Hokkaidó - dýně mnoha chutí
Z oblíbené dýně hokkaidó připravujeme polévky, omáčky, nádivky, přílohy, moučníky, kompoty i marmelády. Dýni můžeme grilovat, zapékat i vařit, záleží pouze na naší fantazii a chuti zkoušet v kuchyni něco nového.
Při nákupu dýně si dobře vybíráme. Zralá dýně by měla být pevná a sytě zbarvená, slupka by měla být tvrdá a hladká. Nedozrálé dýně nemají téměř žádnou chuť, příliš staré dýně jsou zase moc bledé a vláknité.
Recept na krémovou dýňovou polévku krok za krokem
1) Na dýňovou polévku si připravíme tyto ingredience: 1 kg dužiny z dýně hokkaidó, 2 - 3 lžíce másla či olivového oleje, 1 větší cibuli, 2 stroužky česneku, 1 l zeleninového vývaru, 2 bobkové listy a 200 ml smetany na vaření (12%). K dochucení polévky budeme potřebovat sůl, mletý pepř a muškátový oříšek.
2) Dýni důkladně omyjeme, rozkrojíme a vydlabeme semínka. Dýni nakrájíme na menší kostky. Nemusíme ji loupat, slupka vařením změkne a dodá polévce tu pravou chuť.
3) Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemné kostičky, česnek oloupeme a rozmáčkneme nožem.
3) Na másle (olivovém oleji) necháme zesklovatět nakrájenou cibuli spolu s česnekem, ten se nám krásně rozvoní.
4) Po osmahnutí vyndáme z hrnce česnek a na cibulku dáme 1 kg odvážené a na kostky nakrájené dýně.
5) K opečené dýni přidáme bobkový list a zalijeme horkým vývarem.
6) Hrnec přikryjeme pokličkou a vaříme, dokud dýně nezměkne, což trvá zhruba půl hodiny. Dobře uvařenou dýni dáme pryč ze sporáku a vyjmeme bobkové listy.
7) Pomocí mixéru dýni i s vývarem rozmixujeme, nezapomeneme okořenit pepřem, muškátovým oříškem a podle potřeby solí. Můžeme přidat také lžíci citronové šťávy.
8) Vznikne nám hustá a hladká dýňová kaše.
9) Připravíme si ještě slaninu, kterou opečeme, a kysanou smetanu na dozdobení. Jako přílohu volíme opečený toast, mohou být i toastové krutonky.
10) Rozmixovanou dýni vlijeme zpátky do hrnce, přidáme smetanu na vaření, rozmícháme a krátce prohřejeme. Smetana nám polévku zředí. Podle potřeby můžeme dýňovou polévku ještě znovu dochutit kořením.
6) Krémovou dýňovou polévku rozlijeme do misek, poklademe 1 - 2 plátky opečené slaniny, přidáme lžíci kysané smetany a podáváme. Přikusujeme opečený toast, případně sypeme opečenými krutonky. Uvedené množství surovin nám vystačí na 6 porcí dýňové polévky.
Nejlepší podzimní polévky, které spolehlivě zahřejí!
Polévky. Husté, vydatné, plné zeleniny i masa. Těchto 10 receptů doporučujeme vyzkoušet - najdete mezi nimi klasickou bramboračku, kyselici, ale i oblíbenou dýňovou či kukuřičnou polévku, nechybí ani klasický hovězí vývar.
Cizrnovo-mrkvová polévka krok za krokem
Tato polévka vás v tomto období jistě zahřeje a prospěje vašemu zdraví. Doplníte vitamíny, bílkoviny a určitě vás i překvapí oříšková chuť cizrny.