
Špízy jsou to pravé grilovací zlato! Stačí pár surovin a špetka fantazie. Všechno se točí kolem jediné věci: napíchnout, ogrilovat a sníst dřív, než to vychladne. Hlavně pamatujme, že do špízů se nejlépe hodí maso na minutky, které potřebuje jen rychlou tepelnou úpravu. ´Díky tomu se nám nespálí okolní zelenina. Tak už jen stačí říct: Rozpalte gril!
Když se řekne grilování, spoustě z nás se vybaví hovězí steak nebo špekáček. Ale co takhle to zkusit trochu jinak – barevně, šťavnatě a s porcí fantazie?
Špízy na grilu jsou univerzální lahůdka – jako špíz můžeme připravit odlehčené zeleninové varianty i klasické masovky. Důležité je si pohrát s barvami a strukturami: ať to barevně ladí, ať to voní na sto metrů.
-> Nejlepší recepty z krkovice: Šťavnaté klasiky, ze kterých budete mít boule za ušima
Než se pustíme do napichování, pojďme se podívat, co všechno se hodí na jehlu.
Z masa jsou sázkou na jistotu kuřecí stehenní řízky, krůtí prsa, vepřová krkovice, kýta i bůček bez kosti ale i šťavnaté hovězí z plece nebo nízký roštěnec. Tyto kusy jsou šťavnaté, dobře se grilují a krájejí.
Uzeniny dodají špízu dodají šmrnc, vůni i šťavnatost - třeba uzený vepřový bok, uzená slanina, špekáčky nebo pikantní klobásy. Můžeme je přidat mezi zeleninu, kombinovat s masem nebo udělat čistě uzeninovou verzi.
V tomto článku si ukážeme, co na jehlu napíchnout, čím špízy ochutit a jak je dokonale ugrilovat.
-> Časté chyby při grilování steaků, burgerů a klobás. Děláte je také?
Masové špízy jsou sázkou na jistotu. Oblíbenou variantou jsou špízy kombinující libové maso (vepřové, krůtí, kuřecí) s klobásou, bůčkem nebo slaninou. Maso na jehlách doplňujeme o papriky, cibuli a žampiony.
Zkuste třeba skvělé špízy do ruky, ocení je zejména děti, které potřebují u jídla na zahradě běhat: Kuřecí špízy se slaninou, cibulí a rajčaty jsou snadné, rychlé a dokonale lahodné.
Kuřecí maso nakrájíme, zakapeme citronovou šťávou, osolíme, opepříme a necháme odležet. Pak jen napichujeme na špejle spolu se slaninou, cibulí a rajčaty, a grilujeme ze všech stran.
I bez masa to může být jízda v podobě zeleninového špízu! Kombinace cukety, papriky, lilku a červené cibule, marinovaná v olivovém oleji s citronovou šťávou, česnekem a rozmarýnem, krásně provoní celý gril. Zeleninu napichujeme na jehly nebo špejle a grilujeme do zlatova.
Recepty na špízy, které by vám neměly ujít:
Grilované špízy se třemi druhy masa
Grilované bramborové špízy s klobásou
Sváteční grilování: 10 masových receptů, kterými okouzlíte každou návštěvu
Prodloužený víkend, krásné letní počasí a rozpálený gril - kombinace, která si žádá perfektní recepty na domácí grilovačku.
Grilujeme kuřecí maso: Perfektně propečené kuřecí špalíčky, stehna i špízy
Máme před sebou víkend s letními teplotami. A to si žádá pořádnou grilovačku! Grilování při nižší či střední teplotě, dostatečně nahřátý a olejem potřený rošt, ale také použití termosondy pro kontrolu vnitřní teploty, to jsou základní předpoklady pro dobře propečené kuřecí maso. Přinášíme vám 8 receptů, které doporučujeme zařadit na grilovací seznam.
Grilovačka v přírodě: Mapa 50 skvělých míst pro vaše BBQ dobrodružství!
Chcete si užít skvělou grilovačku v přírodě se svými přáteli, ale nemáte gril? Žádný problém! Redakce Vaření.cz vytvořila pro vás přehlednou mapu s více než padesáti veřejných grilovacích míst po celé republice.
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena