Jak uvařit květák či brokolici bez zápachu

Při vaření těchto druhů zeleniny se uvolňují látky, které jednoduše nevoní. Jak tomu zabránit? Stačí jednoduchý trik - při vaření hodíme do vody krajíc starého chleba, ten pachy vstřebá. Po 5 minutách chléb vyndáme a máme po starostech.

Číst více
Odstraňování pěny při vaření marmelády

Při vaření marmelády vzniká na povrchu pěna, kterou je důležité průběžně odstraňovat. Pěna by mohla ovlivnit trvanlivost marmelády a ovlivnit její vzhled.

Číst více
Jak vařit vejce natvrdo

Vejce natvrdo se mohou vkládat přímo do vařící vody, v takovém případě se vaří 9 minut. Druhou možností je vložit vejce do studené vody, přivést k varu, jakmile začne voda vřít, vypnout plotýnku a vejce nechat ve vodě 10 minut dojít.

Číst více
Jak si pochutnat na chřestu

Čerstvý chřest je nejchutnější, nejsladší a nejšťavnatější v den sklizně, poté už postupně uvadá a dřevnatí. Čím dříve od sklizně ho zpracujeme, tím více si pochutnáme.

Číst více
Loupání vařené červené řepy

Červenou řepu nejlépe oloupeme ihned po uvaření, pokud je ještě horká. Stačí ji držet v ruce pomocí utěrky či chňapky a oloupat stejně jako ve slupce vařené brambory.

Číst více
Rychleji upečený lilek

Lilek v celku bude upečený mnohem dříve, pokud ho před pečením několikrát propíchneme vidličkou.

Číst více
Cibule v salátu

Chceme-li přidat čerstvou cibuli do salátu, ale nechceme, aby přebila chuť jiných surovin, namočíme oloupanou a nakrájenou cibuli na hodinu do studené vody. Poté cibuli scedíme. Cibule tak ztratí na štiplavosti a příliš intenzivní chuti i vůni.

Číst více
Vaření zeleniny

Abychom v zelenině uchovali co nejvíce vitamínů, krájíme ji na větší kusy. To platí při jakékoli tepelné úpravě - dušení, vaření, do polévek apod.

Číst více
Uchování hub v mrazáku

Houby zmrazujeme vždy zcela čerstvé, dobře očištěné, nakrájené a 5 minut povařené. Povařené houby scedíme, necháme okapat a rozložíme na plochu, aby oschly, až poté je klademe do sáčků či krabiček a vložíme do mrazáku.

Číst více
Ovoce napadené plísní

Pokud na ovoci objevíme plíseň, nestačí plíseň jen odkrojit, plíseň je již v celém plodu a je třeba ho vyhodit. To platí pro konzumaci v syrovém stavu, ale také pro ovoce, které připravujeme k dalšímu použití (zavařování, marmelády).

Číst více
Grilování masa a příprava

Maso před grilováním vyjmeme včas z lednice a přikryjeme látkovou či papírovou utěrkou, ideálně 4 - 5 hodin před zpracováním.

Číst více
Aby křen neztratil barvu

Při zpracovávání křenu oloupeme vždy jen kousek, který budeme bezprostředně potřebovat. Nastrouhaný křen můžeme zakápnout trochou čerstvé citronové šťávy.

Číst více
Jak očistit žampiony?

Čerstvé žampiony není třeba příliš čistit, stačí je opatrně otřít. Pokud se na nich objeví zbytky hlíny, tak je lze opláchnout pod tekoucí vodou, ale ihned poté je osušíme. Nasáknutí vody by poznamenalo jejich chuť.

Číst více
Bílé žampiony v syrové kuchyni

Jen bílé žampiony jsou vhodné pro použití v syrové kuchyni. Ihned po nakrájení je zakápneme citronovou šťávou, aby si zachovaly barvu a nezhnědly.

Číst více
Konzumace a vaření fazolek

Fazolové lusky vaříme vždy v osolené vodě, aby zůstaly svěže zelené. Nikdy je nekonzumujeme syrové, protože obsahují toxické látky, které se tepelnou úpravou rozkládají.

Číst více
Pach králičího masa

Ne každý má rád králičí maso, a to právě kvůli jeho pachu. Dá se překrýt použitím čerstvé či sušené šalvěje nebo rozmarýny.

Číst více
Aby si brambory zachovaly vitamíny

Brambory krájíme až těsně před vařením, po nakrájení už je neomýváme vodou a nenecháváme zbytečně na vzduchu, došlo by tak k úbytku vitamínů.

Číst více
Vylepšený hruškový koláč

Pokud připravujeme hruškový koláč, který klademe plátky hrušek, stojí za zkoušku povznést jeho chuť ještě výše. Stačí plátky hrušek den předem naložit do pálenky.

Číst více
Jak zmírnit pálivost papriček?

Chilli papričky zbavíme semínek, pokud i tak silně pálí, více než chceme, namočíme je na 30 minut do studené vody, až poté používáme podle potřeby.

Číst více
Dietní marináda na grilování masa

Pokud chceme grilovat trochu dietněji a netoužíme po tom, aby maso plavalo v oleji, naložíme maso do ochuceného bílého jogurtu. Maso získá na šťavnatosti, křehkosti a bude méně kalorické než naložené v oleji.

Číst více