Vyhledávání

Zelená kytice jako dárek na sv. Valentýna

Pokud váš partner či partnerka miluje vaření, zkuste zvolit trochu netradiční valentýnský dárek - zelenou kytici. Lze použít celer, petržel, mrkev, libeček, rozmarýn a jiné bylinky. Natě lze svázat i do tvaru srdce. Jen se předem ujistěte, že zrovna váš partner tuto kytici ocení a vezme ji s humorem :-)

Číst více
Polévka na sv. Valentýna

I s láskou uvařená krémová polévka může být na valentýnském menu. A jak ji šikovně ozdobit? Zkuste připravit krutonky ve tvaru srdíček (pomohou nám klasická vánoční vykrajovátka) a srdíčko lze vytvořit i pomocí zakysané smetany.

Číst více
Nakupování koření

Koření a bylinky ztrácí po otevření zhruba po roce své aroma a chuť. Proto je nakupujeme spíše v menších balíčcích, které zvládneme spotřebovat.

Číst více
Kůra z pomerančů jako podpalovač

Pokud zatápíte v krbech či kamnech, máme pro vás tip k podpalování - sušená kůra z pomerančů funguje skvěle.

Číst více
Jak poznat kvalitní javorový sirup

U javorového sirupu platí - čím je světlejší, tím je kvalitnější a jemnější. Berme to při koupi na zřetel.

Číst více
Jak kupovat křen

Křen by měl být pevný, hladký, beze stopy poškození nebo plísně, takovým kouskům se raději vyhneme.

Číst více
Využití stonků artyčoků

Stonky artyčoků můžeme přidávat do polévek a dušených pokrmů.

Číst více
Víte, co je eintopf?

Eintopf v němčině znamená jídlo z jednoho hrnce. Patří mezi velmi staré a tradiční pokrmy, někdy připomíná polévku a jindy guláš.

Číst více
Tupé nože

Pokud se nože jen tak povalují v zásuvce na příbory, častěji se otupí. Ostré čepele budou vždy v bezpečí, použijeme-li stojan na nože.

Číst více
Skládání svátečních ubrusů

Ubrusy a dečky, které používáme jen zřídka, skládáme po vyžehlení rubem nahoru. Prach, který se časem usadí na skladech, jde totiž velmi těžko odstranit. Vyhneme se tak zbytečné práci navíc.

Číst více
Aby se kuchařka nezavírala

Pokud zkoušíme recept z nové kuchařky, často se stává, že se stránka chce otáčet. Když rozevřenou knihu po obou stranách přetáhneme gumičkou, budeme mít klid.

Číst více
Chřest z konzervy

Konzervu s chřestem před otevřením otočíme dnem vzhůru a otevřeme ji takto - ze spodní strany. Nepoškodíme tak jemné chřestové hlavičky.

Číst více
Cukr nejen v kuchyni

Silnější svíčky vyhoří beze zbytku, nasypeme-li okolo knotu cukr.

Číst více
Nákup mraženého špenátu

Při nákupu mraženého špenátu počítáme na osobu asi 200 g protlaku. Většinou platí, že čím je špenátový protlak levnější, tím víc obsahuje vody na úkor špenátu. Mražený špenátový protlak může někdy obsahovat i další ingredience (například smetanu), lépe však kupujeme protlak čistý.

Číst více
Řezané květiny ve váze déle vydrží

Stonky šikmo seřízneme a pak ponoříme na deset sekund do vařící vody. Květiny vyndáme a vložíme do vody s čerstvou studenou vodou. Tímto malým zásahem nám květiny ve váze déle vydrží.

Číst více
Poleva na zdobení

Poleva na zdobení kornoutkem musí být tak hustá, aby držela nakreslený tvar a neroztékala se. Při zdobení pracujeme rychle, jinak poleva ve špičce kornoutku zasychá.

Číst více
Jak jíst artyčok

Při jídle držíme artyčok levou rukou a pravou odtrháváme dužnaté lístky. Namáčíme je v připravené omáčce a vysáváme. Dužnaté lůžko pak dojídáme příborem. Zárodky kvítků na lůžku, které jsou nejedlé, odstraníme nožem.

Číst více
Jak péct společně s dětmi

Děti mohou být při pečení skvělými pomocníky. Nechte je užít si recept všemi smysly. Naučí se tak například, které potraviny mohou jíst syrové a které potřebují tepelnou úpravu.

Číst více
Použitý čaj jako kompost

Čajové pytlíky můžeme po vyluhování roztrhnout a sypat jimi svou zahrádku, působí jako hnojivo a v půdě zvyšují hladinu dusíku.

Číst více
Křídou proti vlhkosti v domácnosti

Máte doma zvýšenou vlhkost? Pomozte si jednoduchým trikem. Stačí po bytě či domě rozvěsit obyčejné křídy, ty budou přebytečnou vlhkost absorbovat.

Číst více