Vaření.czReceptyVelikonoční kynutý věnec

Velikonoční kynutý věnec

Originální recept od zakladatelky české kuchyně z roku 1924.


4.332x
2×

Ingredience

80 gcukr
1 špetkasůl
1 ksvejce
50 gmáslo
2 ksžloutek
200 mlsmetana
20 grozinky
20 gdroždí
cukr krystal
1 ksvanilkový cukr
500 ghladká mouka
strouhaná citronová kůra
20 gmandlové lupínky
50 gmáslo na potření

na potření

1 ksvejce

na ozdobu

cukr moučka

Postup přípravy

Máslo, cukr, žloutky a vejce utřeme v míse do pěny, poté přidáme sůl, vanilkový cukr, strouhanou citronovou kůru, z droždí připravený a vykynutý kvásek a vlahou smetanu. Vše zahustíme moukou, vypracujeme tuhé těsto a dáme kynout na 1 hodinu. Vykynuté těsto vyválíme na obdélník, potřeme jej do pěny umíchaným máslem, složíme a překládáme střídavě do 1/3 natřikrát. Počtvrté těsto rozdělíme na pět dílů. Ze tří dílů vyválíme rukou dlouhé válečky, upleteme věnec, položíme jej na pečícím papírem vyložený plech a na to položíme druhý menší věnec, který jsme upletli pouze ze dvou dílů. Takto upravený velikonoční věnec dáme vykynout. Vykynutý věnec potřeme dvakrát umíchaným vajíčkem, posypeme krystalovým cukrem a sekanými loupanými mandlemi nebo rozinkami. Dáme péci nejdříve do horké trouby 200 °C, po 15 minutách teplotu zmírníme na 180 °C a velikonoční věnec dopečeme. Upečený velikonoční kynutý věnec pocukrujeme moučkovým cukrem. Přeji krásné Velikonoce plné jarního sluníčka.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Velikonoční kynutý věnec

Zpět na recept
Druh jídla
Moučníky
Národní kuchyně
Česká
K příležitosti
Velikonoční recepty

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena