1 ks | dýně Hokaido | |
2 stroužky | česnek | |
0.5 dl | kokosové mléko | |
2 lžíce | máslo | |
1 ks | cibule | |
2 ks | brambory | |
4 lžíce | sušené lahůdkové droždí | |
podle chuti | ||
---|---|---|
kari koření | ||
sůl | ||
barevný pepř | ||
čerstvá pažitka |
Zeleninu očistíme, cibulku s česnekem nasekáme nadrobno, brambory s dýní nakrájíme na kostky.
Na másle rozehřejeme máslo, vsypeme cibuli a pár minut restujeme. Poté cibulku osolíme a ještě dále restujeme. Postupně přidáme brambory, dýní, česnek a kari. Necháme lehce orestovat a rozvonět. Zalijeme vodou (lépe zeleninovým vývarem), osolíme, opepříme a povaříme asi 15 minut, až je vše měkké. Obsah rozmixujeme do hladké konzistence pomocí tyčového mixéru a zjemníme kokosovým mlékem. Dochutíme lahůdkovým droždím a podle potřeby ještě dosolíme, dopepříme,, event. přisypeme trochu čerstvě namletého kari koření. Já přidala ještě hrst nadrobno nasekané pažitky.
Dýňový krém s kokosovým mlékem a kari horký podáváme.
Vaření z dýně nekončí polévkou: Zkuste dýňové noky, kompot, karbanátky i dýňovou buchtu
Dýně máslová, velkoplodá Goliáš, Chioggia, špagetová, ale hlavně jedna z nejoblíbenějších - dýně Hokkaido. Zelenina, která je velmi tvárná a dá se jen s trochou fantazie připravit na spoustu způsobů. Dýni lze zapékat, použít jako přílohu, tvořit z ní výborné noky, jemnou a nadýchanou buchtu, zavařit ji či použít klasicky - k přípravě krémové podzimní polévky. Výběr receptů, které rozhodně nezklamou.
12 nejoblíbenějších receptů z dýně
Sezóna dýní je po roce zase tady. A kdo by dýně pro svou variabilitu nemiloval? Nejraději připravujeme dýňové polévky, rizoto a pyré, ale i dýňový chléb, muffiny, koláče či kompoty z dýně stojí za zkoušku. Zaručujeme opravdové pochutnání, ať už z našich doporučených receptů vyzkoušíte cokoliv.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena