Oblíbená klasika v podobě jemného koláče, k odpolední kávičce chutná báječně. Recept je rychlý a snadný.
těsto | |
---|---|
1 kelímek | kefír |
2 ks | vejce |
2 hrnečky | polohrubá mouka |
1 hrneček | olej |
1 balení | kypřicí prášek do pečiva |
1 balení | skořicový cukr |
10 lžic | cukr |
na ozdobu | |
350 g | švestky |
drobenka | |
2 plátky | máslo |
4 lžíce | cukr |
3 lžíce | polohrubá mouka |
Švestky omyjeme, vypeckujeme, rozdělíme na poloviny a dáme stranou. Rovnou si klasickým způsobem z mouky, másla a cukru připravíme drobenku. Příprava těsta bude rychlá, proto můžeme i bez obav zapnout troubu a nechat ji předehřívat na 180 stupňů.
V hlubší míse smícháme vejce, olej, cukr, skořicový cukr, kefír, mouku a prášek do pečiva. Vymícháme hladké těsto a nalijeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech. Po celém povrchu těsta poklademe půlky švestek a na ně nasypeme všechnu drobenku, kterou ještě poté dlaní jemně přitlačíme. Pečeme cca půl hodiny na 180 stupňů, okraje švestkového koláče budou tmavě zlatavé. Necháme vychladnout a před podáváním posypeme cukrem.
Švestky v hlavní roli - vyzkoušejte ty nejlepší recepty!
Sezóna švestek je v plném proudu a možná už nevíte, co s nimi. Přitom existuje tolik známých i méně známých variant, jak je zpracovat a pochutnat si na nich. Vytvořili jsme pro vás výběr skvělých receptů ze švestek, které stojí za to vyzkoušet.
Koláče z plechu: Ovocné, tvarohové i s mákem
Jaká by to byla předzvěst skvělého víkendu bez sladké vůně linoucí se z trouby. Připravili jsme pro vás 8 receptů na koláče, na které nedáme dopustit.
autor Veronika
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena