
Když venku mrzne, prší nebo sněží, není nic lepšího, než se zahřát talířem polévky. Vydatná polévka je kulinářský poklad, který nejen zahřeje tělo, ale pohladí i duši. Mnohdy ani nepotřebujete recept. Jak si je připravit za pár korun a z čeho?
V zimě je tělo vystaveno chladu a potřebuje více energie na udržení tepla. A polévky, které jsou hutné, poctivé, krémové a vydatné s tím skvěle pomáhají! Vaříme a jíme je rádi proto, že jsou teplé, syté a plné živin. Často poslouží jako hlavní chod.
-> Jak uvařit houbovou polévku a které houby do ní vybrat? Hodí se čerstvé i sušené
Jaké polévky v zimě kralují?
Kořenová zelenina, jako mrkev, petržel, celer nebo brambory, jsou v zimě základem mnoha polévek. Jde o škrobnatou zeleninu, které se dobře skladuje, je cenově dostupná. Polévku výborně zahustí a dodá jí objem.
-> Nejlepší bramborové polévky: Recepty, které potěší jazyk a nezatíží peněženku
Klasické vývary z masa a kostí jsou v zimě doslova zázračným lékem. Hovězí, kuřecí nebo zvěřinový vývar dodá tělu potřebné minerály a pomáhá posílit imunitu. Vývary jsou skvělé i jako základ pro další polévky, například husté zeleninové nebo s těstovinami.
-> Pomalu tažený vývar: Připravte si nejlepší domácí životabudič
Luštěniny, jako jsou čočka, hrách nebo fazole, se v zimě báječně hodí. Mají vysoký obsah škrobu, a polévce krom příjemné konzistence dodají také sytost s vlákninu. K vaření luštěninové polévky můžeme použít i konzervované, tedy již uvařené, luštěniny.
-> Tradiční čočková polévka a její varianty: Všechny chutnají skvěle a zvládne je i začátečník
Kroupy, pohanka nebo bulgur jsou suroviny, které zimním polévkám dodají sytost, hloubku i strukturu. Obiloviny jako kroupy jsou navíc levné a dostupné, což ocení každá domácnost, která hledí na rozpočet.
-> Prosté recepty české kuchyně: Jak uvařit lehké polévky, které nestojí skoro nic
Zimní krémové polévky z dýně, brambor, kapusty nebo květáku jsou dokonalým spojením hladké konzistence a intenzivní chuti.
Na krémovou polévku můžeme použít i polotovary, jako jsou konzervovaná rajčata, rajčatový protlak mražený špenát nebo kukuřice a připravit je i s minimálním rozpočtem.
-> Cuketa jako hvězda léta: Jak na krémovou cuketovou polévku krok za krokem
Recepty na hřejivé polévky, které by vám neměly utéct:
Zelná polévka s uzeným kuřecím masem a červenou řepou
Lahodná kulajda ze sušených hřibů se smetanou
Kouzlo jménem rajská: Jak uvařit tu nejrychlejší, nejsladší, nejlepší polévku?
Rajská polévka má zástupy skalních fanoušků, a to nejen u nás, ale po celém světě. Vaří se v mnoha různých podobách, s různými bylinkami, ale ten sladkokyselý rajčatový základ - ten zůstává všude stejný. Rajská polévka je dokonale jednoduchá, sytá a nekonečně variabilní lahůdka. Pojďte si s námi uvařit takovou, na kterou právě máte suroviny a chuť!
Dýňovou polévkou zahřejete i zasytíte rodinu. Snese spoustu variací a chutná i malým dětem
Hledáte nejlepší recept na dýňovou polévku? Takových pravděpodobně najdete spoustu. Dýňovek je totiž celá řada a všechny mají něco do sebe - ať do nich použijete smetanu nebo kokosové mléko. Dokonce ani nutně nepotřebujete dýni hokaido, i když s ní je příprava polévky nejjednodušší, protože se nemusí loupat.
5 nejlepších zelných polévek, které milují všichni
Zelná polévka vždycky zasytí a prohřeje zkřehlé tělo. Zelí, ať už čerstvé nebo kysané, drží teplo a dodává polévkám objem a sytivost. Pokud patříte mezi milovníky zelí a hledáte inspiraci, vybrali jsme pro vás pětici nejlepších receptů, které si rozhodně zamilujete.
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena