Na zahrádkách dozrávají švestky: Užijte si jejich všestrannost

Na zahrádkách dozrávají švestky: Užijte si jejich všestrannost

Švestky jsou výborné nejen čerstvé, ale i sušené a zavařené. V domácnosti je máme vždy po ruce. Podle expertů mohou být švestky užitečné i při ochraně organismu.

29309×

Švestky očišťují organismus stejně jako jiné ovoce. Švestky mají zároveň všestranné využití nejen v domácnosti ale i v kosmetice.

Čerstvé švestky

Jsou bohaté na vitamíny A i B. Tyto vitamíny blahodárně působí na růst vlasů. Minerálů a stopových prvků obsahují švestky také spoustu. Od draslíku, hořčíku a fosforu, který napomáhá funkci jater a trávícího systému. Švestky mají silně projímavý účinek. Jsou různé odrůdy švestek. Nejznámější jsou světle modré až tmavě modré odrůdy s fialovým nádechem. Pro konzumaci po tepelné úpravě jsou určeny švestky s vysokým obsahem kyselin a většinou silně žlutou dužinou. Čerstvé švestky použijeme rovněž při přípravě povidel. Správná povidla se vaří bez cukru, ale vaření švestek potrvá trochu déle. Stejným způsobem můžeme připravit povidla z dostatečně zralých hrušek.

Sušené švestky

Jsou dobrým zdrojem vlákniny, která zvyšuje pocit sytosti. I sušené švestky pomáhají při zácpě. Švestky jsou výborné při očistné kúře.

Umeboshi

Znamená usušená švestka, ale je to druh meruňky. "Umebošky" se používají při vodnatelnosti, srdečním záchvatu, při problémech se žaludečními šťávami, při kinetóze a bolestech hlavy. V umeboškách jsou obsaženy proteiny, minerály, jsou bohaté na organické kyseliny.

Umebošky

  • předcházejí únavě
  • mají antiseptické a antibiotické vlastnosti
  • pomáhají předcházet příznakům stárnutí
  • podporují vylučování jedů z těla

Švestky a kosmetika

Používají se do různých koupelových lázní, do tělových krémů, masážních krémů na chodidla, švestky nachází své uplatnění i při výrobě parfémů.

Švestky

  • zlepšují trávení a pomáhají při zácpě
  • upravují krevní tlak
  • posilují nervy
  • zlepšují paměť
  • pozitivně ovlivňují látkovou výměnu
  • švestky údajně zabírají na kuří oka

Recepty proti zácpě a nachlazení

Každé ráno vypijeme odvar asi ze sedmi sušených švestek a večer před spaním si tyto švestky sníme. Švestky můžeme rovněž namočit do studené vody přes noc a necháme vylouhovat. Ráno výluh vypijeme. Čerstvé, zralé švestky vypeckujeme, nakrájíme na malé kousky, zalijeme trochou vody. Pecky ze švestek jsou škodlivé, nekonzumujeme je. V malém kastrůlku švestky rozvaříme. Můžeme přidat trochu másla. Po uvaření necháme zchladnout a pak sníme. Při nachlazení a bolesti v krku je výborný čaj se slivovicí a medem. Švestkový čaj je rovněž výborný v letním období, hlavně je-li studený.

Když se řekne švestka

  • modrá barva švestek ovlivňuje i naše myšlení a prospívá těm, kteří mají problémy s nadváhou
  • připomene se nám slivovice
  • některým se vybaví "šárka" - nepřítel ovocnářů
  • švestka se jmenuje jedna z her národního umělce Járy Cimrmana

Něco na konec

Stromy vysazujeme na zahradě v březnu až do května, potom ještě v říjnu. Stromky usazujeme do jámy o průměru asi 50cm do hloubky přibližně 40cm. Kořeny stromů před sázením zkrátíme a větve seřízneme. Stromy švestek moc nezaléváme. Stromy švestek vyžadují kyprou a provzdušněnou půdu, která se rychle prohřívá. Švestkám vyhovuje slunné prostranství. Kolem stromu nikdy nenecháváme růst trávu nebo květiny.

Recepty ze švestek - tipy redakce 

Domácí švestkové chutney
(doba přípravy 45 min )

Švestkové knedlíky
(doba přípravy 1 h 30 min )

Švestkové koláčky
(doba přípravy 2 hod )

Švestkové kuře
(doba přípravy 1 h 15 min )

Recept na domácí švestková povidla krok za krokem

Uvařit si povidla zabere trochu práce, ale vůně, chuť a radost z domácího produktu nám čas strávený v kuchyni vynahradí. FOTORECEPT na domácí švestková povidla.

Recept

Foto: Profimedia

user-icon

autor Michy

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena