Recept na křupavé bramboráky krok za krokem

Recept na křupavé bramboráky krok za krokem

Základní recept na křupavé bramborové placky, který se dá různě chuťově vylepšit. Podle tohoto FOTO návodu zvládne bramborák i ten, kdo v kuchyni teprve začíná.

69886×

Když se řekne bramborák

Bramborák, bramborové placky, cmunda - tradiční pokrm, který se připravuje smažením tenké vrstvy těsta z nastrouhaných syrových brambor, mouky, vajec, soli a koření. Bramboráky jíme teplé jako hlavní chod či přílohu. Bramborák skvěle chutná s uzeným masem, zelím, používá se na obalení masového řízku, dobře chutná i se škvarky. Klasický bramborák vylepšíme přidáním osmažené cibulky, použitím jiného koření a čersvých bylinek, přimícháním na kostičky nakrájené slaniny, strouhaného sýra a orestovaných hub. Oblíbené je také doplnění těsta z bramborového základu jinou nastrouhanou zeleninou. Dá se použít cuketa, mrkev, baklažán, celer a jiná tvrdší zelenina. Bramborové placky můžeme připravit i na sladký způsob, kdy do těsta nepřidáváme česnek a zmíněné koření. Bramboráky nasladko pak podáváme potřené máslem a sypané cukrem, případně polité smetanou, nebo potřené sladkým jablečným protlakem.

Příprava bramboráků - FOTORECEPT

1) Připravíme si veškeré potřebné ingredience a kuchyňské náčiní. Budeme potřebovat 3/4 kg moučných brambor, 1 cibuli (nemusí být), 2 vrchovaté lžíce hladké mouky, 1 vejce, 1 - 2 stroužky česneku, sůl, mletý černý pepř, kmín a majoránku. Na prolití brambor budeme potřebovat asi 1 dl mléka. Samozřejmě nezapomeneme na tuk na smažení.

2) Brambory pečlivě oloupeme, omyjeme, osušíme a nastrouháme. Můžeme strouhat půlku na jemném a půlku na hrubém struhadle. Nastrouhané brambory ihned prolijeme horkým mlékem, aby nezhnědly. Rukama z brambor vymačkáme přebytečnou tekutinu, kterou odlijeme.

3) Brambory vsypeme do větší mísy, přidáme vejce, sůl, mletý pepř a hladkou mouku. Přidáme také prolisovaný česnek, majoránku a trochu drceného kmínu. Pokud do základního těsta použijeme cibuli, předem ji dozlatova osmahneme na oleji nebo sádle. Směs na bramborové placky důkladně promícháme a spojíme ve středně husté těsto.

4) Do pánve nalijeme olej, kterým nešetříme. Olej necháme dobře rozpálit. Pomocí naběračky klademe do oleje těsto, množství podle požadované velikosti. Někdo má rád malé bramboráčky, někdo naopak přes celou pánev. Těsto na pánvi zploštíme lžící, tloušťku si opět určíme podle sebe. Tenké bramboráky jsou křupavější.

5) Bramboráky opékáme po obou stranách dozlatova. Osmažené bramboráky klademe na papírový ubrousek, abychom odsáli přebytečný tuk.

6) Pak už jen bramborové placky rozdělíme na talíře a ihned podáváme. Mohou být hlavním chodem i přílohou k minutkám. A co nesmí chybět? Snad každý Čech si k bramborákům s chutí dá dobře vychlazené pivo!



Další recepty na bramboráky najdete zde 

user-icon

autor Michy