Staročeský švestkový koláč

Tohle je recept od mé prababičky. A jak všichni dobře víme, naše zlaté babičky a prababičky byly nejlepší kuchařky.


4.844x
90 min
13×

Postup přípravy

Připravíme si velkou mísu. Do mísy dáme prosátou mouku, uprostřed vytvoříme důlek, do kterého vsypeme cukr, přidáme rozdrobené droždí a zalijeme 1 dl vlažného mléka.
Necháme vzejít kvásek. Když kvásek vzejde, přidáme další 1 dl vlažného mléka.

Rozklepneme dvě vejce a oddělíme žloutky od bílků. Bílky nebudeme potřebovat.

Žloutky přidáme do mísy. V kastrůlku si rozpustíme heru, necháme ji zchladit, aby byla jen vlažná, a pak ji přilijeme také do mísy. Přidáme špetku soli. Vypracujeme těsto dokud není hladké a vláčné. A necháme ho v teple vykynout. Asi v půlce kynutí těsto vyjmeme z mísy, znovu ho prohněteme a opět vrátíme do mísy a necháme dokynout.

Mezitím co těsto kyne, si omyjeme a vypeckujeme švestky.

Když nám těsto vykyne, znovu ho propracujeme a vyválíme placku.

Připravíme formu na koláč, vymažeme ji máslem a vysypeme polohrubou moukou.

Přichystáme si žmolenku. Do misky vsypeme hrst polohrubé mouky, cukr, vanilkový cukr a máslo. Promícháme a prohněteme dobře s máslem.

Vyválené těsto opatrně přesuneme do formy, uhladíme a ořízneme to těsto, které přesahuje přes formu. Na takto přichystané těsto klademe půlky švestek a sypeme žmolenkou.

Staročeský švestkový koláč pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 15 - 20 minut.
user-icon

autor Fendryska


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Staročeský švestkový koláč

Zpět na recept