Dnes se vrhneme na přípravu domácích zavářek do polévky, jejichž základem je mouka a vejce. Ať už se jedná o polévkové nudle, kapání či vaječnou drobenku, polévka může být díky domácí zavářce pokaždé jiná, lepší a chutnější.
Možná také v paměti s chutí zapátráte po babiččiných nudlích v polévce, které se rozpadaly na jazyku. Že jste je ještě nezkoušeli sami připravit? Tak těžké to není. V dnešním článku se vrhneme na výrobu právě tak dobrých domácích polévkových nudlí a dalších vložek do polévky, které mají v české kuchyni svou tradici.
-> Játrová zavářka jako symbol dokonalé polévky. Jak se připravují různé druhy?
Na nudle budeme potřebovat: 300 g hrubé mouky, 2 vejce, 4 lžíce vody.
Vyzkoušejte také rychlé fritátové nudle do polévky.
Drobení do polévky. Na vaječné drobení si připravíme 150 g hrubé mouky a 1 vejce. Mouku prosejeme, přidáme vejce a vypracujeme pevné těsto, které nahrubo nastrouháme, rozložíme na suchou utěrku a necháme proschnout. Oschlé drobení ukládáme do krabičky, nebo hned zaváříme do polévky (cca 5 minut).
Vaječné kapání. Na vaječné kapání si připravíme 1 vejce, 2 lžíce mléka, 2 lžíce hrubé mouky a špetku soli. Vejce, mléko, mouku a sůl rozšleháme v misce, vznikne nám hladké a středně husté těstíčko. Těstíčko lijeme přes vidličku do vroucí polévky a krátce zaváříme (cca 2 minuty).
Vaječná drobenka. Na drobenku budeme potřebovat 1 vejce, 150 g hrubé mouky, 1 lžičku oleje a 1 špetku soli. Vejce rozšleháme se solí, vlijeme do misky s prosátou moukou a vařečkou mícháme, až se utvoří drobenka. Drobenku poté vložíme na rozehřátý olej a osmahneme ji, až poté v polévce 5 minut vaříme.
Vaječná sedlina. Na vaječnou sedlinu si přichystáme 3 vejce, 200 ml mléka a špetku soli. Vejce rozšleháme s mlékem a solí a nalijeme do mikrotenového sáčku, který důkladně uzavřeme. Sáček s vaječnou sedlinou vložíme do vroucí vody a 20 minut vaříme. Poté sáček vyjmeme, sedlinu necháme vychladnout, nakrájíme na kostky a podáváme k polévce zvlášť v misce.
(doba přípravy 30 min)
Zavářky do polévek: Zkuste domácí nudle, játrové knedlíčky i nočky se sýrem
Zavářky a vložky polévku nejen zahustí, ale také zvýší její výživnost a sytivost. Pojďme se společně naučit základní strouhání, domácí nudle, knedlíčky, noky i nudle z palačinkového těsta.
Foto: Pixabay.com
Autor:Michy