Druhů velikonočních beránků je nespočet. Pustit se tak můžete do beránka z třeného těsta, šlehačkového, tvarohového, ale i složitějšího kynutého. S každým těstem se jinak pracuje a výsledek bude trochu jiný. A jak na to, aby nám při pečení beránek nepopraskal? Jistotu budeme mít, pokud zvolíme dvoudílnou formu.
Číst víceZ kopřiv sbíráme mladé rostliny, a to od března do konce května. poté již vybíhají do květu a jejich léčivá síla tak slábne, naopak chuť pro vaření je už příliš silná.
Číst vícePři opékání jitrnic se může stát, že prasknou a obsah vyteče do pánve. Jak tomu předejít? Jitrnice namočíme na 2 - 3 minuty do horké (ne vroucí) vody a po vyjmutí je osušíme. Poté je můžeme bez obav osmažit na rozpálené pánvi dozlatova.
Číst víceZbyla vám uvařená čočka a nevíte co s ní? Vsypejte ji do mixéru, přidejte pár lžic čistého pomazánkového másla, podle chuti česnek a bylinky. Vznikne tak velmi dobrá pomazánka.
Číst víceDůležitou podmínkou pro skladování perníčků je chlad. Vyhýbáme se umístění perníčků do papírových krabic. Mnohem lepší je hrnec či jiná kovová nádoba (dóza). A pokud nám perníčky přece jen ztvrdnou, přidáme k nim rozkrojené jablíčko nebo chléb, ale pozor, perníčků se nesmí dotýkat.
Číst vícePokud při pečení cukroví používáte mandle či ořechy, zkuste je před použitím namočit v teplé vodě. Výsledkem bude jemnější chuť a při pečení se tolik nevysuší. Ovšem namáčení ořechů musí být dostatečné dlouhé, ideálně přes noc, jen tak zvládnou oříšky vodu dostatečně nasát.
Číst víceJak ušetřit na jídle? Zkuste to s jídelníčkem. Když máte jasně dané, co budete vařit a jíst, nebudete v obchodě kupovat zbytečnosti a posléze vyhazovat to, co nestihnete sníst. Napište si jídelníček zhruba 3 dny dopředu, větší nákupy potravin už zavání plýtváním.
Číst víceKdyž chceme jablka použít na pečení nebo vaření, můžeme je zblanšírovat, zabráníme tak jejich zhnědnutí. Jablka stačí nakrájet na kousky, vhoďíme je asi na 3 - 4 minuty do vařící vody a potom je ihned přendáme do vody ledové.
Číst víceZeleninový salát zůstane krásně čerstvý a křupavý, když do něj zálivku vmícháme až těsně před konzumací. Zelenina by díky soli pustila vodu a to není žádoucí.
Číst víceBobuloviny a drobné ovoce, jako jsou borůvky, rybíz nebo jahody, se nejlépe mrazí na tácu nebo plechu, kde je rozložíme a po cca 2 -3 hodinách v mrazničce je sesypeme dohromady do sáčku. Pokud bychom borůvky a jiné menší ovoce jen rovnou sesypali, stane se z ovoce jedna velká hrouda a jednotlivé kusy půjdou velmi špatně od sebe.
Číst víceMožná vás to překvapí, ale zbylý nálev z okurek je skvělým doplňkem těst na slané pečivo. Lák těstu dodá dodá na vláčnosti a zajistí dokonalou strukturu.
Číst víceDo těsta na slané palačinky můžeme přidat oblíbené bylinky (tymián, bazalku, kopr), ale klidně i nasekanou jarní cibulku. Chuť vylepšíme také nastrouhaným parmazánem.
Číst víceMoučníky s drobenkou jsou jedny z nejoblíbenějších. Ale co takhle to zkusit jinak? Nahradíte-li část mouky ovesnými vločkami, bude drobenka křupavější a chutnější.
Číst víceJak dostat červíky z třešní před zavařováním? Stačí je den předtím namočit do octové vody, odkud červi vyplavou. Ovoce bude bez nezvaných hostů.
Číst víceNemáte čas čerstvý hrášek vyloupat z lusků? Vyzkoušejte tento jednoduchý trik. Hoďte hrášek na chvilku do vařící vody, lusky se při vaření samy otevřou a kuličky hrášku vyplavou na povrch.
Číst víceKvětenství bezu z keřů odstřihujeme vždy nůžkami a s opatrností, aby z kvítků opadalo co nejméně cenného pylu.
Číst vícePokud při přípravě salátu (třeba řeckého) rozpálíte gril, rozhodně neuděláte chybu, naopak, salát povýšíte. Na gril můžete hodit rajčátka, papriku, ale klidně i sýr, stačí feta sýr vyměnit třeba za halloumi. Hned tak se nerozteče a můžete počítat se zlatavou krustou. Opéct na grilu můžete samozřejmě i pečivo, které k salátu budete podávat.
Číst víceRebarbora je bohatá na kyselinu šťavelovou, jak ale zmírnit její účinky? Pomůže sklenice mléka.
Číst víceVíce přerostlé ředkvičky nabírají na své palčivosti a chuti to příliš neprospívá. Ale jak se toho zbavit? Někdy stačí ředkvičky oloupat a palčivost zmizí. Pomáhá také ředkvičky namočit do vody, dát do lednice a nechat je tak pár hodin. Stejně dobře na pikantnost funguje i tepelná úprava.
Číst víceHrášek při vaření neztratí barvu, přidáme-li do vody na vaření lžičku jedlé sody nebo prášku do pečiva.
Číst víceMáte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena