Přichází jedna z gastronomicky opěvovaných událostí - svatomartinské slavnosti, které neodmyslitelně patří k svátku svatého Martina. 11. listopad symbolizuje konec podzimu a příchod zimy, ale také bujaré veselí, popíjení mladého vína a pojídání slavnostních pokrmů v čele s tradiční svatomartinskou pečenou husou. Máme pro vás ty nejlepší recepty, se kterými zabodujete!
Martinské posvícení v podobě lehkého mladého vína, husí pečínky, kachní polévky a svatomartinských koláčů. Tomu nelze odolat! Pokud ještě nemáte vybráno, které pokrmy letos naservírujete na stůl, máme pro vás zaručené a vyzkoušené recepty.
Svatomartinská pečená husa
(doba přípravy 2 h 40 min )
Karlovarský knedlík
(doba přípravy 45 min )
Polévka kaldoun
(doba přípravy 45 min )
Kachní galantina
(doba přípravy 2 h 40 min )
Plněné bramborové knedlíky se zelím
(doba přípravy 45 min )
A jako sladkou tečku si můžete připravit Tradiční svatomartinské rohlíčky nebo lívance s jablky.
Jablkové lívance
(doba přípravy 30 min )
Svatomartinský speciál: Návod na dokonalou hostinu krok za krokem
Svatomartinské slavnosti jsou vlastně takovou generálkou na Vánoce. A každý rok se na ně těší čím dál více lidí. Voňavá pečená husa s křupavou kůrčičkou, nadýchané knedlíky na vícero způsobů a výborné domácí zelí. Když k tomu přidáte ještě husí kaldoun, paštiku a jako sladkou tečku svatomartinské rohlíčky nebo posvícenské koblihy, budete na opěvovanou gastronomickou událost dlouho vzpomínat.
Svatomartinská husa: Jak ji péct, aby byl výsledek perfektní?
Správně pečená husa však není vůbec nijak složitá záležitost. Má kromě jiných jedno velice důležité pravidlo, které se nevyplatí obcházet. Husa by se měla péct tak dlouho, aby se z ní vypeklo co nejvíce sádla, ale přitom ne zase příliš dlouho, aby se nevysušila. Co tedy vlastně dodržovat a na co se zaměřit, aby svatomartinská husa byla nejen na pohled dokonalou ozdobou sváteční tabule, ale taky pochoutkou, na kterou dlouho nezapomenete?
Svatomartinská vína - připijte si mladým vínem z podzimní sklizně
Pranostiky: "Na svatého Martina nejlepší je husina, pohleď na hruď i na kosti, poznáš, jaká zima se přihostí.", nebo "Na svatého Martina jiskra do vína.", jsou přesným obrazem svátku mladého vína a s ním spojené i bohaté hostiny. Připijte si letos mladým vínem i Vy!