Od jehličí, listů, hlíny, mechu, slimáků apod. očišťujeme houby ještě v lese, hodit se nám bude také nožík na odříznutí nepěkných částí a konců nožiček. Doma nám k dočištění postačí pouze lehce navlhlý hadřík, nebo štěteček. Poté už se můžeme pustit do samotného krájení.
Číst víceČerstvý i sušený kopr nejčastěji upotřebíme v polévkách a omáčkách, ale hodí se také do salátů, bramborových jídel, své podstatné místo má při nakládání hub a zeleniny, výborně se doplňuje s rybami (zejména lososem).
Číst víceJak poznáme správně usušené houby? Měly by se snadno lámat a samy o sebe slyšitelně chrastit.
Číst víceMožná vás to překvapí, ale zbylý nálev z okurek je skvělým doplňkem těst na slané pečivo. Lák těstu dodá dodá na vláčnosti a zajistí dokonalou strukturu.
Číst víceDo těsta na slané palačinky můžeme přidat oblíbené bylinky (tymián, bazalku, kopr), ale klidně i nasekanou jarní cibulku. Chuť vylepšíme také nastrouhaným parmazánem.
Číst vícePřebytek malin lze využít na vaření marmelády, džemu nebo do pečeného čaje. Maliny také snadno usušíme v domácí elektrické sušičce.
Číst vícePo přidání poslední dávky cukru by se marmeláda neměla vařit déle než 10 minut, aby neztmavla a neztratila pro ovoce typickou barvu.
Číst víceBílý chřest loupeme celý až po hlavičku. U zeleného chřestu je čištění jednodušší, stačí oloupat cca poslední třetinu výhonku, mladý zelený chřest není potřeba loupat vůbec, pouze pokud je o něco tlustší, oloupeme spodní konce.
Číst víceVíce přerostlé ředkvičky nabírají na své palčivosti a chuti to příliš neprospívá. Ale jak se toho zbavit? Někdy stačí ředkvičky oloupat a palčivost zmizí. Pomáhá také ředkvičky namočit do vody, dát do lednice a nechat je tak pár hodin. Stejně dobře na pikantnost funguje i tepelná úprava.
Číst víceStrouhaný kořen křenu selského ihned po nastrouhání pokapeme citronovou šťávou, aby si uchoval světlou barvu a ostrost.
Číst víceVajíčka neprasknou, když je před vařením na tupém konci opatrně propíchneme jehlou.
Číst víceKorpus po upečení necháme vždy ještě pár minut ve formě, aby si udržel tvar a chladl postupně. Po vyjmutí z formy necháme korpus vychladnout nejlépe na mřížce, zabráníme tak tomu, aby se "zpotil".
Číst vícePřed přípravou pomazánky by měl mít tuk pokojovou teplotu. Aby nebyla pomazánka příliš mastná, nastavíme ji vařeným a najemno nastrouhaným bramborem. Pro jemnost hrubší přísady nameleme.
Číst vícePři přípravě bílkové polevy na perníčky se doporučuje opět vsadit na léty prověřenou tradici našich babiček - ruční šlehání. Příliš vzduchových bublin v polevě, které by vznikly právě díky šlehači, by mohlo způsobit pozdější drolení. Styk s kovem může také zapříčinit nežádoucí změnu barvy či konzistence polevy.
Číst víceVaříme-li vegansky, často tápeme nad tím, čím takovou omáčku či polévku zahustit, aniž bychom použili mouku. Skvěle se hodí najemno nastrouhaný brambor, bramborové vločky, cizrnová či jiná luštěninová mouka, v horším případě bramborový škrob.
Číst víceZeleninový prach je skvělým dochucovadlem mnoha pokrmů. A jak si jej doma připravit? Oloupané slupky oprané zeleniny usušíme na velmi teplém místě, případně v sušičce na 52 °C. Proschlé slupky rozmixujeme na jemný prach. Skladujeme v sáčku či dobře uzavíratelné nádobě, jen tak si uchová barvu, chuť i vůni.
Číst víceCeler je nezaměnitelnou přísadou do všech salátů (za syrova či povařeý), jako příloha k masu, k ochucení polévek, vývarů a omáček. Výborně chutnají domácí celerové chipsy a hranolky, může se také nakládat ve sladkokyselém nálevu.
Číst víceDýně působí na první pohled velmi tvrdě a mnozí z nás před tepelnou úpravou loupou všechny druhy dýně. Ovšem u dýně hokkaido je to zbytečné, stačí ji jen omýt, slupka už po pár minutách vaření či pečení krásně změkne. U ostatních druhů dýní to neplatí.
Číst víceMeruňky zpracováváme především na sladká jídla, kompoty, marmelády a džemy. Zavařené meruňky jsou výborným polotovarem k přípravě dezertů, moučníků a dalších dobrot. Z méně kvalitních plodů meruněk se pálí ovocné destiláty. Meruňky se také suší a jsou výbornou a zdravou svačinkou.
Číst vícePostačí nám obyčejné širší brčko (co nejpevnější). Do jedné ruky vezmeme jahodu a do druhé brčko. Brčko vpíchneme do přesného protipólu stopky a pokračujeme rovně směrem ke stopce, až ji brčko povystrčí. To jen jednoduše uchopíme a vyjmeme i s vykrojeným středem.
Číst víceMáte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena