Chutný dýňový krém

Klasický recept na dýňový krém bez mléka, vajec či bujonu


4.04x
45 min

Ingredience

1 lžičkatuk
1 kscibule
1.5 lvoda
500 gdýně

podle chuti

sůl
muškátový květ
mletý černý pepř
tekuté polévkové koření

podle potřeby

olej na smažení

Postup přípravy

Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Dýni oloupeme a nakrájíme na menší kousky, kostičky či jakýkoliv jiný tvar. Nakrájenou cibuli dáme smažit do hrnce na mírně rozpálený olej, až zesklovatí. Vhodíme na to kousky dýně a restujeme až do příjemné vůně. Přidáme malý kousek tuku (asi jednu čajovou lžičku) a necháme rozpustit. Přitom dbáme na to, aby se cibule, ani dýně nepřipálily, to by pak znechutilo celý dýňový krém. Dýňový základ pro krém zalijeme vodou a vaříme dalších přibližně 20 - 25 minut, dokud dýně nezměkne na konzistenci vařených brambor. Přidáme asi čtyři lžíce tekutého polévkového koření, tak nahradíme masox, který dodává krému divnou pachuť vývaru. Krém dokořeníme solí, pepřem, muškátovým květem či jiným kořením podle chuti a vypneme. Slijeme vodu tak, aby nám zbyla jen měkká dýně, kterou rozmixujeme v robotu či jiném stroji dohladka do konzistence krému. Pokud by byl krém až moc hustý, vodu z vaření využijeme a trochu do krému přidáme. Dýňový krém podáváme například s petrželkou, s opraženým chlebem, pažitkou či jinými ozdobami. Variace na tento dýňový krém jsou opravdu rozsáhlé. Příjemná je pak třeba kombinace s ananasem.
user-icon

autor Bohyně


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Chutný dýňový krém

Zpět na recept
Druh jídla
Polévky
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena