
Italská kuchyně je jednou z nejoblíbenějších na světě. Může za to její jednoduchost a dokonalé suroviny. Mezi ně patří olivový olej, těstoviny, čerstvé bylinky, rajčata, sýry a víno. Těstoviny zaujímají velkou část povědomí o italské kuchyni, protože jsou jednoduché, nenáročné, rychle se připravují a fantasticky chutnají.
Základem italského vaření jsou dobré výchozí suroviny a jednoduchost:
-> Když není čas: 7 receptů na nejrychlejší a nejjednodušší těstoviny
Italské těstoviny se vaří na skus, tedy “al dente”. To znamená, že by měly klást mírný odpor, když do nich zakousneme.
Při vaření těstovin se stačí řídit několika jednoduchými pravidly:

Nebylo by italských těstovin nebo risotta bez parmazánu, Parmazán ale zdaleka není jediný sýr, který dotváří typickou chuť italských pokrmů. Skvělé těstoviny připravíme s čerstvým sýrem ricottou či italským modrým sýrem gorgonzolou. Mezi nejznámější italské sýry patří:
Původ: Parmazán se vyrábí v italských regionech Emilia-Romagna a Lombardie.
Charakteristika: Tvrdý sýr s intenzivní, lehce oříškovou chutí. Zraje 12–36 měsíců.
Je nezbytnou součástí těstovin a italského risotta. Přidává se do salátů i na pizzu. Výborný je také jako předkrm s medem či balzamikovým octem.
Původ: Mozzarella di Bufala pochází z Kampánie, vyrábí se z buvolího mléka. Existuje také varianta z kravského mléka, které se říká fior di latte.
Charakteristika: Měkký, vláčný sýr s jemnou chutí. Jí se čerstvý, ale přidává se také na pizzu nebo na zapečené těstoviny.
-> Kdo je Pasta Queen? Vášnivá Římanka Nadia mluví s plnou pusou a vaří tradiční italskou kuchyni
Původ: Výraz „pecorino“ označuje ovčí sýry. Populární jsou zejména Pecorino Romano (Lazio), Pecorino Toscano (Toskánsko) nebo Pecorino Sardo (Sardinie).
Charakteristika: Tvrdý sýr s ostrou, slanou chutí, která se liší podle délky zrání.
Původ: Pochází z Lombardie.
Charakteristika: Typický sýr s modrou plísní gorgonzola, který může být sladší (dolce) nebo ostřejší (piccante). Má krémovou strukturu a výraznou chuť.

Původ: Vyrábí se z ovčího, kravského nebo kozího mléka po odebrání syrovátky.
Charakteristika: Měkký, jemný a lehký sýr s mírně sladkou chutí.
Původ: Region Lombardie.
Charakteristika: Jemný, tučný smetanový sýr.
Chcete vyzkoušet opravdu tradiční italské recepty? Terra e Mare je místo, kde najdete jídla jako od italské babičky, vše připravené z čerstvých surovin. Menu je poctou středomořské kuchyni a italské tradici s důrazem na čerstvé mořské plody a domácí těstoviny. O autentický zážitek se stará italský šéfkuchař Venio Scoccini.
Podnik se nachází v prostorách někdejší restaurace Dynamo, známé svým jedinečným interiérem, který jako jeden z prvních v Česku získal cenu za design. Ikonické dřevěné lavice jsou v restauraci k vidění i dnes.
Recepty na italské těstoviny, které by vás neměly minout:
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena