Pokud trpíte na záněty močového měchýře, popíjejte pravidelně brusinkovou šťávu. První den při potížích i co 20 minut 50 ml brusinkové šťávy a ledviny proplachujte častým popíjením vody. V případě prevence stačí popíjet denně 250 - 300 ml brusinkové šťávy.
Číst víceV pochmurném počasí potřebujeme zahřát. Ovocný a černý čaj je pro podzimní a zimní období nejvhodnější, ještě větší službu tělu provedeme, přidáme-li do šálku půl lžičky mleté skořice.
Číst víceZeleninový prach je skvělým dochucovadlem mnoha pokrmů. A jak si jej doma připravit? Oloupané slupky oprané zeleniny usušíme na velmi teplém místě, případně v sušičce na 52 °C. Proschlé slupky rozmixujeme na jemný prach. Skladujeme v sáčku či dobře uzavíratelné nádobě, jen tak si uchová barvu, chuť i vůni.
Číst víceCeler je nezaměnitelnou přísadou do všech salátů (za syrova či povařeý), jako příloha k masu, k ochucení polévek, vývarů a omáček. Výborně chutnají domácí celerové chipsy a hranolky, může se také nakládat ve sladkokyselém nálevu.
Číst vícePokud se objeví plíseň v uzavřené sklenici na kompotu, marmeládě, čalamádě apod., nedoporučuje se v žádném případě zavařeninu konzumovat – nekompromisně ji zlikvidujeme, zkažený a zdravotně již závadný bude celý její obsah.
Číst vícePřipravíme si kůru z půlky bio pomeranče, kterou odkrojíme do spirály, ze zbytku pomeranče vymačkáme šťávu. Kůru pomeranče a hrst mladých kopřivových listů dáme společně s 2 hřebíčky do džbánu a zalijeme 0,5 l horké vody. Necháme 10 minut odstát. Kopřivový čaj přecedíme, přilijeme pomerančovou šťávu a horký podáváme.
Číst víceTuto letničku můžeme využít i jako bylinku. Z mladých listů si připravíme salát plný vitamínu C, nezralá semena nakládáme do octa - chuťově nahrazují kapary.
Číst víceKlasická salátová zálivka připravená z olivového oleje a bílého vinného octa (v poměru 3:1) má řadu modifikací. Zkuste přidat najemno nasekanou pažitku, která se k jarním salátům skvěle hodí. Dochuťte ho solí, pepřem a můžete přidat i nadrobno nasekaný česnek, třeba i ten medvědí.
Číst víceMedvědí česnek je sezónní bylinkou, kterou stojí za to uchovat na delší čas. Jak na to? Ideální volbou je vyrobit z něj domácí pesto, bylinkové máslo či ochucený olej.
Číst vícePokud plánujete jarní detox, sáhněte rozhodně po těchto potravinách: Skvěle vám poslouží řeřicha. citron, listová zelenina, zelí, celer, červená řepa, česnek, zázvor a artyčok.
Číst víceJak zelnou pochoutku, korejský salát kimchi, využijeme? Běžně se podává od snídaní až po večeře jako příloha, ale hodí se také do spousty asijských jídel, k rýži, nudlím i do polévek.
Číst víceSladká, křupavá a šťavnatá, taková je delikátní jarní zelenina, která se sklízí v období mléčné zralosti semen, která ještě z lusku nevytáhla živiny včetně bílkovin a cukru. Cukrový hrášek skvěle užijeme do rizota, jarní polévky či salátu.
Číst víceMáte doma diabetika, nebo cukrovkou trpíte vy sami? Pak dejte přednost konzumaci cibule v syrovém stavu, snižuje totiž hladinu krevního cukru.
Číst víceKonzumací dýňových semínek, postačí lžíce denně, zabojujeme proti infekcím močových cest. Semínka se dají konzumovat jen tak, ale hodí se přidat i do salátů či MÜSLI.
Číst víceNa začínající bolest ucha a jeho zánět pomáhá brambor. Stačí zabalit do žínky teplý vařený brambor, přiložit na ucho a nechat působit. Ucho se rychle zklidní.
Číst víceSpálili jste si při ochutnávání jídla jazyk? Zkuste ho posypat špetkou cukru, dobře účinkuje i kostka ledu, studený jogurt nebo med. Bolest by měla povolit.
Číst víceŠalvěj lékařská má dezinfekční, antibakteriální a antivirózní účinky. Perfektně nás zbaví bolesti v krku, urputného kašle i tíhy na plících. Nejlépe funguje jako kloktadlo.
Číst víceÚčinný zábal pro větší lesk vlasů si připravíme v klidu domova a bez zbytečné chemie. Stačí rozšlehat 1 žloutek a pomalu k němu přilévat pivo (200 - 300 ml). Směs poté naneseme na umyté vlasy, zabalíme do ručníku a necháme působit 30 minut. Poté vlasy teplou vodou důkladně omyjeme.
Číst víceNa bradavice nejlépe funguje čerstvý česnek. Stačí plátek česneku, ale klidně i vymačkanou česnekovou šťávu, přiložit na postižené místo a převázat obvazem. Necháme nejlépe přes noc působit.
Číst víceU javorového sirupu platí - čím je světlejší, tím je kvalitnější a jemnější. Berme to při koupi na zřetel.
Číst víceMáte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena