Druhů velikonočních beránků je nespočet. Pustit se tak můžete do beránka z třeného těsta, šlehačkového, tvarohového, ale i složitějšího kynutého. S každým těstem se jinak pracuje a výsledek bude trochu jiný. A jak na to, aby nám při pečení beránek nepopraskal? Jistotu budeme mít, pokud zvolíme dvoudílnou formu.
Číst víceKarbanátky nemusíme jen smažit, ale můžeme jej připravit v lehčí variantě. Jak na přípravu karbanátků v troubě? Stačí je narovnat na plech vyložený pečicím papírem, v průběhu pečení jednou otočit a krátce před dopečením ještě potřít olejem (dochuceným bylinkami, chilli apod.).
Číst vícePokud ovar uvaříme jen z laloku či bůčku, bude dost tučný, pokud použijeme ramínko, bude naopak sušší. V případě ovaru je za ideální považováno plecko, protože není příliš prorostlé, přitom je dostatečně šťavnaté. Vepřová hlava se hodí především do ovarové polévky.
Číst víceOddenek čerstvého zázvoru můžeme nakrájet v neoloupaném stavu a použít ho do marinád, k nakládání masa i zeleniny.
Číst vícePři opékání jitrnic se může stát, že prasknou a obsah vyteče do pánve. Jak tomu předejít? Jitrnice namočíme na 2 - 3 minuty do horké (ne vroucí) vody a po vyjmutí je osušíme. Poté je můžeme bez obav osmažit na rozpálené pánvi dozlatova.
Číst víceZbyla vám uvařená čočka a nevíte co s ní? Vsypejte ji do mixéru, přidejte pár lžic čistého pomazánkového másla, podle chuti česnek a bylinky. Vznikne tak velmi dobrá pomazánka.
Číst víceJeště předtím, než se pustíme do obalování, doporučuje se dát filety kapra do mísy, zakápnout je trochou citronové šťávy a nechat tak hodinu odležet. Pokud nám u kapra vadí typický rybí zápach, můžeme jej přes noc nechat odležet namočeného v mléce. Stejnou službu nám udělá i pivo nebo víno. Druhý den jen porce ryby osušíme do papírové utěrky a důkladně prosolíme ze všech stran.
Číst víceJak na to, aby se vánočka podařila? Těsto na vánočku necháme dobře vykynout. Tento proces trvá 2-3 hodiny. Během kynutí je dobré těsto znovu promíchat rukama a nechat dále kynout. Ovšem pozor, ať nepřekyne, v troubě by se pak vánočka mohla nepěkně sesunout.
Číst vícePokud chceme vyrobit opravdu dobrý vaječný likér, rozhodně nešidíme suroviny. Vanilka a pravý rum vyrobený z třtinového cukru dodávají likéru tu pravou chuť a výsledek bez náhražek vás mile překvapí.
Číst víceLinecké cukroví pečeme na 160-170 °C, pokud máme horkovzduch, raději teplotu snížíme na 150 °C. Čas pečení je přibližně 6-12 minut, záleží samozřejmě na zkušenostech s vlastní troubou a také na tloušťce vyváleného těsta.
Číst víceHusa se musí péct pomalu při nízké teplotě, obvykle se doporučuje 12–15 hodin. Troubu tedy ideálně rozehřejeme už večer na 70–80 °C a husu dáme v pekáčku přikrytém pokličkou péct. Během pečení není třeba husu kontrolovat, pomalé pečení udělá vše za nás.
Číst víceJak ušetřit na jídle? Zkuste to s jídelníčkem. Když máte jasně dané, co budete vařit a jíst, nebudete v obchodě kupovat zbytečnosti a posléze vyhazovat to, co nestihnete sníst. Napište si jídelníček zhruba 3 dny dopředu, větší nákupy potravin už zavání plýtváním.
Číst víceKachnu před pečením očistíme a osušíme. Ze všech stran ji rovnoměrně a silně osolíme, posypeme kmínem, nezapomeneme přitom ani na hrudní dutinu. Kachnu pečeme pozvolna v troubě vyhřáté na 160 °C asi 2 až 3 hodiny, záleží na její velikosti. Správně upečená kachna by měla mít maso odpadávající od kosti.
Číst víceNastrouhaná mrkev nebo cuketa se dá výborně použít při přípravě sekané, stačí je do směsi přistrouhat a nahradit tak část masa.
Číst víceKdyž chceme jablka použít na pečení nebo vaření, můžeme je zblanšírovat, zabráníme tak jejich zhnědnutí. Jablka stačí nakrájet na kousky, vhoďíme je asi na 3 - 4 minuty do vařící vody a potom je ihned přendáme do vody ledové.
Číst víceČerstvý i sušený kopr nejčastěji upotřebíme v polévkách a omáčkách, ale hodí se také do salátů, bramborových jídel, své podstatné místo má při nakládání hub a zeleniny, výborně se doplňuje s rybami (zejména lososem).
Číst vícePři vaření a pečení používáme švestky do moučníků, omáček, výborné jsou v kombinaci s masem. Nesmíme zapomenout na výrobu povidel, marmelád, džemů a v neposlední řadě také slivovice.
Číst víceMožná vás to překvapí, ale zbylý nálev z okurek je skvělým doplňkem těst na slané pečivo. Lák těstu dodá dodá na vláčnosti a zajistí dokonalou strukturu.
Číst víceAngrešt zkuste přidat do jídel, která obsahují maso. Usnadní trávení obtížně stravitelného mastného jídla, navíc obohatí jeho chuť. Angrešty se skvěle hodí i k paštikám.
Číst vícePo přidání poslední dávky cukru by se marmeláda neměla vařit déle než 10 minut, aby neztmavla a neztratila pro ovoce typickou barvu.
Číst víceMáte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena