Když si domů přineseme jahody, je potřeba myslet na to, že se mají umýt až těsně před podáváním či tepelným zpracováním. Jahody totiž dovedou nasát spoustu vlhkosti, to znamená, že pokud si je umyjeme déle před dalším užitím, zkazí se mnohem rychleji.
Číst vícePřipravíme si kůru z půlky bio pomeranče, kterou odkrojíme do spirály, ze zbytku pomeranče vymačkáme šťávu. Kůru pomeranče a hrst mladých kopřivových listů dáme společně s 2 hřebíčky do džbánu a zalijeme 0,5 l horké vody. Necháme 10 minut odstát. Kopřivový čaj přecedíme, přilijeme pomerančovou šťávu a horký podáváme.
Číst víceRýži před vařením orestujeme na troše tuku, poté zalijeme vodou (na 1 díl rýže 1,5 dílu vody či vývaru) a přivedeme k varu. Poté promícháme a vložíme takto do předehřáté trouby. Rýži "pečeme" asi 25 minut, vyjmeme a máme hotovo. Takto připravená rýže je zcela bezkonkurenční.
Číst víceTěsto vykyne i při běžné pokojové teplotě, bude mu to však trvat déle. Jestliže chcete urychlit dobu kynutí, umístěte těsto do peřin, na topení nebo k teplé troubě. Do hodiny až dvou by těsto mělo získat dvojnásobný objem.
Číst víceMajonézu do bramborového salátu můžeme nastavit zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem. Salát bude o něco dietnější a pro naše tělo stravitelnější.
Číst víceDoma připravené vaječné těstoviny musí proschnout. Po vytvarování, nakrájení apod. je poprášíme moukou a uložené ve vzduchotěsné nádobě je necháme 2 dny v lednici.
Číst víceŠpenát důkladně omyjeme, odstraníme tuhé řapíky a listy natrháme. Ideální metodou pro zachování barvy a vitamínů je povaření pouze s vodou, která při omývání ulpěla na listech, nebo ho orestovat na olivovém oleji. V obojím případě postačí k přípravě pouhé 2 minuty.
Číst vícePři vaření těchto druhů zeleniny se uvolňují látky, které jednoduše nevoní. Jak tomu zabránit? Stačí jednoduchý trik - při vaření hodíme do vody krajíc starého chleba, ten pachy vstřebá. Po 5 minutách chléb vyndáme a máme po starostech.
Číst vícePři vaření marmelády vzniká na povrchu pěna, kterou je důležité průběžně odstraňovat. Pěna by mohla ovlivnit trvanlivost marmelády a ovlivnit její vzhled.
Číst víceVejce natvrdo se mohou vkládat přímo do vařící vody, v takovém případě se vaří 9 minut. Druhou možností je vložit vejce do studené vody, přivést k varu, jakmile začne voda vřít, vypnout plotýnku a vejce nechat ve vodě 10 minut dojít.
Číst víceČerstvý chřest je nejchutnější, nejsladší a nejšťavnatější v den sklizně, poté už postupně uvadá a dřevnatí. Čím dříve od sklizně ho zpracujeme, tím více si pochutnáme.
Číst víceČervenou řepu nejlépe oloupeme ihned po uvaření, pokud je ještě horká. Stačí ji držet v ruce pomocí utěrky či chňapky a oloupat stejně jako ve slupce vařené brambory.
Číst víceLilek v celku bude upečený mnohem dříve, pokud ho před pečením několikrát propíchneme vidličkou.
Číst víceChceme-li přidat čerstvou cibuli do salátu, ale nechceme, aby přebila chuť jiných surovin, namočíme oloupanou a nakrájenou cibuli na hodinu do studené vody. Poté cibuli scedíme. Cibule tak ztratí na štiplavosti a příliš intenzivní chuti i vůni.
Číst víceAbychom v zelenině uchovali co nejvíce vitamínů, krájíme ji na větší kusy. To platí při jakékoli tepelné úpravě - dušení, vaření, do polévek apod.
Číst vícePokud na ovoci objevíme plíseň, nestačí plíseň jen odkrojit, plíseň je již v celém plodu a je třeba ho vyhodit. To platí pro konzumaci v syrovém stavu, ale také pro ovoce, které připravujeme k dalšímu použití (zavařování, marmelády).
Číst víceHouby zmrazujeme vždy zcela čerstvé, dobře očištěné, nakrájené a 5 minut povařené. Povařené houby scedíme, necháme okapat a rozložíme na plochu, aby oschly, až poté je klademe do sáčků či krabiček a vložíme do mrazáku.
Číst víceMaso před grilováním vyjmeme včas z lednice a přikryjeme látkovou či papírovou utěrkou, ideálně 4 - 5 hodin před zpracováním.
Číst vícePři zpracovávání křenu oloupeme vždy jen kousek, který budeme bezprostředně potřebovat. Nastrouhaný křen můžeme zakápnout trochou čerstvé citronové šťávy.
Číst víceJen bílé žampiony jsou vhodné pro použití v syrové kuchyni. Ihned po nakrájení je zakápneme citronovou šťávou, aby si zachovaly barvu a nezhnědly.
Číst víceMáte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena