Vánoční kachní polévka

Na Vánoce máme tradičně domácí kachnu, kterou upečeme a z ostatních častí kachny uvaříme chutný voňavý silný kachní vývar s domácími nudlemi jako velmi chutnou polévku. Osvědčený recept na silný kachní vývar.


4.515x
160 min

Ingredience

3 stroužkyčesnek
1 lžičkasůl
1 kscibule
150 gceler
1 ksrajče
1 kspórek
4 ksmrkev
1 ksfeferonka
100 gkedlubna
2 ksbobkový list
1 kszelená paprika
1 svazečekpetrželová nať
3 větvičkycelerová nať
15 kuličekcelý černý pepř
3 kuličkycelé nové koření
2 kuličkycelý jalovec
2 kspetrželový kořen
1 kskachní krk
2 kskachní pařáty
1 kskachní žlutý tuk z břicha
2 kskachní křídla
1 kskachní srdce
1 kskachní žaludek
1 kskachní hlava
1 kskachní kůže

podle chuti

petrželka

Postup přípravy

Kachnu dočistíme od chloupků a zbytkového peří, omyjeme a osušíme. Odřežeme hlavu, z které odstraníme zobák a oči, dále odřežeme pařáty. Z krku stáhneme kůži, krk pokrájíme asi na 3 části, žaludek očistíme od vnitřní výstelky a překrojíme na poloviny. Očistíme srdce a odřežeme křídla kachny, játra odložíme na jiné jídlo a odebereme žlutý tuk z břišní dutiny.

Připravené části kachny vložíme do velkého hrnce, zalijeme dostatečným množstvím studené vody, osolíme, pomalu přivedeme do varu a vaříme sotva znatelným čeřením polopřikryté pokličkou. Při čeření nemusíme sbírat pěnu, neboť se netvoří a vývar se sám vyčeří. Vaříme, dokud není maso poloměkké.

Zatím očistíme zeleninu jako mrkev, celer, petrželový kořen, kedlubnu, rajče, zelenou papriku zbavenou jádřince, žilek a semínek, jednu feferonku, pórek, česnek a cibuli, na které ponecháme spodní slupku. Zeleninu překrojíme na menší kusy a přidáme k vývaru, přihodíme celý černý pepř a celé nové koření, celý jalovec, bobkové listy, celerovou a petrželovou nať v celku. Vodu během vaření nedoléváme, aby byl vývar silný.

Když je už maso se zeleninou měkké, vybereme všechno do mísy, pařáty, natě, rajče, feferonku, cibuli a česnek i koření vyhodíme. Vývar necháme chvíli sednout, potom ho přecedíme přes husté síto do jiného hrnce. Malou část vývaru odebereme do menšího hrnce a uvaříme v něm domácí nudle.

Do talířů rozdělíme uvařené, pokrájené a obrané maso, zeleninu, uvařené nudle, zalijeme horkým vývarem a posypeme čerstvě posekanou petrželovou natí.

Vánoční kachní polévku ihned servírujeme samotnou nebo s chlebem či pečivem.
user-icon

autor Libchen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Vánoční kachní polévka

Zpět na recept
Druh jídla
Polévky
Národní kuchyně
Ostatní