Vypeckování třešní

Pokud z třešní připravujeme marmeládu či omáčku, třešně jednoduše rozvaříme a poté propasírujeme. Vyhneme se tak zdlouhavému vypeckovávání.

Číst více
Jak uchovat medvědí česnek?

Medvědí česnek po sběru nebo po koupi potřebuje pečlivě očistit a osušit. Rostlina je to citlivá a rychle vadne. Pokud ji chceme uchovat v lednici, lístky zabalíme nejlépe do plátěné utěrky a neutahujeme. Po očištění a osušení ho také můžeme nasekat a po porcích zamrazit.

Číst více
Jak správně na krájení knedlíků

Právě uvařené knedlíky krájíme nití nebo strunou. Nožem krájíme knedlíky až po vychladnutí, jinak se nám zdeformují.

Číst více
Přehnaně mastné jídlo

Někdy se stane, že do polévky nebo omáčky přidáme příliš tuku. Abychom se mastných ok zbavili, pokrm vychladíme a vysrážená mastná oka pak jednoduše z povrchu lžící odebereme.

Číst více
Příliš pepře nebo chilli? Zachraňte to citronem!

Pokud se nám podaří jídlo příliš opepřit, situaci může zachránit citronová či limetková šťáva. Pokud se kyselé do pokrmu nehodí, pomoci může i nastrouhaná mrkev či brambora.

Číst více
Špikování slaninou

Špikování masa půjde mnohem lépe, když slaninu dáme před samotnou přípravou na chvíli do mrazáku.

Číst více
Jak zachránit vysušené maso?

Ještě teplé maso, které se nám podařilo vysušit, přelijeme ještě zatepla teplou omáčkou z masa nebo vývarem. Maso necháme v tekutině zchladnout a odležet pár hodin (klidně přes noc).

Číst více
Jak zjemnit domácí ovocnou zmrzlinu?

Ovocná zmrzlina bude mít krémovější konzistenci, když k ní přimícháme lžíci kokosového oleje.

Číst více
Jahody vydrží dlouho čerstvé

Jahody vydrží déle krásné a čerstvé, pokud je omyjeme v octové vodě (1 díl octa na 10 dílů vody). Pak jahody opatrně osušíme. Takto "ošetřené" jahody by měly vydržet čerstvé až 2 týdny.

Číst více
Lepí se vám linecké těsto?

Důležité je, abychom do těsta neustále nepřidávali mouku. Pokud se linecké těsto lepí, dáme ho na chvíli do lednice vychladit, bude se s ním pracovat lépe.

Číst více
Vylepšená vanilková omáčka

Vanilková omáčka se často používá k přelévání moučníků či kynutých buchtiček. Ještě lépe bude chutnat, pokud do ještě horké omáčky přimícháme trochu nastrouhaného marcipánu.

Číst více
Cukroví rychleji změkne

Cukroví bude rychleji krásně měkké, pokud do plechové dózy přidáme i kousek rozkrojeného jablíčka.

Číst více
Jak na neposedný filtr

Jak zabránit překlopení filtru při spařování kávy? Stačí jej před nasazením ve švu jednou přehnout.

Číst více
Vylepšená karamelová náplň

Karamelovou náplň můžeme ochutit trochou mletého zázvoru. Získá pikantnější a mnohem zajímavější příchuť.

Číst více
Rozdrobená korková zátka

Také se vám někdy při otevírání vína podařilo dostat do nápoje i malinké kousky korku? Naštěstí existuje jednoduchá metoda, jak víno zachránit. Víno stačí do skleniček nalévat přes kávový filtr či velmi jemné sítko.

Číst více
Jak na stejnoměrné tartaletky

Formičky s tartaletkami je třeba při pečení zatěžkávat. Často se používají luštěniny, ale ty lze skvěle nahradit jinou formičkou. Stačí těsto jednoduše jinou formičkou přikrýt.

Číst více
Žluťoučké kynuté těsto

Pečivo z kynutého těsta získá nažloutlou až zlatavou barvu, nahradíte-li část mouky stejným množstvím vanilkového pudinku.

Číst více
Rýžový sirup místo cukru

Cukr lze nahradit třeba rýžovým sirupem. Chutná trochu po karamelu, ale je o něco méně sladký než med. Koupíme ho v prodejnách se zdravou výživou.

Číst více
Jak na zcukernatělý med

Když nám med zcukernatí, stačí vložit sklenici s medem do hrnce s vodou, která by měla dosahovat do poloviny sklenice. Voda by neměla přesáhnout 60 °C , abychom nepřišli o cenné látky. Poté vypneme sporák a necháme med ve vodě dojít a rozpustit.

Číst více
Sražený krém do cukroví

Pokud se nám krém určený k plnění srazí, můžeme jej zkusit napravit tak, že ho znovu řádně vyšleháme, případně za stálého míchání lehce nahřejeme nad párou.

Číst více