
Svátek svatého Martina 11. listopadu, víkend před či po něm, je čas na hody, vína a rodinného setkání. Pokud letos chystáte svatomartinské menu, poradíme vám, co nakoupit, jak naplánovat pečení husy, které knedlíky zvolit a co podávat k mladému vínu. V článku najdete ověřené recepty, které dělají ze svatomartinských hodů opravdovou slavnost.
Svátek svatého Martina je zejména příležitost k setkávání. Tradiční svatomartinská hostina se ani jinak než ve společnosti vychutnat nedá.
Pojďte ji vystrojit spolu s námi, ať už celou nebo jen některá části.
Tradiční svatomartinské menu začíná poctivým husím kaldounem, díky kterému se zužitkuje celá husa do puntíku. Vaří se z husího krku, srdce, jater a žaludku, spolu se zeleninou a kořením.
Vypečená husička a další svatomartinské pochoutky jsou v tomto období každoročně sázkou na jistotu. Správně upečená husa má křehké maso a kůžičku vypečenou dozlatova.
-> Svatomartinská husa: Jak ji péct, aby byl výsledek perfektní?
Ke svatomartinské huse se skvěle hodí kynuté houskové, karlovarské i bramborové knedlíky. Zkuste je nakombinovat - variace knedlíků, to je dokonalost na talíři!
-> Knedlíky ke svatomartinské huse: Jaké vybrat a jak je připravit?
K pečené svatomartinské huse neodmyslitelně patří sladkokyselé červené zelí. Dokonalá tradiční příloha vyváží chuť masa.
-> Dušené červené zelí s brusinkami krok za krokem
Když se řekne svatý Martin, nesmí chybět svatomartinské rohlíčky, někde nazývané i svatomartinské podkovy.
Symbolizují podkovu koně svatého Martina a podávají se jako dezert po slavnostní huse.
-> Jak na tradiční svatomartinské rohlíčky, jaké těsto zvolit a čím je naplnit?
Pranostiky "Na svatého Martina nejlepší je husina, pohleď na hruď i na kosti, poznáš, jaká zima se přihostí," nebo "Na svatého Martina jiskra do vína," přesně odrážejí oslavy mladého vína a s ním spojené i bohaté hostiny.
K tradiční svatomartinské huse neodmyslitelně patří i mladé svatomartinské víno z první podzimní sklizně. Poprvé ho vinaři otevírají právě 11. listopadu.
-> Svatomartinská vína - připijte si mladým vínem z podzimní sklizně
Svatomartinské rohlíčky s tvarohem
Svatomartinské hody - 6 nejlepších receptů na báječnou hostinu
Přichází jedna z gastronomicky opěvovaných událostí - svatomartinské slavnosti, které neodmyslitelně patří k svátku svatého Martina. 11. listopad symbolizuje konec podzimu a příchod zimy, ale také bujaré veselí, popíjení mladého vína a pojídání slavnostních pokrmů v čele s tradiční svatomartinskou pečenou husou. Máme pro vás ty nejlepší recepty, se kterými zabodujete!
Co všechno se dá vykouzlit z husího sádla: 5 způsobů, jak ho využít v kuchyni
Husí sádlo je poklad v kuchyni. Pečení svatomartinské husy nabízí ideální příležitost, jak ho vyškvařit, skladovat a využít - nejen na chleba, ale i na vaření a pečení.
Autor:admin_vareni
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena