Babiččin švestkový kompot

Pokud je vaše letošní úroda švestek více než štědrá, nákyp či švestkové knedlíky už nemůžete ani vidět a do mrazáku se nevejdou, vsaďte na zavařování! Jednoduchý a lahodný švestkový kompot přijde k chuti kdykoliv!


4.714x
60 min

Postup přípravy

Ze začátku to bude chtít trochu času, trpělivosti a třeba i pomocníka pro vypeckovávání. Pak už to půjde velice snadno a rychle.

Vypeckované švestky namočíme do většího množství vody, švestky tak dobře propláchneme a snadněji zbavíme několika případných červíků, které jsme při sběru mohli přehlédnout.

Mezitím si připravíme cukerný roztok, zhruba 300 g cukru na 1 l vody. Vodu necháme přejít varem a cukr v ní dobře rozpustit. Poté vybíráme švestky z vody sítem a necháme okapat, do připravených a čistých sklenic pak narovnáme půlky švestek tak, aby byly sklenice plné. Zalijeme mírně vychladlým cukerným roztokem a ihned dobře uzavíráme čistými víčky.

Švestkový kompot sterilujeme při 80 °C po dobu 20 minut.
user-icon

autor Veronika


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Babiččin švestkový kompot

Zpět na recept