Horkou formu s upečeným moučníkem zabalíme na pár minut do vyždímané utěrky (předem namočené v ledové vodě). Bábovka či beránek doslova z formy vyklouzne.
Číst víceNepostradatelnou součástí velikonoční nádivky je pečivo, které se v dřívějších dobách nahrazovalo svařeným mlékem s krupicí. Do nádivky lze použít rohlíky, housky i toastový chléb. Pečivo by mělo být vždy 1 - 2 dny staré, abychom se vyhnuli situaci, že se z něj po zalití mlékem stane blátivá kaše.
Číst víceVyplatí se dodržet tyto zásady - formu důkladně vymazat, vysypat, péct spíše pomalu při střední teplotě jako jiná třená těsta. Pokud je forma na beránka jednodílná, naplníme ji do ¾ objemu těstem. Pokud máme formu dvoudílnou, nalijeme těsto až po okraj spodní formy a potom přiložíme vrchní díl. Po upečení formu s beránkem vyndáme z trouby a na její na vršek položíme na 2 minuty utěrku namočenou ve studené vodě. Pak odklopíme vrchní díl a necháme beránka vychladnout ve spodním dílu cca 15 minut. Při dodržení těchto zásad by měl jít beránek bez problémů celý vyklopit.
Číst víceKlasická salátová zálivka připravená z olivového oleje a bílého vinného octa (v poměru 3:1) má řadu modifikací. Zkuste přidat najemno nasekanou pažitku, která se k jarním salátům skvěle hodí. Dochuťte ho solí, pepřem a můžete přidat i nadrobno nasekaný česnek, třeba i ten medvědí.
Číst víceMedvědí česnek je sezónní bylinkou, kterou stojí za to uchovat na delší čas. Jak na to? Ideální volbou je vyrobit z něj domácí pesto, bylinkové máslo či ochucený olej.
Číst víceKdyž do těsta na koblížky přidáme trochu rumu, nebudou po smažení tolik nasáté tukem.
Číst vícePokud máme nadbytek zralých banánů, není nic jednoduššího, než z nich připravit ještě nějakou tu dobrotu. Skvěle poslouží rozmixované s mlékem či jogurtem. Banány užijeme i při pečení - můžeme z nich upéct bábovku, přimíchat nakrájené na kousky do klasického perníku nebo muffinů, upéct banánový chlebíček.
Číst víceKynutou vánočku nechte až 4x nakynout. Vyplatí se dodržet cyklus: Hnětat, kynout, hnětat, kynout...to zopakujte vždy po jedné hodině. Vánočka bude opravdu luxusní!
Číst víceLepí se vám linecké těsto? Důležité je, abyste nepřidávali neustále mouku, pak vznikne zcela jiné těsto. V případě, že se linecké těsto lepí, dejte ho na chvíli do lednice, poté se s ním bude pracovat mnohem lépe.
Číst víceLák z okurek nejen skvěle dochutí bramborový salát, ale také jej lze využít k povaření kořenové zeleniny či cibulky, pokud ji do salátu rádi přidáváte. Cibulka zjemní, nebude tak štiplavá a salát i déle vydrží, než kdyby se cibulka použila čerstvá.
Číst víceVejce vyšleháme s cukrem a mlékem (smetanou). Vánočku obalíme v této směsi a osmažíme v rozpáleném tuku. Takto připravený francouzský toast podáváme teplý a doplníme tvarohem vyšlehaný s medem a čerstvým ovocem.
Číst víceVejce uchovávejte špičkou dolů, aby žloutek zůstal uprostřed. Uchovávejte je v původním kartonu a hlavně mimo dosah aromatických potravin.
Číst víceKdyž potřebujete opéct 1 - 2 papriky, tato rychlá metoda je ideální. Papriku napíchněte na vidlici s dlouhou rukojetí, podržte ji nad plamenem a pomalu otáčejte, až bude slupka ze všech stran začernalá.
Číst vícePokud se rozhodnete zavařovat jablka, je fajn vědět, s jakým ovocem nejlépe budou ladit. Zkuste kombinaci s hruškami, švestkami nebo kiwi. Totéž platí při přípravě marmelád z jablek.
Číst vícePři přípravě povidel vám řekneme jednu vychytávku - švestky můžete před vařením pomlít, aby byla povidla hladší. Dětem budou chutnat o to víc.
Číst víceV chladničce vydrží čerstvé borůvky jen několik dnů. Zakoupené borůvky musíme přebrat a odstranit příliš měkké plody, které by mohly začít plesnivět. Borůvky myjeme až těsně před konzumací. Borůvky můžeme zpracovat na šťávu, naplnit jimi borůvkové knedlíky, upéct koláč, také je můžeme zavařit, připravit z nich borůvková povidla, dají se usušit a zmrazit.
Číst vícePokud z třešní připravujeme marmeládu či omáčku, třešně jednoduše rozvaříme a poté propasírujeme. Vyhneme se tak zdlouhavému vypeckovávání.
Číst víceMedvědí česnek po sběru nebo po koupi potřebuje pečlivě očistit a osušit. Rostlina je to citlivá a rychle vadne. Pokud ji chceme uchovat v lednici, lístky zabalíme nejlépe do plátěné utěrky a neutahujeme. Po očištění a osušení ho také můžeme nasekat a po porcích zamrazit.
Číst vícePrávě uvařené knedlíky krájíme nití nebo strunou. Nožem krájíme knedlíky až po vychladnutí, jinak se nám zdeformují.
Číst vícePokud se nám podaří jídlo příliš opepřit, situaci může zachránit citronová či limetková šťáva. Pokud se kyselé do pokrmu nehodí, pomoci může i nastrouhaná mrkev či brambora.
Číst víceMáte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena