Švestkový koláč si často spojujeme s dětstvím a babiččinou nebo maminčinou kuchyní. Šťavnatost a lahodná chuť švestkové buchty typicky s máslovou drobenkou patří mezi neodolatelné dezerty. Jaké jsou nejčastější typy švestkových koláčů a jak dosáhnout dokonalého výsledku?
V české kuchyni se švestkový koláč připravuje v několika variantách. Mezi oblíbené patří tradiční kynutý koláč se švestkami a křupavou drobenkou. Tento typ koláče je na přípravu časově náročnější, protože těsto vyžaduje čas na vykynutí. Výsledkem je vláčný a nadýchaný koláč, ideální pro slavnostní příležitosti.
Další oblíbenou verzí je litý švestkový koláč, který se připravuje z jednoduchého piškotového těsta. Přidávají se do něj vyšlehaný sníh z bílků nebo jogurt či kefír. Litý švestkový koláč je rychlý a nenáročný, protože suroviny často odměříte na hrnky, jenom smícháte dohromady a vylijete na plech. Je ideální volbou, když potřebujete rychle připravit něco dobrého k čaji nebo kávě.
I na litou švestkovou buchtu se skvěle hodí drobenka. Nezdar vás však nečeká ani se švestkovým koláčem bez drobenky - na principu bublaniny s ovocem.
Třetí variantou je křehký švestkový koláč či linecký koláč se švestkami. Používá se na něj křehké máslové těsto, které se vyválí a poklade švestkami. Koláč často zdobí mřížka.
Pokud hledáte rychlý a jednoduchý recept, dál už hledat nemusíte. Příprava zabere jen několik minut, uvedené množství se hodí do hlubšího pekáčku nebo formy o rozměrech zhruba 30x40 cm.
Smíchejte 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 2 lžičky prášku do pečiva a vanilkový cukr. Přidejte 1 hrnek mléka, 1 hrnek oleje a 2 vejce. Vše promíchejte do hladkého těsta. Nalijte na vymazaný plech a poklaďte 4 hrnky ovoce (ovocem šetřit nemusíte).
Z 1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky, 1 hrnku cukru a 1 hrnku másla připravte drobenku a posypte jí koláč. Pečte na 180 °C asi 30–35 minut, dokud nebude drobenka zlatavá.
Recepty na švestkové koláče, které by vám neměly ujít:
Autor:redakce