Kachnu opatrně vykostíme. Začíná se tak, že nejprve odsekneme křídla. Kachnu položíme na prsa, nařízneme podélně na hřbetě a ostrým malým nožem odřezáváme maso od kosti. Opatrně maso od kostry odtahujeme, abychom neprořízli kůži. Stehna vykostíme tak, že je lehce ořízneme a kost
zasuneme dovnitř. Obrátíme plát kůží nahoru. Rozřízneme na dvě poloviny mezi prsa tak, aby na každé straně bylo v celku. Tam, kde bude kůže proříznutá na více místech, tak tu použijeme na náplň a druhou, hezčí, na naplnění a srolování.
Připravíme si náplň. Z jedné poloviny kachny odstraníme kůži, nakrájíme na menší kousky a dáme do nožového robota (kutru) a rozkutrujeme dohladka, asi 1 minutu. Potom přidáme vejce a dál kutrujeme 1 minutu. Dále přidáme smetanu, cognac, porto, osolíme, opepříme a kutrujeme 30 sekund. Takto připravené hmotě se říká fáš. Fáš protřeme přes jemné síto, abychom z ní odstranili blanky a šlachy.
Slaninu nakrájíme na kostičky, pistácie a pažitku nasekáme na jemno, přidáme vše do fáše a pořádně promícháme.
Prázdný plát z kachny rozložíme na fresh folii a lehce naklepeme paličkou na maso, tak aby maso bylo stejnoměrně rozložené. Plát osolíme, opepříme a do středu vložíme fáš. Plát opatrně srolujeme a stáhneme fresh folii, aby roláda byla krásně kulatá.
Roládu zabalíme do alobalu a pečeme v troubě při 80 °C asi 2 hodiny. Pokud doma máme teploměr, píchneme ho do středu, kde by měla být teplota okolo 70 °C. Roládu vyjmeme z trouby a necháme v lednici vychladit. Studenou roládu krájíme na plátky.
Kachní galantinu podáváme na talířku s
pošírovanou hruškou a švestkovou omáčkou.