Tradiční recept na skořicový kynutý moučník ve tvaru věnce.
těsto | |
---|---|
1 lžíce | cukr |
1 lžička | sůl |
50 g | máslo |
2 ks | žloutek |
250 ml | mléko |
40 g | droždí |
600 g | hladká mouka |
náplň | |
100 g | máslo |
5-10 lžic | cukr krupice |
1-3 lžičky | skořice mletá |
Do trochy vlažného mléka rozdrobíme droždí, osladíme, zasypeme lžící mouky a necháme vzejít kvásek, počkáme asi 5 - 10 minut. Připravený kvásek vlijeme do hladké mouky promíchané se lžičkou solí, přidáme rozpuštěné máslo, zbytek mléka, žloutky a vypracujeme tužší těsto. Když těsto zdvojnásobí svůj objem, což trvá asi 45 minut, těsto rozdělíme na 2 poloviny a každý díl rozválíme co nejtenčeji, na plát asi tak 40 x 30 cm. Plát těsta potřeme změklým máslem, ale ne rozehřátým, protože by moc teklo. Nakonec podle chuti posypeme cukrem se skořicí. Těsto zabalíme jako roládu a středem po celé délce rozřízneme, následně jednotlivé pruhy spleteme do sebe a vytvoříme věnec, který přendáme na plech a necháme asi 20 minut ještě kynout. Skořicový věnec vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C, pečeme 15 minut na horkovzduch a potom zmírníme teplotu na 150 °C a pečeme další asi půl hodiny dorůžova. Pokud je věnec dobře vypečený, krásně křupe. Estonský kringel - skořicový věnec podáváme jako křupavý moučník s jedinečnou skořicovou příchutí.
Kynuté dýňové bochánky s medovou krustou krok za krokem
Podzimní atmosféru doladí recept na tyto nadýchané dýněčky s medovou krustou, které se dnes naučíme upéct krok za krokem.
Jako od babičky: Kynuté svatební koláčky krok za krokem
Milujete na oslavách či svatbách malé koláčky? Napečte si je kdykoliv doma podle následujícího tradičního receptu krok za krokem.
autor Šarulik
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena