníčky. Podle tradice by vánoční perníčky měly být zdobeny pouze bílou bílkovou polevou.

Hovězí Wellington zvládnete doma, když máte to správné maso a znáte jeho správnou teplotu. Jaký trik udrží listové těsto křupavé a jak připravit duxelles?

Co všechno do kořenící směsi na perníky vlastně správně patří? Přesně to, co máte sami rádi. Skořice, hřebíček nebo badyán nesmí chybět!

Perník a perníčky patří k nejoblíbenějšímu pečivu. Dají se upéct rychle a z dostupných surovin, navíc v nekonečném množství variací – od klasických babiččiných receptů až po modernější a zdravější verze s celozrnnou moukou či ořechy.

Znáte správný čas na pečení nejznámějších druhů cukroví? Víte, kdy začít s přípravou krémů? Nebo se chystáte letos péct svou první domácí vánočku? Podle našeho plánu si s letošním pečením hravě poradíte!

Upečte si perfektní domácí rohlíky či houstičky, pletýnky nebo žemle. S našimi tipy na správné kynutí, hnětení a tvarování těsta to zvládnete s přehledem.

Skrze listové těsto vede nejrychlejší cesta k perfektním chuťovkám na večírek i k televizi. S našimi recepty zvládnete pikantní šneky, křehké tyčinky, plněné rolky, rohlíčky nebo šátečky!

Jemná kakaová roláda bez mouky potěší všechny - mlsaly, celiaky i ty, kteří příliš nesladí. Máme pro vás jednoduchý recept na bezlepkovou kakaovou roládu se šlehačkou krok za krokem.

Svátek svatého Martina by měl být stejně jako Vánoce hlavně o rodinném setkání. Tradiční svatomartinská hostina se jinak vychutnat ani nedá. Vypečená husička a další svatomartinské pochoutky jsou v tomto období každoročně sázkou na jistotu.

Grenadýrský pochod je či grenadýrmarš jednoduché, levné a syté jídlo z brambor, těstovin, cibule a papriky. Jaké tajemství skrývá původní recept? Je to hlavně jednoduchost!

Husí sádlo je poklad v kuchyni. Pečení svatomartinské husy nabízí ideální příležitost, jak ho vyškvařit, skladovat a využít - nejen na chleba, ale i na vaření a pečení.

Přichází další premiérové Prostřeno! Tentokrát se budou o vítězství pokoušet soutěžící v Moravskoslezském kraji. Komu zamíchá přípravou úkol týdne, kdo se překvapit nenechá a kdo bude největším taktikem?

Připravte si větrníky či věnečky, jedny z nejoblíbenějších cukrárenských zákusků, sami doma. Jejich základem je někdy trochu obávané odpalované neboli spařované těsto. Není třeba se ho však děsit, s námi ho zvládnete!

Zdeněk Pohlreich se tentokrát vydal do Bruntálu, aby zachránil nádražní restauraci. Majitelka je v červených číslech a hrozí jí konec. Zdeněk musel do chaotické kuchyně vnést nejen řád, ale i velmi drsné osobní varování.

Chili con carne je ikonická delikatesa, který si rychle strhla davy po celé zeměkouli. Někdy se píše jako "chilli", jindy jako "chili". V každém případě jde o dokonalé levné jídlo z jednoho hrnce.

Vařit tzv. z ničeho neznamená zázrak, ale obyčejnou domácí kreativitu se zásobami ve spíži, lednici, nebo mrazáku. Když vaříme "z ničeho", nestresují nás chybějící suroviny, zkrátka vaříme z toho, co máme a objevujeme nové obzory

Možná taky občas stojíte před lednicí a říkáte si: "Co dnes uvařit?" Nemusíte se ostýchat, tenhle pocit dobře známe všichni. Neustále vymýšlet chutné jídlo, které budou všichni s chutí jíst, není vůbec snadné. Máme pár tipů, které z té bezradnosti pomohou.
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena