Nejznámější italské sýry

Nejznámější italské sýry

Parmazán, mozzarella nebo provolene. Trojice nejznámějších italských sýrů. Pokud se o nich chcete něco málo dozvědět, rozhodně čtete dále.

15930×

Kvalitní sýry z Itálie

Itálie je nejstarším výrobce sýrů z naší trojice (Francie a Nizozemí). Italové se také velmi brzy začali zabývat kvalitou a značkou svých produktů. Samozřejmě, že touto cestou chtěli zabránit konkurenčnímu zneužití. První dekret, který se zabýval zejména definicí sýra, byl vydán již v roce 1925. Teprve však v roce 1951 se uzákonil tzv. DOC garantující kvalitu, původ a značku. V dnešní době je v Itálii vyráběno přibližně 400 druhů sýrů a zhruba 20 % z nich je oficiálně uznáno za místní specialitu a mnoho dalších na toto uznání čeká. Mezi první sýry označené pečetí DOC patřil sýr Gorgonzola vynalezený ve stejnojmenném městečku nedaleko Milána. Na zachování značky se tu opravdu velmi dbá a nejednou byli výrobci jiných produktů nuceni změnit název, protože byl příliš podobný této proslavené značce. Velmi populární sortou je v Itálii, dnes již i u nás, Mozzarella - měkký sýr původně vyráběný z býčího mléka. Sýr se podává v často v kombinaci s bazalkou a rajčaty. Bratrem Mozzarelly je sýr Provolone, který se jí způsobem výroby velmi blíží. Jeho výhodou je však, že může být skladován a tak řádně uzrát. Také není tolik problémů s jeho distribucí do obchodů. Jedná se velmi chutný sýr hojně užívaný pro obohacení zeleninových a nudlových pokrmů. Král italského a možná i světového sýrařství je však určitě Parmazán. Příprava tohoto sýra je velmi ostře střežena a kontrolována. Sýr nabývá s přibývajícím věkem na své kvalitě a jeho kola jsou akceptovány bankami jako zástava. Skladovací haly, kde je neustále kontrolována teplota a vlhkost vzduchu se dají přirovnat k obrovským trezorům. Sklenka červeného vína, bílý chléb a kousek parmazánu, který se nesmí krájet, ale pouze ulamovat, je podle Italů obrovský zážitek pro každého labužníka. Doporučuje se doplnit tuto kombinaci a uzounké plátečky proslulé parmské šunky, která se svou specifickou chutí velmi hodí. Údajně existuje mezi těmito dvěma produkty úzká vazba, protože prasata, z kterých se šunka vyrábí, jsou krmena syrovátkou vznikající při výrobě parmazánu. Foto: Profimedia.cz
Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena