Vaření.czTipy & trikyPříprava surovin

Vyhledávání

Vyhledávání v tipech...
Skladování jahod

Když si domů přineseme jahody, je potřeba myslet na to, že se mají umýt až těsně před podáváním či tepelným zpracováním. Jahody totiž dovedou nasát spoustu vlhkosti, to znamená, že pokud si je umyjeme déle před dalším užitím, zkazí se mnohem rychleji.

Číst více
Jak připravit kopřivový čaj?

Připravíme si kůru z půlky bio pomeranče, kterou odkrojíme do spirály, ze zbytku pomeranče vymačkáme šťávu. Kůru pomeranče a hrst mladých kopřivových listů dáme společně s 2 hřebíčky do džbánu a zalijeme 0,5 l horké vody. Necháme 10 minut odstát. Kopřivový čaj přecedíme, přilijeme pomerančovou šťávu a horký podáváme.

Číst více
Orestování rýže před vařením

Rýži před vařením orestujeme na troše tuku, poté zalijeme vodou (na 1 díl rýže 1,5 dílu vody či vývaru) a přivedeme k varu. Poté promícháme a vložíme takto do předehřáté trouby. Rýži "pečeme" asi 25 minut, vyjmeme a máme hotovo. Takto připravená rýže je zcela bezkonkurenční.

Číst více
Jak na kynutí těsta

Těsto vykyne i při běžné pokojové teplotě, bude mu to však trvat déle. Jestliže chcete urychlit dobu kynutí, umístěte těsto do peřin, na topení nebo k teplé troubě. Do hodiny až dvou by těsto mělo získat dvojnásobný objem.

Číst více
Čím nastavit bramborový salát, aby byl dietnější?

Majonézu do bramborového salátu můžeme nastavit zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem. Salát bude o něco dietnější a pro naše tělo stravitelnější.

Číst více
Sušení domácích těstovin

Doma připravené vaječné těstoviny musí proschnout. Po vytvarování, nakrájení apod. je poprášíme moukou a uložené ve vzduchotěsné nádobě je necháme 2 dny v lednici.

Číst více
Vaření čerstvého špenátu

Špenát důkladně omyjeme, odstraníme tuhé řapíky a listy natrháme. Ideální metodou pro zachování barvy a vitamínů je povaření pouze s vodou, která při omývání ulpěla na listech, nebo ho orestovat na olivovém oleji. V obojím případě postačí k přípravě pouhé 2 minuty.

Číst více
Jak uvařit květák či brokolici bez zápachu

Při vaření těchto druhů zeleniny se uvolňují látky, které jednoduše nevoní. Jak tomu zabránit? Stačí jednoduchý trik - při vaření hodíme do vody krajíc starého chleba, ten pachy vstřebá. Po 5 minutách chléb vyndáme a máme po starostech.

Číst více
Odstraňování pěny při vaření marmelády

Při vaření marmelády vzniká na povrchu pěna, kterou je důležité průběžně odstraňovat. Pěna by mohla ovlivnit trvanlivost marmelády a ovlivnit její vzhled.

Číst více
Jak vařit vejce natvrdo

Vejce natvrdo se mohou vkládat přímo do vařící vody, v takovém případě se vaří 9 minut. Druhou možností je vložit vejce do studené vody, přivést k varu, jakmile začne voda vřít, vypnout plotýnku a vejce nechat ve vodě 10 minut dojít.

Číst více
Jak si pochutnat na chřestu

Čerstvý chřest je nejchutnější, nejsladší a nejšťavnatější v den sklizně, poté už postupně uvadá a dřevnatí. Čím dříve od sklizně ho zpracujeme, tím více si pochutnáme.

Číst více
Loupání vařené červené řepy

Červenou řepu nejlépe oloupeme ihned po uvaření, pokud je ještě horká. Stačí ji držet v ruce pomocí utěrky či chňapky a oloupat stejně jako ve slupce vařené brambory.

Číst více
Rychleji upečený lilek

Lilek v celku bude upečený mnohem dříve, pokud ho před pečením několikrát propíchneme vidličkou.

Číst více
Cibule v salátu

Chceme-li přidat čerstvou cibuli do salátu, ale nechceme, aby přebila chuť jiných surovin, namočíme oloupanou a nakrájenou cibuli na hodinu do studené vody. Poté cibuli scedíme. Cibule tak ztratí na štiplavosti a příliš intenzivní chuti i vůni.

Číst více
Vaření zeleniny

Abychom v zelenině uchovali co nejvíce vitamínů, krájíme ji na větší kusy. To platí při jakékoli tepelné úpravě - dušení, vaření, do polévek apod.

Číst více
Ovoce napadené plísní

Pokud na ovoci objevíme plíseň, nestačí plíseň jen odkrojit, plíseň je již v celém plodu a je třeba ho vyhodit. To platí pro konzumaci v syrovém stavu, ale také pro ovoce, které připravujeme k dalšímu použití (zavařování, marmelády).

Číst více
Uchování hub v mrazáku

Houby zmrazujeme vždy zcela čerstvé, dobře očištěné, nakrájené a 5 minut povařené. Povařené houby scedíme, necháme okapat a rozložíme na plochu, aby oschly, až poté je klademe do sáčků či krabiček a vložíme do mrazáku.

Číst více
Grilování masa a příprava

Maso před grilováním vyjmeme včas z lednice a přikryjeme látkovou či papírovou utěrkou, ideálně 4 - 5 hodin před zpracováním.

Číst více
Aby křen neztratil barvu

Při zpracovávání křenu oloupeme vždy jen kousek, který budeme bezprostředně potřebovat. Nastrouhaný křen můžeme zakápnout trochou čerstvé citronové šťávy.

Číst více
Bílé žampiony v syrové kuchyni

Jen bílé žampiony jsou vhodné pro použití v syrové kuchyni. Ihned po nakrájení je zakápneme citronovou šťávou, aby si zachovaly barvu a nezhnědly.

Číst více
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena