- Troubu předehřejeme na 180 °C. Formu či formičky vymažeme máslem a vysypeme moukou.
- V míse smícháme mouku, kypřící prášek do pečiva a sůl.
- V jiné míse dohladka rozmícháme máslo, ricottu a cukr. Následně do tekuté směsi přidáme vejce a rozmícháme. Poté už přisypáváme sypkou směs a spojíme do hladké konzistence.
- Těsto přesuneme do připravené formy a pečeme 40 - 50 minut. Zda jsou dortíky upečené, zjistíme zapíchnutím dřevěné špejle. Pokud je špejle čistá a bez nalepených kousků, máme upečeno.
- Po upečení necháme ricottový piškotový dortík 15 minut vychladnout. Ricotta poundcake - ricottový piškotový dortík podle chuti podáváme.
Tip: Do těsta lze přidat vanilkový, citronový nebo jakýkoliv extrakt. Já místo těchto extraktů používám citronovou polevu na pokrytí dortíků. (1 velká lžíce horké vody, 1 velká lžíce citronové šťávy a 100 g moučkového cukru).