Petrželka a i ostatní zelené bylinky, které si doma vypěstujeme, se dají dobře zmrazit. Bylinky se omyjí, otrhají stonky, osuší a zamrazí. Potom už jen kousek zmrzlých bylinek odlomíme a bylinky rozlámeme na malé kousky třeba do polévek.
Číst víceKdyž děláme palačinky, můžeme si jich připravit víc než obvykle. Můžeme je totiž zamrazit. Přijdou vhod, když přijde nečekaná návštěva s hladovými dítky. Mezi každou palačinku vložíme pergamenový papír, zabalíme je a dáme do mrazáku. Vyndáme vždy jen tolik, kolik potřebujeme.
Číst víceČerstvé bylinky rozložíme na papírový ručník a dáme je do mikrovlnky spolu se sklenicí vody. Sušíme je asi 30 vteřin při největším výkonu. Pak zkontrolujeme, zda jsou usušené, pokud ne, postup opakujeme.
Číst vícePokrmy jako guláše a podobné zmrazíme nejprve v hrnci vyloženém alobalem. Zmrazenou náplň vyndáte, zabalíte a uložíte do mrazáku. Před jídlem ho dáme rozmrazit, objemově se vejde do hrnce.
Číst víceLáhve s vínem skladujte vždy naležato. Víno musí korek neustále zavlažovat, jinak vysychá a do láhve by mohl pronikat vzduch. Víno stojící v láhvích ztrácí vůni stejně jako víno uchovávané v ledničce.
Číst víceZbylé víno není třeba vylévat. Nalijte je do nádobky na led a nechte zmrazit. Tak máme vždycky v zásobě několik kostek vína k dochucení omáček nebo dezertů. Vínem můžete také vylepšit vinný ocet, bude výraznější.
Číst víceNemáte uzávěr na načatou láhev sektu? V tomto případě zabalte hrdlo pevně do kusu alobalu nebo dovnitř zasuňte stříbrnou či postříbřenou lžíci střenkou dolů. Tak ze sektu nebude unikat kysličník.
Číst vícePotřebujeme-li zmrazit karbanátky, steaky nebo kotlety, které se v mrazáku často slepí, jednoduše je proložíme kousky pečícího papíru nebo potravinářské fólie. Snadno pak odebereme potřebné množství a nemusíme rozmrazovat všechno.
Číst víceNezralé broskve nebo zelená rajčata dozrají rychleji v krabici přikryté novinovým papírem a postavené na temném místě. Nezralé avokádo rychleji dozraje, když dáme plody do mísy a zasypeme moukou.
Číst víceKdyž svazek ředkviček vložíme do vody natí dolů, zůstanou mnohem déle čerstvé. Ředkvičky podporují chuť k jídlu, takže si před jídlem dejte jednu ředkvičku a budete mít hlad jako vlk.
Číst víceČesnek je jedno z nejzdravějších koření, které obsahuje důležité vitamíny. Když stroužky česneku uchováváme v oleji, dlouho vydrží, ale olej potom nasákne jeho vůní a výborně se potom hodí do salátů.
Číst víceMaso kupované v uzavřených obalech a fóliích ihned vybalujeme, omyjeme, potřememe olejem a dáme do ledničky. Takto ošetřené maso vydrží tři dny. Maso v těchto obalech nikdy neskladujeme.
Číst víceV příslušné přihrádce ledničky nebude zelenina tak hnít, pokud do ní vložíme suchou mycí houbu nebo ji vyložíte krepovým kuchyňským papírem. Odsajeme tak přebytečnou vlhkost.
Číst vícePokud se stalo a koláče nám vyschly a ztvrdly, budou zase jako čerstvé, když je potřete mlékem a krátce je necháme rozpécit v troubě. Pevné pečivo ostatně vydrží mnohem déle, když se v alobalu uchovává v ledničce.
Číst vícePokud se nám v lednici shromáždí více uzenin, není důvod je vyhazovat. Čerstvější z nich pečlivě zabalíme, zbavíme vzduchu a dáme je do mrazáku. Zbytek ihned spotřebujeme. Zmrazené uzeniny můžeme použít na pizzu nebo do gulášové polévky.
Číst víceMáte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena