Vyhledávání

Vyhledávání v tipech...
Jak skladovat rajčata?

Sklizená rajčata patří jen do misky či košíku, nikoli do ledničky. Ideální teplota by se měla pohybovat lehce nad 10 °C. V chladném prostředí by rajčata ztratila svou charakteristickou chuť.

Číst více
Zpracovávání meruněk

Meruňky zpracováváme především na sladká jídla, kompoty, marmelády a džemy. Zavařené meruňky jsou výborným polotovarem k přípravě dezertů, moučníků a dalších dobrot. Z méně kvalitních plodů meruněk se pálí ovocné destiláty. Meruňky se také suší a jsou výbornou a zdravou svačinkou.

Číst více
Plíseň na zavařenině ve sklenici

Pokud se objeví plíseň v uzavřené sklenici na kompotu, marmeládě, čalamádě apod., nedoporučuje se v žádném případě zavařeninu konzumovat – nekompromisně ji zlikvidujeme, zkažený a zdravotně již závadný bude celý její obsah.

Číst více
Co se zbylou cuketou?

Zbylou cuketu z jiných receptů, nebo nadbytek cuketové úrody, můžeme zpracovat do čalamády, směsi na topinky či jako součást nakyselo naložené zeleniny.

Číst více
Zmrazování ovoce

Ovoce (jahody, třešně, višně, rybíz, angrešt, maliny, ostružiny a borůvky apod.) omyjeme, necháme okapat a na tácku v jedné vrstvě zmrazíme. Až potom ovoce vysypeme do mikrotenového sáčku, plastové krabičky a uložíme do mrazničky. Ovoce se tak na sebe nenalepí a můžeme ho odebírat podle potřeby.

Číst více
Jak lehce vyloupat hrášek z lusků

Jak urychlit vyloupávání hrášku? Stačí jej vhodit na chvíli do vařící vody, lusky se samy otevřou a vyplavou na povrch, lehce je pak vyndáme pomocí síta. K další přípravě a vaření použijeme jen kuličky hrášku.

Číst více
Plnění horkého džemu do sklenic

Když plníme sklenice horkým džemem, dáváme pozor, aby nám nepraskly. Abychom tomu předešli, dáme je na 10 minut do středně vyhřáté trouby, nebo je předem vymyjeme v horké vodě.

Číst více
Jak skládáme burger?

Sýr pokládáme na maso, aby se rozpustil. Karamelizovanou cibulku dáváme pod nebo na teplý komponent, bude chutnat lépe než za studena. Ostatní skládání surovin je na nás, ale vždy se snažíme, aby po sobě suroviny neklouzaly a byly naskládány a proloženy hezky barevně. Nezapomeneme na špejli vprostřed, ta není na ozdobu, ale drží všechny komponenty pohromadě (i po zakousnutí).

Číst více
Zdrcnutý krém z mascarpone

Pokud se nám podaří zdrcnout krém z mascarpone, pomůže nahřátí nad parou, kdy je krém poté třeba dlouho šlehat, než se spojí a bude opětovně hladký.

Číst více
Loupání chřestu

Bílý chřest loupeme celý až po hlavičku. U zeleného chřestu je čištění jednodušší, stačí oloupat cca poslední třetinu výhonku, mladý zelený chřest není potřeba loupat vůbec, pouze pokud je o něco tlustší, oloupeme spodní konce.

Číst více
Jak rychle zbavit jahody stopky a bílého středu

Postačí nám obyčejné širší brčko (co nejpevnější). Do jedné ruky vezmeme jahodu a do druhé brčko. Brčko vpíchneme do přesného protipólu stopky a pokračujeme rovně směrem ke stopce, až ji brčko povystrčí. To jen jednoduše uchopíme a vyjmeme i s vykrojeným středem.

Číst více
Skladování jahod

Když si domů přineseme jahody, je potřeba myslet na to, že se mají umýt až těsně před podáváním či tepelným zpracováním. Jahody totiž dovedou nasát spoustu vlhkosti, to znamená, že pokud si je umyjeme déle před dalším užitím, zkazí se mnohem rychleji.

Číst více
Jak připravit kopřivový čaj?

Připravíme si kůru z půlky bio pomeranče, kterou odkrojíme do spirály, ze zbytku pomeranče vymačkáme šťávu. Kůru pomeranče a hrst mladých kopřivových listů dáme společně s 2 hřebíčky do džbánu a zalijeme 0,5 l horké vody. Necháme 10 minut odstát. Kopřivový čaj přecedíme, přilijeme pomerančovou šťávu a horký podáváme.

Číst více
Výběr masa ke grilování

Maso ke grilování by mělo být skutečně čerstvé a bez závad. Na grilování je vhodné prorostlé maso - vepřová krkovička, případně vepřová plec, z hovězího masa steaky ze svíčkové, kýty a roštěnce.

Číst více
Nakládaná lichořeřišnice

Tuto letničku můžeme využít i jako bylinku. Z mladých listů si připravíme salát plný vitamínu C, nezralá semena nakládáme do octa - chuťově nahrazují kapary.

Číst více
Jak vyklopit bábovku či beránka

Horkou formu s upečeným moučníkem zabalíme na pár minut do vyždímané utěrky (předem namočené v ledové vodě). Bábovka či beránek doslova z formy vyklouzne.

Číst více
Pečivo do velikonoční nádivky

Nepostradatelnou součástí velikonoční nádivky je pečivo, které se v dřívějších dobách nahrazovalo svařeným mlékem s krupicí. Do nádivky lze použít rohlíky, housky i toastový chléb. Pečivo by mělo být vždy 1 - 2 dny staré, abychom se vyhnuli situaci, že se z něj po zalití mlékem stane blátivá kaše.

Číst více
Pečení beránka tak, aby šel dobře vyklopit

Vyplatí se dodržet tyto zásady - formu důkladně vymazat, vysypat, péct spíše pomalu při střední teplotě jako jiná třená těsta. Pokud je forma na beránka jednodílná, naplníme ji do ¾ objemu těstem. Pokud máme formu dvoudílnou, nalijeme těsto až po okraj spodní formy a potom přiložíme vrchní díl. Po upečení formu s beránkem vyndáme z trouby a na její na vršek položíme na 2 minuty utěrku namočenou ve studené vodě. Pak odklopíme vrchní díl a necháme beránka vychladnout ve spodním dílu cca 15 minut. Při dodržení těchto zásad by měl jít beránek bez problémů celý vyklopit.

Číst více
Zkuste pažitkový vinaigrette

Klasická salátová zálivka připravená z olivového oleje a bílého vinného octa (v poměru 3:1) má řadu modifikací. Zkuste přidat najemno nasekanou pažitku, která se k jarním salátům skvěle hodí. Dochuťte ho solí, pepřem a můžete přidat i nadrobno nasekaný česnek, třeba i ten medvědí.

Číst více
Jak uchovat medvědí česnek?

Medvědí česnek je sezónní bylinkou, kterou stojí za to uchovat na delší čas. Jak na to? Ideální volbou je vyrobit z něj domácí pesto, bylinkové máslo či ochucený olej.

Číst více
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena