Hledáte nejlepší recept na dýňovou polévku? Takových pravděpodobně najdete spoustu. Dýňovek je totiž celá řada a všechny mají něco do sebe - ať do nich použijete smetanu nebo kokosové mléko. Dokonce ani nutně nepotřebujete dýni hokaido, i když s ní je příprava polévky nejjednodušší, protože se nemusí loupat.
Základní recept na dýňovou polévku je jednoduchý – obvykle vedle dýně zahrnuje cibuli, česnek, vývar a koření, které spolu uvaříte a rozmixujete. Polévku můžete (ale nemusíte) zjemnit smetanou nebo kokosovým mlékem.
Tradiční metodou přípravy dýňové polévky je upečení dýně v troubě předem. Tím se zvýrazní její sladkost a pokrm získá hlubší chuť. Po upečení se dýně rozmixuje spolu s cibulovým základem a kořením. Tento postup může být náročnější na čas, ale výsledná chuť je bohatší.
Další, rychlejší možností je uvařit kousky dýně přímo ve vývaru nebo ve vodě. Na dýňovou polévku připravíte cibulový základ spolu kořením, přidáte kousky dýně, případně další zeleniny a zalijete tekutinou či vývarem. Po uvaření se vše rozmixuje a dochutí podle potřeby.
Dýně hokkaido. Nejrychlejší a nejméně pracné je použít dýni hokkaido. Stačí ji jen omýt, zbavit semen a nakrájet i se slupkou. Varem totiž krásně změkne a jde snadno rozmixovat. Má sladkou a jemnou chuť a na dýňovou polévku se skvěle hodí, dodává jí krémovou konzistenci.
Máslová dýně má sladkou, oříškovou chuť a jemnou texturu, stejně tak i polévka z máslové dýně. Slupku je však před přípravou potřeba oloupat. Je ideální pro ty, kteří mají rádi sladší polévky.
Muškátová dýně má výraznější, mírně pikantní a nasládlou chuť.
Špagetová dýně se obvykle zapéká, lze ji také použít do polévky. Struktura polévky ze špagetové dýně není tak krémová, ale polévce dodává zajímavý kontrast a texturu.
Dýně Goliáš neboli dýně obrovská má vodnatější konzistenci a méně výraznou chuť. Polévku z ní také připravíte, hodí se však do ní i další zelenina a suroviny.
Recepty na dýňovou polévky, které by vám neměly ujít:
Dýňová polévka s jablkem a zázvorem
Dýňová polévka se smetanou a slaninou
Autor:olga.slesingrova
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena