
Máloco vyvolá takovou radost v houbařském srdci, jako hnědé hlavy praváků či žluté kluboučky lišek. Když se urodí, přichází (někdy těžká fáze) rozhodování, jak je zužitkovat. Jak z nich dostat to nelepší: Jsou to houbové řízky, smaženice, houbová omáčka nebo kulajda?
Lesní houby platí v kuchyni za poklad. Dodávají jídlum nezaměnitelnou chuť a vůni. Jejich využití je široké: uvaříme z nich houbovou polévku, houbovou omáčku, houbové rizoto nebo je můžeme přidat do těstovin či upéct houbový závin.
Hřiby jsou všestranné a výborně se hodí do polévek, omáček i těstovin. Můžete hřiby jen orestovat nebo podusit na másle s česnekem a použít jako rychlou přílohu nebo základ pro klasickou houbovou smaženici nebo nejrůznější nádivky a náplně.
-> Houbová omáčka, po které se budou talíře blýskat. Jak na omáčku z hub pod maso i na těstoviny?
Lišky vynikají pevnou strukturou a jemnou chutí. Skvěle se hodí do krémových omáček a dušených pokrmů. Skvěle ladí se zakysanou smetanou a těstovinami nebo na topince s cibulkou.
Bedly jsou ideální na smažení, ať už v trojobalu nebo na přírodně na másle. Zavřené klouboučky lze naplnit, třeba mletým masem nebo bylinkami či sýrem a upéct. Výsledkem bude skvělý vegetariánský hlavní chod. Bedla se také skvěle, podobně jako kotrč, hodí na přípravu falešné dršťkové polévky.
-> Masáky na kmíně: Nejlepší houbová chuťovka s chlebem
Ryzce jsou výjimečné houby, které se vyznačují jemnou a mírně pikantní chutí a masitou texturou. Vyzkoušejte třeba smažené ryzce, jsou výborné jako předkrm nebo hlavní chod. Skvěle se hodí k nakládání do octa i do bramborové polévky.
Před vařením je nutné houby důkladně očistit a zbavit všech nečistot. Doporučuje se je vždy dostatečně tepelně zpracovat, aby se zamezilo nežádoucím účinkům.
-> Co připravit z bedel? Nejsou jen řízky, uvařte si polévku, zapečte je nebo udělejte tatarák
Sušení hřibů. Plody očistíme, nakrájíme na plátky a usušíme. Můžeme je navléct na kuchyňskou nit, rozložit na plech vyložený pečícím papírem a sušit při 50 °C v troubě s pootevřenými dvířky nebo vyskládat do sušičky na ovoce.
Domácí hřibový olej. Z usušených hřibů můžeme připravit chutný olej. Hřibový olej můžeme použít jak na saláty, k zakápnutí polévek či rizota. Výborně ochutí maso, když trochu oleje přidáme do marinády.
-> Jak na houbové řízky? Vedle hřibů můžete smažit i růžovky, bedly nebo pýchavky
Houbové recepty, které by vám neměly ujít:
Vepřové plátky s houbovou omáčkou
Vepřová kotleta dušená na houbách
Pikantní topinky s pravým hřibem dubovým
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena