400 g | švestky | |
těsto | ||
---|---|---|
150 ml | olej | |
1 špetka | sůl | |
1 ks | vejce | |
250 g | výběrová hladká mouka | |
těstíčko | ||
100 ml | mléko | |
1 balíček | droždí | |
7 lžiček | cukr krupice | |
na ozdobu | ||
cukr moučka | ||
podle potřeby | ||
máslo na vymazání formy | ||
polohrubá mouka na vysypání |
1. Veškeré ingredience necháme před přípravou při pokojové teplotě. V menší misce zaděláme kvásek. Do mléka dáme 7 lžiček cukru krupice, přidáme droždí a necháme vykvasit. Ve větší míse zaděláme těsto. Mouku s vejci, olejem a vykvaseným kváskem dobře vymícháme. Těsto necháme 45 minut kynout.
2. Mezitím si očistíme švestky. Vyloupneme pecku a nakrájíme na menší kousky. Formu na pečení vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou.
3. Vykynuté těsto vlijeme do formy posypeme švestkami a pečeme v předehřáté troubě na 220 °C asi 20 minut. Po upečení rychlý švestkový koláč bez drobenky posypeme moučkovým cukrem.
Na zahrádkách dozrávají švestky: Užijte si jejich všestrannost
Švestky jsou výborné nejen čerstvé, ale i sušené a zavařené. V domácnosti je máme vždy po ruce. Podle expertů mohou být švestky užitečné i při ochraně organismu.
Švestky v hlavní roli - vyzkoušejte ty nejlepší recepty!
Sezóna švestek je v plném proudu a možná už nevíte, co s nimi. Přitom existuje tolik známých i méně známých variant, jak je zpracovat a pochutnat si na nich. Vytvořili jsme pro vás výběr skvělých receptů ze švestek, které stojí za to vyzkoušet.
Recept na švestkový koláč s tvarohem krok za krokem
Švestek jsou plné zahrádky i trhy, kolikrát ani nevíme, co s nimi. Když z nich upečeme tento koláč, nešlápneme vedle, je totiž skvělý! Šťavnatý, vláčný a akorát sladký.