Sušení domácích těstovin

Doma připravené vaječné těstoviny musí proschnout. Po vytvarování, nakrájení apod. je poprášíme moukou a uložené ve vzduchotěsné nádobě je necháme 2 dny v lednici.

Číst více
Vaření čerstvého špenátu

Špenát důkladně omyjeme, odstraníme tuhé řapíky a listy natrháme. Ideální metodou pro zachování barvy a vitamínů je povaření pouze s vodou, která při omývání ulpěla na listech, nebo ho orestovat na olivovém oleji. V obojím případě postačí k přípravě pouhé 2 minuty.

Číst více
Marmelády nemusí být nudné

Marmelády můžete dochutit netradičně čokoládou, rumem či jinými pálenkami. Ničím neobvyklým není ani přidávání koření - zázvoru, skořice, badyánu, hřebíčku či máty. A pokud chcete opravdu zazářit, připravte skleničky s marmeládou třeba tří různých druhů. Jako dárek se budou vyjímat!

Číst více
Zavařování jablek - s čím je kombinovat?

Pokud se rozhodnete zavařovat jablka, je fajn vědět, s jakým ovocem nejlépe budou ladit. Zkuste kombinaci s hruškami, švestkami nebo kiwi. Totéž platí při přípravě marmelád z jablek.

Číst více
Jemnější švestková povidla

Při přípravě povidel vám řekneme jednu vychytávku - švestky můžete před vařením pomlít, aby byla povidla hladší. Dětem budou chutnat o to víc.

Číst více
Uchovávání borůvek

V chladničce vydrží čerstvé borůvky jen několik dnů. Zakoupené borůvky musíme přebrat a odstranit příliš měkké plody, které by mohly začít plesnivět. Borůvky myjeme až těsně před konzumací. Borůvky můžeme zpracovat na šťávu, naplnit jimi borůvkové knedlíky, upéct koláč, také je můžeme zavařit, připravit z nich borůvková povidla, dají se usušit a zmrazit.

Číst více
Jak uvařit květák či brokolici bez zápachu

Při vaření těchto druhů zeleniny se uvolňují látky, které jednoduše nevoní. Jak tomu zabránit? Stačí jednoduchý trik - při vaření hodíme do vody krajíc starého chleba, ten pachy vstřebá. Po 5 minutách chléb vyndáme a máme po starostech.

Číst více
Na bramborovou kaši nikdy s mixérem

Pozor! Na přípravu bramborové kaše nikdy nepoužívejte klasický mixér. Čím více budete brambory šlehat, tím více škrobu uvolní. Kaše by pak byla lepkavá a nedobrá.

Číst více
Vypeckování třešní

Pokud z třešní připravujeme marmeládu či omáčku, třešně jednoduše rozvaříme a poté propasírujeme. Vyhneme se tak zdlouhavému vypeckovávání.

Číst více
Odstraňování pěny při vaření marmelády

Při vaření marmelády vzniká na povrchu pěna, kterou je důležité průběžně odstraňovat. Pěna by mohla ovlivnit trvanlivost marmelády a ovlivnit její vzhled.

Číst více
Jak uchovat medvědí česnek?

Medvědí česnek po sběru nebo po koupi potřebuje pečlivě očistit a osušit. Rostlina je to citlivá a rychle vadne. Pokud ji chceme uchovat v lednici, lístky zabalíme nejlépe do plátěné utěrky a neutahujeme. Po očištění a osušení ho také můžeme nasekat a po porcích zamrazit.

Číst více
Dopřejte si cukrový hrášek

Sladká, křupavá a šťavnatá, taková je delikátní jarní zelenina, která se sklízí v období mléčné zralosti semen, která ještě z lusku nevytáhla živiny včetně bílkovin a cukru. Cukrový hrášek skvěle užijeme do rizota, jarní polévky či salátu.

Číst více
Jak vařit vejce natvrdo

Vejce natvrdo se mohou vkládat přímo do vařící vody, v takovém případě se vaří 9 minut. Druhou možností je vložit vejce do studené vody, přivést k varu, jakmile začne voda vřít, vypnout plotýnku a vejce nechat ve vodě 10 minut dojít.

Číst více
Jak správně na krájení knedlíků

Právě uvařené knedlíky krájíme nití nebo strunou. Nožem krájíme knedlíky až po vychladnutí, jinak se nám zdeformují.

Číst více
Přehnaně mastné jídlo

Někdy se stane, že do polévky nebo omáčky přidáme příliš tuku. Abychom se mastných ok zbavili, pokrm vychladíme a vysrážená mastná oka pak jednoduše z povrchu lžící odebereme.

Číst více
Příliš pepře nebo chilli? Zachraňte to citronem!

Pokud se nám podaří jídlo příliš opepřit, situaci může zachránit citronová či limetková šťáva. Pokud se kyselé do pokrmu nehodí, pomoci může i nastrouhaná mrkev či brambora.

Číst více
Špikování slaninou

Špikování masa půjde mnohem lépe, když slaninu dáme před samotnou přípravou na chvíli do mrazáku.

Číst více
Pečení divočáka

Pečeme-li maso divočáka, neodřezáváme z masa sádlo, maso by bylo po upečení suché.

Číst více
Jak zachránit vysušené maso?

Ještě teplé maso, které se nám podařilo vysušit, přelijeme ještě zatepla teplou omáčkou z masa nebo vývarem. Maso necháme v tekutině zchladnout a odležet pár hodin (klidně přes noc).

Číst více
Jak zjemnit domácí ovocnou zmrzlinu?

Ovocná zmrzlina bude mít krémovější konzistenci, když k ní přimícháme lžíci kokosového oleje.

Číst více