První květy pampelišky jsou nejsladší, proto je sbíráme na limonádu a pampeliškový med, který je vlastně hustým sirupem. Limonádu si tak můžeme levně připravit i mimo pampeliškovou sezónu.
Číst víceMedvědí česnek můžeme uchovat zamrazením. Stačí listy důkladně proprat ve studené vodě a osušit. Poté listy nahrubo nasekáme a dáme do uzavíratelného sáčku. Kdykoliv pak při vaření stačí sáhnout do mrazáku a máme hned skvělou bylinku k dochucení spousty pokrmů.
Číst víceZ kopřiv sbíráme mladé rostliny, a to od března do konce května. poté již vybíhají do květu a jejich léčivá síla tak slábne, naopak chuť pro vaření je už příliš silná.
Číst víceJak na jarní detox? Přijímejte dostatek vlákniny, konzumujte čerstvou zeleninu a ovoce, zařaďte do jídelníčku superpotraviny, pijte dostatek čisté vody. Detoxikaci organismu rozhodně podpoříte užíváním tzv. zelených potravin nebo řas (chlorella, spirulina, zelený ječmen).
Číst víceV zimě je třeba se stravou nejen zasytit, ale také zahřát. Po jakých pokrmech sáhnout? Ze zeleniny rozhodně nelze vynechat druhy jako je cibule, česnek, pórek, dýně a batáty. K dochucování je vhodný křen, čerstvý zázvor, chilli, kajenský pepř, koriandr, kmín, kurkuma, kari a skořice,. Z masa pak dáváme přednost hovězímu, jehněčímu, vnitřnostem, kachně a huse.
Číst víceEchinacea, bylina, která je známá svým vlivem na imunitu člověka, a proto je doporučována právě na podporu zdraví. Významným zdrojem důležitých vitaminů a minerálů je také česnek a cibule. Napomáhají v boji s mikroorganismy, jako jsou viry, bakterie a plísně.
Číst víceLednové počasí přímo vybízí k pojídání teplých a pikantních pokrmů. Zaměřit bychom se měli především na kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel, řepa), která má úžasnou chuť, výrazné aroma a obsahuje velké množství důležitých vitamínů. Tělu prospěje také zelí a kapusta, nesmíme zapomenout na kvašenou zeleninu (zelí, okurky nebo třeba kimchi).
Číst víceKdyž zelí pořádně udusíme v nádobě určené k přípravě zelí, nemělo by hrozit, že zplesniví. Chrání jej horní vrstva šťávy, které zelí při šlapání pustilo. Pokud však zelí dostatečně nezatížíme, pak se voda dostane dolů a nahoře zůstane zelí vystavené vzduchu. To začne jisto jistě plesnivět.
Číst víceIdeální čas na sbírání šípků je od konce září do zhruba poloviny října. Zásadním ukazatelem správné doby sklizně je však vzhled a stav samotných plodů. Při sběru sbíráme jen tvrdé a lesklé plody jasně červené barvy.
Číst víceAngrešt zkuste přidat do jídel, která obsahují maso. Usnadní trávení obtížně stravitelného mastného jídla, navíc obohatí jeho chuť. Angrešty se skvěle hodí i k paštikám.
Číst vícePřebytek malin lze využít na vaření marmelády, džemu nebo do pečeného čaje. Maliny také snadno usušíme v domácí elektrické sušičce.
Číst víceRebarbora je bohatá na kyselinu šťavelovou, jak ale zmírnit její účinky? Pomůže sklenice mléka.
Číst víceTento den přímo vybízí k jarním zeleným pokrmům. Kdo chce zůstat zdravý, měl by sníst něco zeleného. Tento den si dopřejte špenát, medvědí česnek, hrášek, ale i listy pampelišek a prvních kopřiv.
Číst víceMedvědí česnek má obrovský obsah vitamínu C, na 100 g jej medvědí česnek ukrývá něco kolem 150 mg. Pro představu - například jablko má ve stejném množství jen 4 mg vitamínu C.
Číst vícePokud plánujete jarní detox, sáhněte rozhodně po těchto potravinách: Skvěle vám poslouží řeřicha. citron, listová zelenina, zelí, celer, červená řepa, česnek, zázvor a artyčok.
Číst vícePokud trpíte na záněty močového měchýře, popíjejte pravidelně brusinkovou šťávu. První den při potížích i co 20 minut 50 ml brusinkové šťávy a ledviny proplachujte častým popíjením vody. V případě prevence stačí popíjet denně 250 - 300 ml brusinkové šťávy.
Číst víceV pochmurném počasí potřebujeme zahřát. Ovocný a černý čaj je pro podzimní a zimní období nejvhodnější, ještě větší službu tělu provedeme, přidáme-li do šálku půl lžičky mleté skořice.
Číst víceZeleninový prach je skvělým dochucovadlem mnoha pokrmů. A jak si jej doma připravit? Oloupané slupky oprané zeleniny usušíme na velmi teplém místě, případně v sušičce na 52 °C. Proschlé slupky rozmixujeme na jemný prach. Skladujeme v sáčku či dobře uzavíratelné nádobě, jen tak si uchová barvu, chuť i vůni.
Číst víceCeler je nezaměnitelnou přísadou do všech salátů (za syrova či povařeý), jako příloha k masu, k ochucení polévek, vývarů a omáček. Výborně chutnají domácí celerové chipsy a hranolky, může se také nakládat ve sladkokyselém nálevu.
Číst vícePokud se objeví plíseň v uzavřené sklenici na kompotu, marmeládě, čalamádě apod., nedoporučuje se v žádném případě zavařeninu konzumovat – nekompromisně ji zlikvidujeme, zkažený a zdravotně již závadný bude celý její obsah.
Číst víceMáte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena