Medvědí česnek můžeme uchovat zamrazením. Stačí listy důkladně proprat ve studené vodě a osušit. Poté listy nahrubo nasekáme a dáme do uzavíratelného sáčku. Kdykoliv pak při vaření stačí sáhnout do mrazáku a máme hned skvělou bylinku k dochucení spousty pokrmů.
Číst víceDůležitou podmínkou pro skladování perníčků je chlad. Vyhýbáme se umístění perníčků do papírových krabic. Mnohem lepší je hrnec či jiná kovová nádoba (dóza). A pokud nám perníčky přece jen ztvrdnou, přidáme k nim rozkrojené jablíčko nebo chléb, ale pozor, perníčků se nesmí dotýkat.
Číst víceKdyž zelí pořádně udusíme v nádobě určené k přípravě zelí, nemělo by hrozit, že zplesniví. Chrání jej horní vrstva šťávy, které zelí při šlapání pustilo. Pokud však zelí dostatečně nezatížíme, pak se voda dostane dolů a nahoře zůstane zelí vystavené vzduchu. To začne jisto jistě plesnivět.
Číst víceJahody jsou velmi křehké na trvanlivost. Nádobu, ve které budete jahody skladovat, se vyplatí vyložit papírovými utěrkami. Ty absorbují přebytečnou vlhkost a zabrání tomu, aby jahody velmi brzy začaly plesnivět.
Číst víceUpečené vánoční perníčky nikdy neskladujeme v blízkosti aromatických potravin (cibule, česnek, sušené houby apod.). Perníčky by nepříjemně nasály jiné chutě.
Číst víceAbychom neporušili chuť a vůni jablek, nikdy je neskladujeme s kořenovou zeleninou a bramborami - jablka rychle nasávají pachy z okolí a také by se začala rychleji kazit.
Číst víceNejjednodušším způsobem, jak švestky uchovat na později, je jejich zamražení. Omyte, osušené a vypeckované švestky rozdělíme do sáčků v porcích podle potřeby. Až je v zimě vytáhneme třeba na koláč či knedlíky, necháme je jen lehce povolit, aby šly oddělit, poté ihned používáme.
Číst víceSklizená rajčata patří jen do misky či košíku, nikoli do ledničky. Ideální teplota by se měla pohybovat lehce nad 10 °C. V chladném prostředí by rajčata ztratila svou charakteristickou chuť.
Číst vícePokud se objeví plíseň v uzavřené sklenici na kompotu, marmeládě, čalamádě apod., nedoporučuje se v žádném případě zavařeninu konzumovat – nekompromisně ji zlikvidujeme, zkažený a zdravotně již závadný bude celý její obsah.
Číst víceOvoce (jahody, třešně, višně, rybíz, angrešt, maliny, ostružiny a borůvky apod.) omyjeme, necháme okapat a na tácku v jedné vrstvě zmrazíme. Až potom ovoce vysypeme do mikrotenového sáčku, plastové krabičky a uložíme do mrazničky. Ovoce se tak na sebe nenalepí a můžeme ho odebírat podle potřeby.
Číst víceKdyž si domů přineseme jahody, je potřeba myslet na to, že se mají umýt až těsně před podáváním či tepelným zpracováním. Jahody totiž dovedou nasát spoustu vlhkosti, to znamená, že pokud si je umyjeme déle před dalším užitím, zkazí se mnohem rychleji.
Číst víceMedvědí česnek je sezónní bylinkou, kterou stojí za to uchovat na delší čas. Jak na to? Ideální volbou je vyrobit z něj domácí pesto, bylinkové máslo či ochucený olej.
Číst víceMedvědí česnek po sběru nebo po koupi potřebuje pečlivě očistit a osušit. Rostlina je to citlivá a rychle vadne. Pokud ji chceme uchovat v lednici, lístky zabalíme nejlépe do plátěné utěrky a neutahujeme. Po očištění a osušení ho také můžeme nasekat a po porcích zamrazit.
Číst víceJarní cibulku skladujeme nejlépe v chladu a temnu, díky světlu může přijít o cenné vitamíny. V lednici vydrží týden i více, ovšem nezapomeneme průběžně otrhávat oschlé části.
Číst víceŘedkvičky si zachovají svou čerstvost díky správnému skladování. Nejlepším způsobem je tento: Ředkvičky zbavíme listů a kořínků, uložíme je do uzavíratelné sklenice a vložíme k nim navlhčený ubrousek.
Číst víceTrvanlivost zavařenin je minimálně jeden rok. Zavařeniny, do kterých přidáváme koření, bylinky, oříšky apod. se už snižuje na 6 měsíců. Zavařeniny bychom měli uchovávat na temném a chladném místě, po otevření v lednici.
Číst víceNové brambory nakupujeme pouze v množství, které spotřebujeme. Uskladněním by ztratily na pevném tvaru a suchosti. Na pár dní lze nové brambory uložit do chladné, suché a tmavé místnosti.
Číst víceProti potravinovým molům poslouží jednoduchý trik - do každé dózy se surovinami přidáme po jednom bobkovém listu.
Číst víceČesnek rozebereme na stroužky, nasypeme je do zavařovací sklenice, uzavřeme a uložíme do lednice. Takto česnek vydrží dlouho čerstvý.
Číst víceOvoce a zeleninu se vyplatí uskladnit do nádoby, kterou předtím vyložíme papírovou utěrkou či ubrousky. Absorbují přebytečnou vlhkost a zelenina s ovocem tak nezačne brzy plesnivět, vydrží mnohem déle.
Číst víceMáte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena