Estonský kringel

Recept na velmi chutné vláčné, nadýchané, jemné, sladké, kynuté pečivo plněné skořicí ve tvaru věnce, jehož původ je ve 13. století ve Skandinávii, odkud se dostal do Evropy.


2.757x
120 min

Ingredience

těsto

0 lžičeksůl
1 ksvejce
4 lžícecukr krystal
1 ksvaječný žloutek
200 mlvlažné mléko
30 gčerstvé droždí
600 ghladká mouka extra speciál 00
1 lžičkacukr krystal do kvásku
100 mlneochucený řecký jogurt
80 gčerstvé rozpuštěné vlažné máslo

na potření

1 ksvejce
1 lžíceslunečnicový olej

náplň

6 lžiccukr krystal
3 lžičkymletá skořice

na ozdobu

3 lžícehnědý cukr

Postup přípravy

Do mísy dáme prosátou mouku promíchanou s cukrem a solí, přidáme vejce, jogurt, žloutek a suroviny na kvásek - čerstvé droždí, vlažné mléko a lžičku cukru krystal - trvá asi 15 minut, než vykyne. Přidáme rozpuštěné máslo a zpracováváme všechno důkladně rukama na poloměkké hladké těsto, dokud se nezačnou tvořit bubliny - asi 10 minut. Těsto přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple kynout asi 1 hodinu.

Těsto na pomoučněné desce rozdělíme na přibližně stejné poloviny a ještě jednou ho rukama zlehka propracujeme. Těsto trošku lepí, je třeba ho podsypávat jemně moukou při dalším zpracování, jinak je pružné a velmi dobře se s ním pracuje.

Každý díl vyválíme na pomoučněné desce do tvaru obdélníka asi 30 x 50 cm o tloušťce 1 mm. Kdo má dostatečně velkou desku, nemusí dělit těsto na poloviny, ale rozválí ho na jeden velký obdélník a potom stočí do jednoho dlouhého závinu. Já jsem musela dělat dva záviny.

Vyválené těsto potřeme olejem tak, že po obvodu vynecháme volný pás o šířce asi 2,5 cm. Na potřenou část olejem rozetřeme cukr smíchaný se skořicí. Náplň můžeme udělat i smícháním změklého másla se skořicovým cukrem. Kterou možnost zvolíte, to už nechávám na Vás. Těsto stočíme do závinu tak, aby spoj zůstal dole. Stejně to uděláme s druhou částí těsta. Záviny z vrchu nařežeme ostrým nožem do hloubky, asi do poloviny, přitom oba konce necháme spojené - v úseku asi 3 cm.

V původním receptu se jeden dlouhý závin přeřeže na polovinu úplně až dole po celé délce, potom se jen v polovině ohne a splete. Já jsem musela splétat z dvou kusů, což na celkovou délku je vlastně stejné, jen jsem konce musela spojit. Na horním konci spojíme oba otevřené záviny stlačením a spleteme do jednoduchého vrkoče ze dvou pramenů. Právě nařezání a otevření závinů tvoří při splétání krásně barevné rýhování koláče.

Oba konce spleteného vrkoče spojíme do kruhu. V místě spojení kruhu těsto stlačením spojíme tak, aby spoj byl dole. Hotový kringel - kruh (věnec) přeneseme na plech vystlaný pečícím papírem. Koláč potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme hnědým cukrem a necháme ho ještě 20 minut kynout.

Pečeme asi 20 minut v troubě vyhřáté na 170 °C, až cukr na povrchu pěkně zkaramelizuje do hněda. Během pečení celý byt úžasně voněl skořicí a karamelem. Estonsky kringel má krásně nadýchanou pórovitou strukturu, je jemný, lehký jako papír a nádherně voňavý. Estonsky kringel je vynikající ke kávě, kakau i čaji. Je velmi rozšířený v Europě a v posledním čase i u nás a už se nepeče jen na Vánoce, i když jde o sváteční koláč.

Estonsky kringel je původně skandinávské pečivo, které se rozšířilo ze Švédska, Norska a Dánska do Estonska, Holandska, Německa a jinde díky římsko-katolickým kněžím ve 13. století. Původně šlo o slané pečivo, až později se dělalo na sladko. Jde o proplétaný koláč ve tvaru kruhu.

Nejčastěji se plní skořicí, různými ořechy, rozinkami, mákem i kakaem. Může se připravit z kynutého anebo lístkového těsta. Nejznámější je právě pod názvem Estonský kringel. Jde o typické vánoční pečivo, má mnoho variant a peče se nejen na Vánoce. Zkuste si ho upéct i vy doma, není to těžké a výsledek se vám bohatě odmění.
user-icon

autor Libchen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Estonský kringel

Zpět na recept