náplň 1 | ||
---|---|---|
5 lžic | cukr | |
1 ks | vejce | |
0.5 kg | tvaroh | |
1 balíček | vanilkový cukr | |
těsto | ||
1 hrnek | cukr | |
0.5 hrnku | olej | |
4 ks | vejce | |
0.5 hrnku | mléko | |
1 balíček | kypřicí prášek do pečiva | |
2 hrnky | polohrubá mouka | |
náplň 2 | ||
rum | ||
povidla | ||
skořice mletá |
Nejdřív si připravíme náplně. Tvaroh rozmícháme s vejci a cukrem, podle potřeby přidáme mléko, neměl by být moc řídký. Povidla smícháme s rumem a skořicí. Vejce na těsto rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Ušleháme sníh z bílků a špetky soli. Žloutky ušleháme s cukrem. Přidáme mléko s olejem, mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec vmícháme sníh. Těsto nalijeme na plech vyložený papírem na pečení. Nastříkáme na ně mřížku z tvarohu pomocí cukrářského pytlíku nebo pevného sáčku s ustřihnutým růžkem. Do vzniklých čtverečků dáme hromádku povidel nebo kousek ovoce. Prosedlou buchtu vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 25 minut. Zda je upečená zkusíme špejlí. Tvaroh a povidla se během pečení částečně propadnou do těsta. Prosedlou buchtu necháme vychladnout, nakrájíme a můžeme podávat.
Pokrmy provoněné povidly: Plněnými buchtami to zdaleka nekončí!
Povidla si můžeme jen tak namazat na chleba, nebo je dál využít při přípravě nejrůznějších pokrmů. Slouží nejen k plnění buchet či sladkých taštiček, ale také k samotnému přidávání do těst při pečení perníků či bábovek. A netradičně i k přípravě omáček, protože chuť povidel se skvěle snoubí v kombinaci s masem.
Dokonalá, přitom tak jednoduchá: Píchaná buchta krok za krokem
Máme pro vás tip na úžasný moučník! Rychlá buchta na plech, která se po upečení propíchá vařečkou a zalije sametově jemnou čokoládovou polevou.
Koláče z plechu: Ovocné, tvarohové i s mákem
Jaká by to byla neděle bez sladké vůně linoucí se z trouby. Připravili jsme pro vás 6 receptů na koláče, na které nedáme dopustit.