Pokud je vaše letošní úroda švestek více než štědrá, nákyp či švestkové knedlíky už nemůžete ani vidět a do mrazáku se nevejdou, vsaďte na zavařování! Jednoduchý a lahodný švestkový kompot přijde k chuti kdykoliv!
Ze začátku to bude chtít trochu času, trpělivosti a třeba i pomocníka pro vypeckovávání. Pak už to půjde velice snadno a rychle. Vypeckované švestky namočíme do většího množství vody, švestky tak dobře propláchneme a snadněji zbavíme několika případných červíků, které jsme při sběru mohli přehlédnout. Mezitím si připravíme cukerný roztok, zhruba 300 g cukru na 1 l vody. Vodu necháme přejít varem a cukr v ní dobře rozpustit. Poté vybíráme švestky z vody sítem a necháme okapat, do připravených a čistých sklenic pak narovnáme půlky švestek tak, aby byly sklenice plné. Zalijeme mírně vychladlým cukerným roztokem a ihned dobře uzavíráme čistými víčky. Švestkový kompot sterilujeme při 80 °C po dobu 20 minut.
Švestky v hlavní roli - vyzkoušejte ty nejlepší recepty!
Sezóna švestek je v plném proudu a možná už nevíte, co s nimi. Přitom existuje tolik známých i méně známých variant, jak je zpracovat a pochutnat si na nich. Vytvořili jsme pro vás výběr skvělých receptů ze švestek, které stojí za to vyzkoušet.
Parádní recepty se švestkami: Švestkové koláče, domácí knedlíky i exotika v podobě čatní
Také milujete sezónní ovoce a snažíte se jej maximálně zužitkovat? Pokud jste se čerstvých švestek už přejedli, nastává ten pravý čas k pečení koláčů, přípravě sladkých knedlíků, kompotů i marmelád. Inspirujte se naším výběrem receptů.
autor Veronika
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena