Do hrnce dáme vařit osolenou vodu. Propláchneme rýži a poté vlijeme do vroucí vody. Necháme vařit téměř do změknutí. Mezitím si připravíme ovoce. Do nákypu se nejlépe hodí jahody, meruňky, broskve nebo jablka. Jahody, meruňky a oloupaná jablka nakrájíme na plátky nebo kostičky.
Skoro uvařenou rýži odstavíme, opatrně z hrnce vylijeme vodu. Rýži dáme dovařit, ale tentokrát již v mléce, dokud se nám nevytvoří hustá kaše. Tu poté osladíme, necháme trochu vychladnout, přidáme vejce a řádně promícháme.
Do zapékací misky klademe nejprve vrstvu rýžové kaše, poté ovoce, poté opět trochu kaše, zbytek ovoce a navrch opět rýži.
Bez víka dáme v otevřené míse péct nákyp do předem vyhřáté trouby na asi 200 °C, dokud nám povrch úplně nezezlátne.
Lehký rýžový nákyp s jahodami a ovocem podáváme nejlépe ještě teplý, ale chutná i za studena.