Vaření.czTipy & trikyVaříme chytře

Vyhledávání

Vychytaná bramborová kaše

Bramborovou kaši připravujeme za tepla, kdy nejdříve ještě na teplém sporáku zašleháme do brambor máslo. Až poté přiléváme horké mléko nebo smetanu. Na šlehání používáme ideálně metličku, nikdy ne tyčový mixér!

Číst více
Pravidla pro přípravu poke bowl

Jak připravit perfektní poke bowl? Nikdy neopomeňte marinádu, do které se nakládá maso (kvalitní čerstvá ryba), jedná se o sójovou omáčku, sezamový olej, zelenou cibulku a také rýžové víno. Marinádu můžeme dále dochutit dle vlastní chuti. Poke bowl je vždy jídlo barevné, které je složeno z čerstvých ingrediencí (ovoce, zelenina, bylinky, klíčky).

Číst více
Jak na kynutí těsta

Těsto vykyne i při běžné pokojové teplotě, bude mu to však trvat déle. Jestliže chcete urychlit dobu kynutí, umístěte těsto do peřin, na topení nebo k teplé troubě. Do hodiny až dvou by těsto mělo získat dvojnásobný objem.

Číst více
Tip na přípravu na bramborových knedlíků

Brambory na knedlíky vaříme ve slupce den dopředu a loupeme je až den následující, aby brambory neosychaly. S těstem pracujeme rychle, aby neřídlo a my nemuseli přidávat více mouky.

Číst více
Aby vánočka déle vydržela

Vánočka bude jemnější a déle vydrží, čím více másla do ní použijeme. Proto při volbě receptu raději sáhneme po vánočce z máslového těsta a můžeme si být jisti, že bude vláčná i několik dní.

Číst více
Vaření kynutých houskových knedlíků v páře

Ze všeho nejlepší jsou kynuté houskové knedlíky vařené v páře. Pokud můžete, připravte si na knedlíky parní lázeň. Stačí obyčejný pařáček na hrnec, dá se použít i utěrka přivázaná za uši hrnce, do které se knedlík položí. Nejkomfortnější je použití trouby s parním programem.

Číst více
Využití strouhanky na maximum

Strouhanka dodá smaženým pokrmům na křupavosti a také jim poskytuje ochranný obal. Ovšem strouhanka se dá využít i jinak - k zahušťování polévky, nádivky či nejrůznějších náplní. A aby byla strouhanka jednotná, bez žmolků a opravdu jemná, vždy ji prosejte přes jemné sítko.

Číst více
Na bramborovou kaši nikdy s mixérem

Pozor! Na přípravu bramborové kaše nikdy nepoužívejte klasický mixér. Čím více budete brambory šlehat, tím více škrobu uvolní. Kaše by pak byla lepkavá a nedobrá.

Číst více
Pečení divočáka

Pečeme-li maso divočáka, neodřezáváme z masa sádlo, maso by bylo po upečení suché.

Číst více
Zavařování v myčce

Zavařování v myčce ušetří spoustu práce. Ideálně zvolíme program s co nejvyšším stupněm teploty vody, ale stačí i kolem 60 stupňů. Ovoce nebo zeleninu vložíme do sklenic a zalijeme studeným lákem. Sklenice naskládáme do myčky víčky nahoru, aby byl mezi sklenicemi dostatečný prostor. Poté už jen zapneme na nejdelší program a nejvyšší teplotu.

Číst více
Která zelenina se hodí na gril?

Na českých grilech patří mezi ty nejoblíbenější rajčata, žampiony, lilek, papriky, cukety a kukuřice. Ovšem na rošt se hodí také cibule, brambory batáty, fazolové lusky, celer, mladá mrkev či chřest.

Číst více
Rebarbora v kombinaci s hlíníkem - pozor na nebezpečí

Reveň neboli rebarbora se nesmí setkat s hliníkem (plech, kastrol, hrnec či forma na pečení) Hliník totiž reaguje s kyselinou šťavelovou, která je hojně v rebarboře obsažená, vytváří nebezpečné látky pro náš organismus.

Číst více
Když kynuté těsto praská

Co je příčinou popraskaného kynutého těsta při pečení? Buďto těsto málo nakynulo, popřípadě jsme jej pekli na příliš vysokou teplotu.

Číst více
Správně usmažená kobliha

Je to jednoduché - správně usmažená kobliha má ve středu světlý proužek a je nadýchaná. Samozřejmě se takto podaří jen v případě, že bylo těsto dobře vykynuté. Při smažení do koblih nikdy nepícháme!

Číst více
Koblihy - jak je smažit?

Nejdůležitější při smažení koblih je správně zvolený tuk. Naše babičky smažily koblihy na sádle. Pokud sáhneme po oleji, volíme takový, který nemá výraznou vůni, hlavně se vyhneme oleji olivovému.

Číst více
Jak zužitkovat zbylý žloutek

Zbylý žloutek skvěle zužitkujeme třeba do omáčky, kterou žloutek zahustí a zjemní. Ale pozor, omáčka se po všlehání žloutku už nesmí vařit, aby zůstala hladká.

Číst více
Vymazávání plechu na pečení

Na předem ohřátý plech spotřebujete při vymazávání mnohem méně tuku. Vyplatí se to!

Číst více
Křupavá kůrčička na kuřeti

Kuře získá opravdu křupavou kůrčičku, když povrch kuřete potřeme máslem či mašlovačkou namočenou v mléce.

Číst více
Nepopraskané párky

Párky nepopraskají, když je před samotným vařením polijeme horkou vodou či mlékem.

Číst více
Při přípravě marmelád neochutnáváme

Mezi nejčastější chyby při přípravě marmelád patří ochutnávání. Při zkoušení je potřeba vždy použít opravdu čistou a suchou lžičku, jinak bychom mohli snadno způsobit kvašení a tvorbu plísně.

Číst více
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena