Objevte, jak správně připravit kuskus krok za krokem. Jaké jsou druhy kuskusu, je potřeba kuskus vařit nebo stačí zalít horkou vodou? A kolik tekutiny potřebujeme na přípravu kuskusu?
-> Recept na ovocný nákyp z kuskusu krok za krokem
Druhy kuskusu a k čemu se používají?
Než se pustíme do samotného vaření, měli bychom vědět, jaký kuskus máme v ruce:
- Instantní kuskus je předvařený kuskus, který stačí jen zalít horkou vodou nebo vývarem a můžeme ho jíst. Jde o nejčastější nabídku v českých obchodech.
- Tradiční kuskus vypadá podobě jako instantní, ale připravuje se napařováním. Setkáváme se s ním hlavně v marocké nebo tuniské kuchyni, kde pro jeho přípravu používají speciální napařovák (couscousier). Ten je tradičně umístěný na hrnci s omáčkou a v páře kuskus za postupného promíchávání uvaří.
- Perlový kuskus poznáme podle toho, že jeho kuličky jsou daleko větší. Je také známý pod názvem izraelský kuskus. Vaří se podobně jako těstoviny.
Instantní kuskus využijeme jako rychlou přílohu nebo hlavní jídlo, perlový kuskus zase výborně oživí zeleninové saláty nebo směsi, případně polévky.
-> Vaříme do 30 minut: Nejlepší recepty s kuskusem a ultra rychlou přípravou!

Návod na přípravu kuskusu
Pokud si chceme připravit klasický instantní kuskus, postupujeme takto:
- Odměříme kuskus – počítáme asi 70 g kuskusu na porci.
- Ohřejeme vodu nebo vývar. Budeme potřebovat 1 díl kuskusu : 1 díl horké tekutiny (případně 1 díl kuskusu : 1,1 dílu vody, když chceme kuskus trochu měkčí)
- Dochutíme tekutinu. Přidáme špetku soli, bujón, lžíci olivového oleje nebo máslo.
- Zalijeme kuskus. Vroucí tekutinou kuskus přelijeme, přikryjeme a necháme 5 minut stát.
- Prokypříme vidličkou, aby byl kuskus nadýchaný a sypký, a můžeme buď podávat nebo dál použít například do salátu.
Perlový kuskus vaříme v osolené vodě 8–10 minut, poté slijeme a promícháme s trochou oleje.
Tipy a triky na dochucení
Kuskus je neutrální, a proto ho snadno ochutíme podle vlastních představ. Skvěle se hodí do salátů s čerstvou zeleninou, jako příloha k masu nebo rybám, ale i na sladko – například s medem, skořicí a ovocem.
Nebojme se experimentovat: do vody či vývaru můžeme přidat kari koření, citronovou šťávu nebo špetku šafránu. Díky těmto jednoduchým trikům bude kuskus vždy chutnat skvěle.
Uvařte si s námi
Recepty na kuskus, které by vám neměly ujít:
Krůtí medailonky se zeleninovým kuskusem

Fitness salát s kuskusem

Salát z kuskusu s chřestem
