Estonský kringel - skořicový věnec

Tradiční recept na skořicový kynutý moučník ve tvaru věnce.


4.584x
120 min
4×

Postup přípravy

Do trochy vlažného mléka rozdrobíme droždí, osladíme, zasypeme lžící mouky a necháme vzejít kvásek, počkáme asi 5 - 10 minut. Připravený kvásek vlijeme do hladké mouky promíchané se lžičkou solí, přidáme rozpuštěné máslo, zbytek mléka, žloutky a vypracujeme tužší těsto.

Když těsto zdvojnásobí svůj objem, což trvá asi 45 minut, těsto rozdělíme na 2 poloviny a každý díl rozválíme co nejtenčeji, na plát asi tak 40 x 30 cm. Plát těsta potřeme změklým máslem, ale ne rozehřátým, protože by moc teklo. Nakonec podle chuti posypeme cukrem se skořicí.

Těsto zabalíme jako roládu a středem po celé délce rozřízneme, následně jednotlivé pruhy spleteme do sebe a vytvoříme věnec, který přendáme na plech a necháme asi 20 minut ještě kynout.

Skořicový věnec vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C, pečeme 15 minut na horkovzduch a potom zmírníme teplotu na 150 °C a pečeme další asi půl hodiny dorůžova. Pokud je věnec dobře vypečený, krásně křupe.

Estonský kringel - skořicový věnec podáváme jako křupavý moučník s jedinečnou skořicovou příchutí.
user-icon

autor Šarulik


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Estonský kringel - skořicový věnec

Zpět na recept