
Dýňová polévka si rychle získala české jazýčky. Postup přípravy totiž není striktní a možnosti, jak polévku uvařit, jsou nekonečné. Zkuste letos polévku z pečené dýně či s miso pastou nebo kari a dalšími nápady!
Tahle podzimní klasika poskytuje spoustu prostoru pro nové nápady. Recept na oblíbenou polévku můžeme měnit a obohacovat podle fantazie!
Ne polévku z pečené dýně stačí nakrájet dýni hokkaido nakrájet, upéct ji v troubě do měkka a rozmixovat s kouskem zázvoru. Pak přilijeme vývar a zjemníme a kapkou smetany nebo kokosového mléka. Chuť je výraznější a přitom jemná.
Pokud si chceme s dýňovou klasikou skutečně pohrát, je tu dýňová polévka s kari. Výsledkem je voňavá polévka, která zahřeje a chutná i těm, kteří normálně dýni nevyhledávají. Do základu použijeme dýni hokkaido, která se nemusí loupat, a příprava je tak rychle hotová.
Do základu přidáme žlutou kari pastu nebo kari koření, spoustu cibule, česnek a mrkev. Základ zředíme vývarem a na zjemnění přidáme kokosové mléko.
Sláva japonské miso pasty se šíří světem a neminula ani dýňovou polévku.
Přidáním misa do dýňové polévky získáme jemnou a bohatou chuť umami, která příjemně vyvažuje sladkost dýně. K tomu stačí přidat jen trochu nastrouhaného zázvoru a jarní cibulku. Tato kombinace funguje skvěle jako zdravá, vegetariánská večeře.
-> Dýňovou polévkou zahřejete i zasytíte rodinu. Snese spoustu variací a chutná i malým dětem
Talíř krémové polévky bude ještě krémovější, když ho budeme servírovat se lžící zakysané smetany, křupavou cibulku nebo bylinkami podle vlastní fantazie.
Když máme dýně příliš a dokonce ani do polévky neupotřebíme všechnu, nic není ztraceno. Připravíme dýňové pyré, které můžeme snadno zamrazit a pak kdykoli použít.
Vařenou nebo pečenou dýni rozmixujeme nebo rozmačkáme, uložíme do krabiček nebo sáčků a dáme do mrazáku. Z pyré pak kdykoli připravíme dýňovou polévku, tím však výčet možností nekončí.
-> Jak na dezerty z dýně: Připravte si tiramisu, bábovku nebo perník
Recepty na dýňovou polévku, které by vám neměly ujít:
Dýňová polévka s těstovinami a fazolkami
Dýňový krém s kokosovým mlékem a kari
Autor:redakce




Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena